Informatie voor overstap Caribisch-Nederlandse studenten
Maak jij de overstap naar Nederland en De Haagse Hogeschool?
Kom je van Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba of St. Eustatius naar Nederland om aan De Haagse Hogeschool te studeren? Of ben je je nog aan het oriënteren op een studie in Nederland? Op deze pagina vind je een verzameling met praktische informatie om je te helpen bij jouw oriëntatie op het studeren in Nederland, hoe je je hierop kunt voorbereiden en welke studies je bij De Haagse Hogeschool kunt doen. Ook vind je hier tips & tricks die je op weg helpen wanneer je je eenmaal hebt ingeschreven bij De Haagse Hogeschool en lees je o.a. over ervaringen van (oud-)studenten over studeren in Nederland en over het netwerk voor Caribisch Nederlandse studenten binnen De Haagse Hogeschool: CarE.
Oriënteren op het studeren in Nederland
Wat is studeren op het hbo?
Bachelor, master, major, minor? Wat betekent dit allemaal en wat houden de verschillende termen in? Bekijk de pagina 'Moeilijke begrippen' voor toelichting op deze begrippen en weet je wat je te wachten staat.
Mogelijke opleiding(en) en passende hogeschool
Via Studiekeuze123 kun je je breed oriënteren op allerlei studies en passende onderwijsinstellingen door heel Nederland.
Via onze Studiekeuzepagina kom je bij alle informatie over het maken van een studiekeuze. Hier vind je informatie over de studiekeuzecheck, studieadviseurs en is het mogelijk om een afspraak te maken voor een gesprek bij een opleiding.
Een bezoekje aan de Open Dag in Den Haag zit er voor jou waarschijnlijk niet in, maar je vindt ons wel op de College Fair op de eilanden in november 2022. Daar vertellen we je graag alles over onze opleidingen en over studeren aan De Haagse, maar ook over het studeren en leven in Nederland en in de stad Den Haag.
In gesprek met Caribisch Nederlandse studenten op De Haagse Hogeschool
Meld je aan om in gesprek te gaan met een student die aan De Haagse Hogeschool studeert en ook afkomstig is van het Caribische deel van ons Koninkrijk, door een berichtje te sturen naar CarE@hhs.nl of stuur een DM naar ons Instagramaccount.
Ervaringen en tips van Caribisch-Nederlandse (oud-)studenten van De Haagse Hogeschool
Ervaringen en tips van Caribisch-Nederlandse docenten van De Haagse Hogeschool
Je gaat de overstap maken en dan…
Kom je in Den Haag studeren en wonen?
Zorg dan dat je je ook bij de gemeente inschrijft. Via de website van Gemeente Den Haag vind je de benodigde informatie om je inschrijving te regelen. Doe dit zodra je in Nederland bent (of eerder als je al een BSN- nummer hebt) zodat je ook je andere zaken zoals je zorgverzekering, toeslagen en studiefinanciering kunt aanvragen.
Lees ook de tips voor huisvesting in Den Haag.
Inschrijven voor je studie
Heb je gekozen om te studeren aan De Haagse Hogeschool? Kijk dan goed bij de opleiding wat de toelatingseisen zijn en wanneer je je uiterlijk moet hebben aangemeld. Zo kan het zijn dat er een selectieprocedure is waardoor je al eerder moet inschrijven en bepaalde informatie moet aanleveren. Meer informatie hierover vind je op de pagina "Aanmelden hoe doe je dat?".
Sluit je aan bij het CarE-netwerk
Elk jaar komen er meer dan 200 Caribisch Nederlandse studenten aan De Haagse Hogeschool studeren. Zo’n 8.000 kilometer van huis en familie is het is het in Nederland erg wennen. Daarom heeft De Haagse Hogeschool speciaal voor deze studenten een netwerk opgezet: CarE (Caribbean Empowerment Network). Studeren in Nederland is een bijzondere ervaring. Je woont op jezelf, je gaat studeren, daarnaast moet je wennen aan de taal, de stad, de mensen, het eten en de gewoontes. Er komt in een korte tijd veel op je af. Als Caribisch-Nederlandse student sta je er niet alleen voor. Je kunt terecht bij CarE voor verschillende vormen van ondersteuning en gezelligheid. CarE is een laagdrempelig netwerk waar je andere studenten ontmoet, je verschillende workshops kunt doen en waar je ondersteuning krijgt bij allerlei (praktische) vragen rondom studeren.
Bekijk de planning voor 2022 en meld je aan!
Contact
Neem contact met ons op via
- E-mail: CarE@hhs.nl
- Instagram: @Caribbean Empowerment Network
- LinkedIn: @Caribbean-Empowerment-Network
Tips & tricks voor een soepele verhuizing
Begin op tijd
Zoals je ziet zijn er verschillende zaken die je moet regelen om in Nederland te kunnen te studeren. Het is belangrijk dat je op tijd begint met het regelen hiervan. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verschillende deadlines om de inschrijving van je studie te regelen.
Budgetteren
Het verhuizen naar Nederland brengt ook kosten met zich mee. Maak een overzicht met kosten die je verwacht te gaan maken. Denk hierbij aan een budget om je studentenkamer in te richten, je eerste boeken te kopen maar ook aan geld om de eerste weken en eventueel maanden door te komen wanneer je nog geen studiefinanciering ontvangt.
Afscheid nemen
Afscheid nemen van familie en vrienden omdat je in Nederland gaat studeren kan lastig zijn. Wacht daarom niet tot het laatste moment om dit te doen maar begin gedurende je laatste jaar op het eiland alvast met je familie en vrienden te praten over wat het voor jullie betekent dat je voor een (on)bepaalde tijd weggaat om te studeren. Maak afspraken met je familie over wat jullie van elkaar verwachten over het onderhouden van contact.
Het Taalpunt, sterk met taal
Een bacheloropleiding in het Nederlands kan best pittig zijn als je (in korte tijd) moet omschakelen van Papiaments (Engels of Spaans) naar het Nederlands op hbo-niveau. Heb je hulp nodig? Kom dan naar het Taalpunt. Het Taalpunt van De Haagse Hogeschool biedt ondersteuning als je je Nederlandse taalvaardigheid wil versterken, zodat je succesvol kunt studeren. Het Taalpunt heeft een website, een (inloop)spreekuur, workshops en een Schrijfcentrum.
Heb je vragen? Neem dan contact op via taalpunt@hhs.nl.
Leven als student
De studententijd bleek voor veel van je voorgangers de mooiste tijd van hun leven. En wat “mooi” precies inhoudt, mag je helemaal zelf invullen. Losgaan op feestjes tot diep in de nacht, veel sporten of juist nog dieper ingaan op je studieonderwerp door discussies bij te wonen of een interessant bijbaantje te zoeken. Zowel Den Haag, Delft als Zoetermeer bieden je allerlei verschillende mogelijkheden om je studentenleven zo geweldig te maken als je zelf wilt. Lees hier meer informatie.