Op kamers in de regio Den Haag

Moet je elke dag uren reizen voor je bij De Haagse Hogeschool arriveert, heb je geen zin meer om je ouders te laten weten hoe laat je thuiskomt van het Pokémon vangen en/of wil je optimaal van het studentenleven genieten? In alle gevallen is op kamers gaan een uitstekend idee. Heb je de knoop doorgehakt, dan blijft de vraag: waar wil je heen? Kies je voor de stad achter de duinen, het studentikoze Delft of ga je voor IT-hub Zoetermeer? Met name voor Delft en Den Haag geldt: begin op tijd met zoeken, bij voorkeur minimaal een half jaar van tevoren. Met deze tips gaat jouw zoektocht vliegend van start.

Tips voor het vinden van een studentenwoning

DUWO is dé woningbouwvereniging voor studenten in Den Haag en Delft. DUWO heeft veel kamers, studentenflats en zelfs monumentale studentenhuizen in beheer. Als aankomend student van De Haagse Hogeschool schrijf je je voor € 38,- in als kamerzoekende (voor die prijs blijf je 8 jaar geregistreerd). Bekende studentencomplexen in de buurt van De Haagse Hogeschool die door Duwo worden beheerd zijn onder andere de studentenflat aan de Rotterdamseweg naast de vestiging in Delft en de Laakhaventoren naast het hoofdgebouw.
Naast DUWO zijn er nog een aantal woningbouwverenigingen in de regio Den Haag zoals HaagWonen, Staedion, Vestia, Woonbron en Vidomes. Alle verenigingen tezamen bieden hun woonruimte aan op de website Woonnet Haaglanden. Om te reageren heb je een woonpas nodig. Die vraag je voor € 10,- aan via de website. Het woningaanbod staat ook in het krantje Beter Wonen in Haaglanden. Dat kun je ophalen bij de supermarkt of bibliotheek.
Je kunt ook via makelaars of commerciële kamerbemiddelaars aan zelfstandige woonruimte komen. Je betaalt voor deze woningen meestal bemiddelingskosten. Ook ligt de huurprijs vaak hoger, dus wees kritisch! Kijk voor adressen op www.telefoongids.nl onder Kamerverhuur, Kamerbemiddeling, Makelaars en Woningbureaus.
Naast het aanbod van woningbouwverenigingen, makelaars en bemiddelaars is er een markt van particuliere kamers. Vooral in de zaterdageditie van AD Haagsche Courant en in huis-aan-huisblad Delftse Post staan advertenties van particulieren. Maar je kunt ook op het prikborden in de supermarkt of voor wat betreft Delft in de Technische Boekhandel Waltman (Binnenwatersloot 33) en de Copie Sjop (Westvest 47) kijken. Let op: voor je uitwonende beurs van de DUO is het van belang dat je je kunt inschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.

Anti-kraak is een voordelige manier van wonen. Je woont tijdelijk in een pand dat anders leegstaat, om het te beschermen tegen krakers. Je betaalt daarvoor een maandelijkse vergoeding. Via leegstandbeheerder Ad Hoc kun je je aanmelden voor anti-kraak woningen in Den Haag, mits je door een huidige Ad Hoc-bewoner wordt voorgedragen. Meer informatie vind je op www.adhocbeheer.nl/woonruimte

In Delft en Den Haag zijn heel veel studentenverenigingen. Ben je toch al van plan om lid te worden, bijvoorbeeld om een vriendenkring op te bouwen in je nieuwe stad? Doe dat dan direct. Veel studenten vinden hun kamer via hun studentenvereniging. Kijk voor een overzicht van studentenverenigingen die verbonden zijn aan De Haagse Hogeschool in deze lijst.

Heb je een adres gevonden, ga dan altijd zelf kijken en neem iemand mee. Maak van tevoren een lijstje met punten waar je op moet letten:

• Is de verhuurder betrouwbaar?
  • Heb je een eigen opgang?
  • Is er verwarming, een wastafel, een wc vlakbij?
  • Mag je koken op je kamer?
  • Hoe zit het met de (brand)veiligheid?

De gemiddelde prijs van een kamer in Den Haag, Delft en Zoetermeer ligt tussen de € 200,- en € 350,-. Maar... vergeet ook de bijkomende kosten niet:

• Gas, water, licht Tv-, telefoon- en internetabonnement
  • Gemeentelijke belastingen
  • Verzekeringen
  • Servicekosten (schoonmaak en verlichting gemeenschappelijke ruimten)
  • Check of je niet te veel huur voor je kamer betaalt via de website van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Goede connecties zijn belangrijk. Veel studenten komen via via aan een kamer. Laat dus iedereen weten dat je een kamer zoekt. Hang advertenties op in de supermarkt, bibliotheek, op school of bij je sport- of studentenvereniging. Of kijk eens bij: