Klimaatcriminaliteit in de duurzaamheidstransitie
Inzicht krijgen in en aanpakken van opkomende vormen van criminaliteit en schade die een eerlijke en rechtvaardige duurzaamheidstransitie ondermijnen.
Centre of Expertise Global and Inclusive Learning

Naarmate de gevolgen van klimaatverandering intensiever worden, zijn duurzaamheidstransities steeds urgenter. Tegelijkertijd brengen deze transities ook nieuwe vormen van criminaliteit en schade met zich mee. Dit project onderzoekt hoe politiediensten, of andere toezichthoudende instanties, deze opkomende vormen van klimaatcriminaliteit kunnen herkennen en aanpakken.
Achtergrond van het project
Duurzaamheidstransities kunnen onbedoeld schadelijke praktijken mogelijk maken, zoals fraude met klimaatfinanciering of illegale handel in broeikasgassen. In dit onderzoek worden misdrijven gerelateerd aan duurzaamheidstransities begrepen als opzettelijke of onopzettelijke handelingen of nalatigheden die als ernstig schadelijk worden beschouwd voor een eerlijke en rechtvaardige overgang naar een duurzame economie. Dit omvat ook het ontbreken van, of gebrekkige naleving van, klimaatmaatregelen door individuen of rechtspersonen – legaal of illegaal. Het erkennen van deze praktijken als serieuze bedreigingen is essentieel voor doeltreffend en rechtvaardig klimaatbeleid en wetshandhaving.
Doelstelling
Dit project heeft als doel om politiediensten en andere toezichthoudende instanties te informeren over nieuwe vormen van criminaliteit en schade die samenhangen met duurzaamheidstransities.
Doelgroep
Het project richt zich op professionals binnen de wetshandhaving, toezichthouders, onderzoekers, docenten en beleidsmakers die betrokken zijn bij initiatieven en praktijken rondom duurzaamheidstransities.
Methode
Door middel van de Delphi-methode worden opkomende vormen van klimaatcriminaliteit in kaart gebracht. Daarnaast omvat het project een zogenaamde *crime script analysis* van een relevante casus. De bevindingen worden geïntegreerd in het onderwijs binnen de minor *Crime, Safety, and Security* van de opleiding Integrale Veiligheidskunde.
Resultaten
De verwachte uitkomsten zijn onder meer een voorspelling en typologie van opkomende klimaatcriminaliteit, een diepgaande casusanalyse en de uitbreiding van onderwijsmaterialen ter versterking van het leerproces van studenten en training van politiepersoneel.
Impact
Dit onderzoek helpt politiediensten en andere toezichthouders om onderbelichte vormen van klimaatcriminaliteit te herkennen en aan te pakken. Tevens levert het een bijdrage aan het onderwijs binnen De Haagse Hogeschool (THUAS) en versterkt het de verbinding tussen onderzoek, beleid en politiepraktijk.
Meer informatie
Neem contact op met onderstaande onderzoekers voor updates. Projectresultaten zullen gedeeld worden via de communicatiekanalen van THUAS.
Looptijd
Januari – december 2025
Financiering
Dit project wordt gefinancierd met PGO-gelden.
Samenwerking
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Programma Duurzaamheid en Milieuveiligheid van de Nederlandse Politie.
Projectteam
Dr. Anna Matczak (Senior docent en onderzoeker)
Zarin Hussain (Junior onderzoeker)
Contact
Dr. Anna Matczak – a.matczak@hhs.nl
Zarin Hussain – z.hussain@hhs.nl