Amersfoort kan aan de slag met de wijk Hoefkwartier. De gemeente kreeg op 10 november 2022, tijdens de Techathon ‘22 het ene na het andere baanbrekende en innovatieve plan voorgeschoteld. Zeven teams kregen één dag de tijd om plannen uit te werken voor een duurzame toekomst van de wijk. 

Ieder team bestond uit mbo-studenten, hbo-studenten en veelbelovende talenten van technische bedrijven. Uiteindelijk koos de jury na een lange en intensieve dag voor het plan Next gen digitale wijk van team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland. Juryvoorzitter Astrid Janssen, wethouder van Wonen en Energietransitie, maakte de winnaar bekend. Noelle Choong, studentassistent bij lectoraat FUS, leidde ons winnende team.  Zie hier de pitch en threepager van ons winnende plan van Digital Twins.

Concreet plan in één dag

De Techathon is een jaarlijks terugkerend spektakel. Studenten en professionele talenten krijgen de opdracht om in één dag tijd een concreet plan te maken voor een bestaande uitdaging in de openbare ruimte. Dit jaar ging het om de herontwikkeling van de wijk Hoefkwartier. De teams gingen op 10 november in alle vroegte aan het werk in Playground 33 in Amersfoort. De deelnemers moesten woekeren met de beschikbare ruimte, maar ook rekening houden met regels en randvoorwaarden op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit, energie, natuur en veiligheid. 

Techathon 2022

Vijftig jaar vooruit

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en burgemeester Lucas Bolsius van de gemeente Amersfoort gaven in de ochtend het startschot. Terpstra maakte duidelijk dat de Techathon geen spelletje is: ‘We verbinden de praktijk van technische bedrijven met de ideeën van studenten op het mbo en het hbo. Dat is een serieuze zaak. Samenwerking en communicatieve vaardigheden worden steeds belangrijker in de techniek. Tijdens de Techathon moet je van die vaardigheden volop gebruikmaken.’ De burgemeester keek reikhalzend uit naar de plannen. Bolsius: ‘Hoefkwartier wordt een heel nieuw, spannend stuk stad, duurzaam en dynamisch. Met de herontwikkeling van de wijk moeten we weer vijftig jaar vooruit kunnen. Er zijn veel knappe koppen voor nodig om dat zover te krijgen. Deze talenten hebben we daarbij heel hard nodig.’ 

Digital-twin

De jury was verrast door de kwaliteit van de gepresenteerde plannen. De teams slaagden erin om de problemen op een originele manier en vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Toch waren de juryleden het erover eens dat het plan van team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland eruit sprong. Het Hoefkwartier in Amersfoort wordt getransformeerd tot een ‘next gen digitale wijk’. Er komt een data-driven smart grid en warmtenet waarmee aan alle energiebehoeften van de bewoners voldaan kan worden. Daarnaast zal materiaalgebruik bij de transformatie volledig circulair zijn met hernieuwbare virgin materials, mobiliteit met de nadruk op fietsen realiseert het 10-minutenwijk principe, en klimaatadaptatie wordt verzekerd met behulp van het dubbele gebruik van natuur (zoals groene gevels en daken die zowel de biodiversiteit bevorderen als een isolerende werking hebben).

Ook wordt er een Digital-twin gebouwd, een virtuele weergave van de wijk. In de Digital-twin worden de behoeften van alle betrokken partijen verder inzichtelijk gemaakt en geautomatiseerd". Met name over het idee van de Digital-twin, een digitale wijk waarin het echte Hoefkwartier kan worden gesimuleerd en geregeld, was de jury enthousiast. Het smart grid en digital-twin zorgen ervoor dat de wijk gedigitaliseerd en gecentraliseerd wordt. Alle behoeften in de wijk. Collectief. Door en voor bewoners.

5.000 euro voor de winaars

Na het verlossende woord van de juryvoorzitter kon algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland het team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland de beker overhandigen. Een mooie trofee, maar captain Noëlle Choong was uiteraard óók blij met de cheque van 5.000 euro die haar team in ontvangst mocht nemen. Het winnende team krijgt verder een aantal vaktechnische boeken, een energietransitiespel én een circulair bierpakket. En in december 2022 krijgen de winnaars de gelegenheid om de inhoud van hun plan voor de herontwikkeling van Hoefkwartier voor te leggen aan de gemeenteraad van Amersfoort. 

Organisatie

Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met de gemeente Amersfoort en de kennisorganisaties Wij Techniek, ISSO en TVVL. Techathon ‘22 komt voort uit de toekomstverkenningen voor de techniekbranche CONNECT2025, SCENARIO2040 en CONNECT2030

Bekijk alle films van de Techathon ’22 op de playlist op YouTube.

Bekijk de foto's in het online album van de fotograaf