Sportprofessionals inzetten voor toekomstbestendige sportverenigingen
Een onderzoek naar de ervaring en organisatie van sportprofessionals in Nederland. Hoe ontwikkelen we sociaal management?
Centre of Expertise Health Innovation
Sportverenigingen vervullen een belangrijke sociale en maatschappelijke functie. Ze zorgen voor verbinding en een gevoel van gemeenschap. Ook hebben ze een belangrijke rol in het bevorderen van zowel fysieke als mentale gezondheid, door beweging en sociale interactie. Bij een vereniging werken zowel professionals als vrijwilligers om een veilige plek voor ontspanning te creëren. Dit onderzoeksproject richt zich op de rol van de sportprofessionals in Nederland. Hoe kunnen we deze groep activeren om hun rol nog impactvoller te maken?
Maatschappelijke relevantie
Omdat sportverenigingen zo belangrijk zijn voor onze maatschappij, is het belangrijk om ze toekomstbestendig in te richten. Dat betekent dat een vereniging duurzaam en veerkrachtig is, zodat ze ook in de toekomst kan blijven functioneren en relevant blijft. Dit omvat het aanpassen aan maatschappelijke veranderingen, zoals nieuwe sportbehoeften, technologische ontwikkelingen en demografische verschuivingen. Het houdt ook in dat de vereniging financieel gezond is, een breed en divers ledenbestand heeft, vrijwilligers en professionals aantrekt en inspeelt op duurzaamheid.
Het onderzoek
Dit project draagt bij aan de toekomstbestendige verenigingen. Door professionals beter toe te rusten, wordt niet alleen de organisatiekracht van verenigingen verbeterd, maar ook hun rol als verbindende factor in de samenleving versterkt. Hoewel de professionalisering van sportverenigingen de afgelopen vijftien jaar is gestimuleerd, heeft dit niet altijd geleid tot vitalere verenigingen. Sportprofessionals opereren in een spanningsveld tussen interne verbindingen binnen verenigingen en externe relaties met stakeholders. Er ontbreekt een gezamenlijke kennisbasis over effectief sociaal management en de vereiste competenties.
Het doel van dit project is daarom om inzicht te verkrijgen in hoe sportprofessionals sportverenigingen kunnen versterken. Dit doen we door het verbeteren van hun competenties en het ontwikkelen van sociaal management. Het uiteindelijke streven is om de vitaliteit en maatschappelijke waarde van sportverenigingen te vergroten. Gedurende een periode van twee jaar worden casestudies, surveys en interactieve werksessies uitgevoerd om antwoorden te vinden. Daarnaast worden vier presentaties georganiseerd om kennis te delen en voortgang te bespreken.
Doelgroep
De doelgroep van dit project bestaat uit sportprofessionals, zoals sportparkmanagers, verenigingsmanagers en verenigingsondersteuners, maar ook beleidsmakers, sportbonden en onderwijsinstellingen. Het onderzoek richt zich daarnaast op gemeenten en hun samenwerking met sportverenigingen.
Duur
Het project loopt van september 2024 tot oktober 2026.
Resultaten
Eerdere studies tonen aan dat sportverenigingen kunnen worden versterkt als professionals hun activiteiten afstemmen op de cultuur en werkingsprincipes van verenigingen. Dit project bouwt voort op die inzichten door gericht onderzoek te doen naar werkzame principes en benodigde competenties.
Samenwerking
Dit project is onderdeel van ZonMW programma MOOI in Beweging. Met MOOI in Beweging wordt een beweging op gang gebracht die ervoor zorgt dat onderzoek en innovaties op het gebied van sport en bewegen beter aansluiten op de praktijk. Er wordt daarbij gefocust op 6 complexe maatschappelijke uitdagingen. Dit project met betrekking tot sportprofessionals sluit aan bij uitdaging: 'De sportinfrastructuur wordt te weinig gebruikt'.
De penvoerder is Hogeschool Amsterdam. Samen met hen, het Mulier Instituut, Universiteit Utrecht en praktijkpartners werkt De Haagse Hogeschool om dit wicked probleem op te lossen.
Financiering
Dit project wordt gefinancierd door ZonMw. Met deze subsidie wordt de professionalisering en maatschappelijke impact van sport gestimuleerd.
Team
- Koen Breedveld
- Sander Bloemendaal
Contact
Sander Bloemendaal ([email protected])