Jongeren in Duindorp ervaren een omgeving waarin positief gedrag vaak onopgemerkt blijft of niet wordt beloond, terwijl negatief gedrag binnen hun eigen sociale groep juist status en erkenning oplevert. Dit leidt tot een situatie waarin jongeren zich eerder aangemoedigd voelen om problematisch gedrag te vertonen, omdat dit aanzien en invloed oplevert binnen hun peer group. Het bezorgt hen echter negatieve aandacht van de buitenwereld en dat versterkt het gevoel van vervreemding en frustratie bij de jongeren, omdat zij zich niet gezien of gewaardeerd voelen door de bredere gemeenschap. 

Voor de betrokken professionals en beleidsmakers is het moeilijk om jongeren effectief te motiveren en actief te betrekken van bij constructieve activiteiten. Het is een uitdaging om jongeren te inspireren en te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun potentieel. Soms ontbreekt het aan inzicht in wat jongeren echt drijft en hoe hun unieke behoeften en perspectieven het beste kunnen worden meegenomen in de aanpak. Daarom is het belangrijk dat zowel de jongeren als de professionals samen op zoek gaan naar oplossingen die werkelijk aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. 

CLRA-methode

Het project maakt gebruik van de Community Led Research and Action methode (CLRA-methode). Dat is een participatieve en actiegerichte benadering die jongeren centraal stelt in zowel het onderzoeks- als het actieproces. CLRA gaat verder dan traditionele participatieve methoden door de jongeren zelf als co-onderzoekers te positioneren. Dit betekent dat zij niet alleen betrokken zijn bij het onderzoek, maar ook de leiding hebben over het formuleren van onderzoeksvragen, het verzamelen van data, het ontwerpen van interventies, en het evalueren van de uitkomsten. De methode is gebaseerd op de overtuiging dat degenen die het beste weten wat er speelt in hun gemeenschap, ook het best in staat zijn om oplossingen te bedenken en te implementeren. 

CLRA bouwt voort op de principes van Participatief Actieonderzoek (PAR), waarbij onderzoek en actie hand in hand gaan en de betrokkenheid van de doelgroep centraal staat. In tegenstelling tot PAR, waarbij de doelgroep vaak meebeslist of co-creëert, geeft CLRA de jongeren zelf de regie over het onderzoek en de daaropvolgende acties. Deze methodologie sluit goed aan bij de werkwijze van een stadslab, een fysieke locatie waar buurtbewoners, professionals en andere stakeholders samenwerken aan het oplossen van specifieke problemen in de wijk. In dit project fungeert het stadslab als een ondersteunende omgeving waar de jongeren-onderzoekers en andere betrokkenen kunnen samenkomen om ideeën uit te wisselen, inzichten te delen en gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen.

Doel

Het doel van het project is het vormgeven van jongerenparticipatie binnen de wijk Duindorp op een manier die voor hen betekenisvol is. Ook dient het bij te dragen aan begrip voor de leefwereld van jongeren bij wijk-, gemeente- en beleidsstakeholders. Daarnaast is het belangrijk dat de jongerenparticipatie richting geeft voor een toekomstig beleid dat voor jongeren merkbaar effect heeft.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit jongeren in Duindorp, specifiek basisschoolleerlingen van groep 8 en jongeren van 12-19 jaar, die opgroeien in een sociaal uitdagende omgeving.

Duur

Het project is gestart in september 2024 en duurt tot september 2027.

Team

  • Sam Schrevel
  • Milou Andriessen
  • Katja Rusinovic
  • Naomi van Stapele

Samenwerking

Voor dit project werkt De Haagse Hogeschool samen met verschillende basisscholen in Duindrop, welzijnsorganisatie Welzijn Scheveningen en de gemeente Den Haag.

Contact

Sam Schrevel ([email protected])