Wat is de maatschappelijke waarde van topsportevenementen? Dat is de vraag die centraal staat in het onderzoeksprogramma Moves, waar het lectoraat Impact of Sport aan deelneemt. Het programma is eind 2023 gestart en loopt vier jaar. Moves is een programma van Zon MW.

Achtergrond

Nederland heeft een reputatie wat betreft het organiseren van aansprekende topsportevenementen. Er zijn bekende jaarlijks terugkerende evenementen (zoals de FBK Games (atletiek), de TT in Assen of het ABN-AMRO tennistoernooi. Maar in Nederland worden ook met regelmaat EK’s en WK’s gehouden, en grote wielerevenementen. Maar wat leveren al die evenementen op voor de maatschappij? Wie zijn de mensen die die evenementen bezoeken? Hoeveel geld geven ze uit, en wat doen die evenementen met ze? Raken ze erdoor geïnspireerd om te sporten, voelen ze zich trots als Nederland goed presteert, voelen ze zich meer met elkaar verbonden? En hoe doe je dat eigenlijk, een topsportevenement organiseren? 

Dat zijn de vragen waar het Moves onderzoeksprogramma op in gaat. 

Duur

Dit programma is gestart in september 2023 en loopt vier jaar.

Samenwerking

Het Lectoraat Impact of Sport werkt in het programma samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, die penvoerder is, en met het Mulier Instituut en de Universiteit Utrecht.

Contact

Koen Breedveld (K.Breedveld@hhs.nl)