Leren op Spanning
Dit project verkent de balans tussen de professionele ruimte en de druk van voorschriften, het onderzoekt hoe jeugdhulpprofessionals met spanning kunnen omgaan en wat organisaties kunnen doen om hierin te blijven leren.
Centre of Expertise Governance of Urban Transitions

Richtlijnen, regels en wetten kunnen professionals in de jeugdzorg ondersteunen in het bieden van passende hulp. Tegelijkertijd ervaren veel professionals, jongeren, gezinnen en managers dit kader van voorschriften als knellend. Dit werkt door in de hulp aan gezinnen en kan het bieden van passende hulp in de weg staan.
Leervragen onderzoeken
In dit onderzoeksproject wordt de balans tussen professionele ruimte en de druk van voorschriften verkend. Vier jeugdhulporganisaties werken in communities of practice om hun eigen leervragen te onderzoeken en oplossingen in de praktijk uit te proberen. Door te kijken hoe deze oplossingen ontstaan en doorwerken, wordt duidelijk hoe jeugdhulpprofessionals met deze spanning kunnen omgaan. Zo leert men hoe ‘leren op spanning’ duurzaam kan worden vormgegeven, ook buiten deze organisaties.
Doel
Dit project onderzoekt hoe jeugdhulpprofessionals met spanning kunnen omgaan en wat organisaties kunnen doen om hierin te blijven leren. Zo kunnen organisaties hun hulp versterken.
Duur
Het project is in december 2024 gestart en loopt tot en met mei 2026.
Samenwerking
Voor dit project werkt De Haagse Hogeschool samen met inhoudsdeskundigen op het perspectief van jongeren en ouders. Daarnaast wordt met de volgende organisaties samengewerkt:
- Jeugdbescherming west
- KOOS Utrecht
- OIDOS
- Sociaal Kernteam Westland
- Erasmus Centrum voor Zorgbestuur
- Hogeschool Windesheim
- Hogeschool Utrecht
- Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
Financiering
Het project wordt gefinancierd vanuit ZonMw.
Meer informatie
Meer informatie over dit project staat op de website van Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden.
Contact
Suzanne Rutz ([email protected])