Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming
Door participatief actieonderzoek wordt inzicht gecreëerd in het verloop en de opbrengsten van de proeftuin in regio Haaglanden. Deze proeftuin geeft invulling aan hoe kind- en gezinsbescherming eruit moet komen te zien.
Centre of Expertise Governance of Urban Transitions

Met het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming schetsen de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Justitie en Veiligheid hoe de toekomstige kind- en gezinsbescherming ouders en kinderen beschermt tegen geweld, misbruik en verwaarlozing. Het toekomstscenario kent vier basisprincipes, namelijk: gezinsgericht (0-100), rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig, en lerend. Om nadere invulling te geven aan hoe die kind- en gezinsbescherming eruit moet komen te zien, zijn er meerdere proeftuinen in het land, waarvan de proeftuin in regio Haaglanden er één is.
Doel
Met participatief actieonderzoek wordt het verloop van de proeftuin in de regio Haaglanden gevolgd. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in het verloop en de opbrengsten van de proeftuin. De hoofdvraag daarbij is: Hoe komen de deelnemers aan de proeftuin tot vernieuwing en vereenvoudiging van de (jeugd)beschermingsketen? De volgende deelvragen worden daarbij meegenomen:
- Hoe versterken de deelnemers van de proeftuin de (kwaliteit van de) integrale analyse en ondersteuning?
- Hoe draagt de vernieuwde en vereenvoudigde werkwijze in de bescherming van kinderen en ouders bij aan het vergroten van werkplezier en verminderen van werkdruk van professionals?
Methode
Er is gekozen voor een participatief actieonderzoek, waarbij de onderzoekers het proces van de deelnemers in de proeftuin observeren, analyseren en terugkoppelen. Daarbij start het onderzoek met een documentanalyse. Vervolgens nemen de onderzoekers deel aan enkele bijeenkomsten in de proeftuin waar zij verslag van maken. Tenminste elk half jaar geven zij een terugkoppeling van hun analyse aan de deelnemers en onderzoeken zij met hen wat dit betekent voor vervolgstappen in de proeftuin.
Duur
Het project loopt van augustus 2023 tot en met december 2025.
Samenwerking
Voor het onderzoek werkt De Haagse Hogeschool samen met:
- Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
- Verwey-Jonker Instituut
- Veilig Thuis Haaglanden
- Raad voor de Kinderbescherming
- Jeugdbescherming west
- William Schrikker
- CJG Den Haag
- Delft Support
- Sociaal Kernteam Westland
- KesslerPerspektief
- Impegno
Financiering
Het project wordt gefinancierd door de regio Haaglanden samen met de partners van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden.
Meer informatie
Op de website van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden staat meer informatie over dit project.