Introductie

Sport zorgt voor ontmoetingen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een vitale, veerkrachtige en inclusieve samenleving. Om waardevolle ontmoetingen te kunnen creëren dienen sportorganisaties te kunnen omgaan met de sterk toegenomen verscheidenheid onder de bevolking.

Daar ligt een mooie uitdaging voor de traditionele sportvereniging, en het vraagt tegelijkertijd om nieuwe vormen van samenwerking in de sport tussen inwoners, overheden, publieke en private organisaties.

Over het lectoraat

Missie

Het lectoraat richt zich op het bevorderen van een vitale, veerkrachtige en inclusieve samenleving via het versterken van organisaties en professionals in de sport. Daarbij onderzoeken we hoe de sport kan omgaan met grote maatschappelijke veranderingen en op welke manier de sport haar maatschappelijke impact kan vergroten, vooral in gemeenschappen met een hoge diversiteit. 

Visie

De onderzoekers van het lectoraat gaan in wijken aan de slag met bewoners, sportverenigingen en andere sportaanbieders, gemeenten en publieke en private organisaties. Door middel van actie-onderzoek en innovaties in living labs ontstaat kennis over samenwerken en samenleven: over (nieuwe) organisatie-arrangementen, professionele vaardigheden en de impact die sport heeft en kan hebben op de samenleving. We werken vraaggestuurd en praktijkgericht, in Den Haag en ver daarbuiten. 

Team

Jeroen Weijermars

Jeroen Weijermars

Jeroen Weijermars

Binnen het lectoraat participeert hij in onderzoek naar de impact van (top)sportevenementen in Nederland.

Madelief Bertens

Madelief Bertens

Senior Onderzoeker

Madelief Bertens
Senior Onderzoeker

Madelief Bertens is als senior onderzoeker betrokken bij het lectoraat Impact of Sport en met name bij het Trefpunt Bouwlust-Vrederust. 

Fenna van Marle

Fenna van Marle

Senior Onderzoeker

Fenna van Marle
Senior Onderzoeker

Zij houdt zich als senior onderzoeker bezig met de Living Labs gericht op het creëren van waardevolle ontmoetingen door middel van sport en bewegen. 

06 - 28 37 50 01
f.c.m.vanmarle@hhs.nl

Yvonne van Giessen

Yvonne van Giessen

Senior managementassistente

Yvonne van Giessen
Senior managementassistente

Als liefhebber van sport en een achtergrond in de gezondheidszorg, vindt zij de combinatie sport & gezondheid als werkgebied boeiend en dynamisch.

+31 (0)6 - 28 83 79 76
givgiessen@hhs.nl

Karlijn Sporrel

Karlijn Sporrel

Onderzoeker

Karlijn Sporrel
Onderzoeker

Karlijn doet onderzoek naar hoe sportaanbod in de wijk sociale ontmoetingen kan aanmoedigen en zo de wijk mooier en actiever kan maken. 

Nynke Burgers

Nynke Burgers

Onderzoeker

Nynke Burgers
Onderzoeker

In haar huidige functie als onderzoeker vertaalt zij al haar kennis naar onderzoek in de praktijk. Wat is de kracht en impact van sport en de sociale ontmoetingen.

06 -  23 55 20 38
n.burgers@hhs.nl

Liset Schrijvers

Liset Schrijvers

Onderzoeker

Liset Schrijvers
Onderzoeker

Liset houdt zich binnen het lectoraat bezig met onderzoek naar en onderwijs voor de buurtsportcoach.

06 - 86 80 95 84
l.bj.schrijvers@hhs.nl

Projecten

Lectorenplatform Sport en Bewegen

Het lectorenplatform Sport en Bewegen verbindt lectoren zodat zij kennis kunnen delen en kunnen samenwerken. Dit leidt tot het efficiënt en effectief ontwikkelen en benutten van kennis.
Lees meer

Samen werken aan een positieve sportcultuur met ‘Positiviteit Scoort’

Een positieve sportcultuur betekent een fijn sportklimaat waarin spelers en betrokkenen plezier hebben. Plezier is de belangrijkste reden om te gaan en te blijven sporten. Vandaar dat streven naar een positieve sportcultuur het doel is van het programma ‘Positiviteit Scoort’.
Lees meer

Sport and Sociale Cohesie Lab: hoe sport verbindt

De veranderingen en diversiteit in grote Europese steden neemt toe. De roep om meer sociale cohesie is dan ook groot. Zorgen dat er een onderlinge samenhang en verbondenheid is, is van groot belang voor stabiliteit, veiligheid en solidariteit in steden.
Lees meer

Publicaties

Rapport

Commerciële en maatschappelijke waarde van sponsoring bij grote sportevenementen. Lessen uit Invictus Games The Hague 2020

Het sponsoren van een groot sportevenement heeft een positieve uitwerking op de commerciële en maatschappelijke impact van zowel de sponsor als het evenement.
Download PDF

Artikel

E-magazine gezondheidsverschillen

Een gezond leven in een gezonde leefomgeving is geen vanzelfsprekendheid. Opvallend daarbij is dat iemands gezondheid voor een groot deel samenhangt met zijn opleidingsniveau, inkomensniveau en/of beroepsstatus

Intreerede

Changing the Playing Field

Lector Frank van Eekeren hield op donderdag 26 november 2020 zijn intreerede over hoe sport kan bijdragen aan een vitale en inclusieve samenleving.

Artikel

The effects of neighbours on sport club membership

Dit onderzoek richt zich op de vraag of de buurt en zijn samenstelling invloed heeft op lid zijn van de club?
Lees meer

Rapport

What role can men play in facilitating gender equity in Football Governance?

Mannen kunnen én moeten een veel belangrijkere rol gaan spelen bij het faciliteren van gendergelijkheid en de rol van de vrouw in het voetbal.
Download PDF

Nieuws

De Haagse Hogeschool start met nieuwe opleiding PABO/HALO
31 januari 2023

De Haagse Hogeschool start met nieuwe opleiding PABO/HALO: zo word je in 4,5 jaar tijd zowel groepsleerkracht als gymleraar

Opleidingen

Het lerarentekort loopt in de regio Den Haag steeds verder op. Ook de vraag naar leraren die zowel voor de klas kunnen…
Lees meer
Koen Breedveld
18 januari 2023

Het doel van de nieuwe lector Impact of Sport? Heel Den Haag in beweging!

Onderzoek

Per 1 januari 2023 is Koen Breedveld de nieuwe lector Impact of Sport.
Lees meer
Sportevenement
14 september 2022

Sponsoring van sportevenement biedt meerwaarde

Algemeen, Onderzoek

Het sponsoren van een groot sportevenement heeft een positieve uitwerking op de commerciële en maatschappelijke impact…
Lees meer