Beeld en geluid

Beeld- en geluidsmateriaal

Behalve de dvd’s in de collectie biedt de bibliotheek toegang tot beeldmateriaal via databanken zoals: 

  • De databank Britannica Image Quest bevat meer dan 2,5 miljoen rechtenvrije afbeeldingen in hoge kwaliteit. Door de enorme diversiteit is deze databank uitermate geschikt voor het zoeken naar afbeeldingen ter illustratie bij en ondersteuning van divers onderwijs- en studiemateriaal.
  • De databank Academia bevat tienduizenden uren streaming video- en audiomateriaal voor het hoger onderwijs in Nederland, geselecteerd uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
  • De databank VideoArts bevat 130 korte Engelstalige video's (Nederlands ondertiteld) op het gebied van management, leiderschap, klantenservice en de werkomgeving.
  • De databank Academic Search Premier biedt toegang tot meer dan 60.000 video's van Associated Press, een van 's werelds meest toonaangevende persbureaus. De videocollectie omvat een breed scala aan onderwerpen en bevat maandelijks bijgewerkt materiaal van 1930 tot heden.

Ook op internet is veel beeldmateriaal te vinden:

  • Video is door het gebruiksgemak van het medium en de toegankelijkheid van de inhoud goed inzetbaar om diverse leeractiviteiten te ondersteunen en intensiveren. Het aanbod op internet is dan ook groot. Bekijk de selectie videomateriaal op het web.
  • Het valt niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor in onderwijsmateriaal (presentaties, studieopdrachten, etc). Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden. Bekijk de selectie fotomateriaal op het web.

Bij het gebruik van beeldmateriaal is het belangrijk stil te staan bij auteursrecht. Citeer altijd de bron. Britannica Image Quest en Academic Search Premier hebben hiervoor handige citeeropties. Naar videomateriaal kun je het best linken of de video embedden.