Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

De wereld verandert. Steeds meer en steeds sneller. In deze tijd van globalisering en verandering zoeken Europa’s werkgevers naar professionals die zich snel kunnen aanpassen. Professionals, die hun bedrijf, overheidsinstantie of organisatie draaiende houden, vertegenwoordigen en adviseren.  

Met de 3-jarige (versnelde) opleiding European Studies leer je over publieke organisaties, bedrijven en beleid en je kijkt naar de grote uitdaginen van Europa in de 21ste eeuw. Je leert op een internationale manier, in het Engels, met internationale studenten. Je onderzoekt, werkt aan je communicatieve vaardigheden en leert andere talen, op een praktische manier, in een echte beroepscontext, en je doet het op een snelle, intensieve manier. 

Bij European Studies word je een ‘global citizen’ met  internationale vaardigheden. Die gebruik je in de les maar ook tijdens een uitwisseling in het buitenland om uit je comfort zone te komen, waardoor je leert je aanpassen aan nieuwe omgevingen. Je gaat ook op stage bij een organisatie, instantie of bedrijf in Europa actief is, waar je laat zien wat je aan werkgevers te bieden hebt. Je begint ook aan het bouwen van een internationaal netwerk van European Professionals waarmee je nog meer kansen kan krijgen in je carrière. 

Met de verkorte 3-jarige Engelstalige opleiding European Studies maak je een snelle start aan je carrière met veel opties, maar het is een pittige uitdaging. Heb je liever een jaartje extra om alles rond te krijgen? Kies dan voor de 4-jarige variant van European Studies. Welke route je ook kiest: jij wordt een European professional. Of je stroomt door naar een internationale master in business, beleid of internationale betrekkingen. De wereld ligt aan je voeten! 

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo Niet toelaatbaar
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niet toelaatbaar

Om te worden toegelaten tot de 3-jarige opleiding European Studies (ES) moet je goed zijn in Engels en heb je een vwo-diploma nodig met een passend profiel. In bovenstaande tabel zie je welke profielen je nodig hebt.

Deze opleiding heeft ook een vierjarige variant
Heb je geen vwo-diploma of wo-propedeuse? Maar wel een havo- of mbo 4-diploma? Kijk dan bij de 4-jarige variant van deze opleiding. 

Instroomadvies

Deze opleiding is volledig Engelstalig. Je Engels moet daarom van goed niveau zijn, zowel mondeling als schriftelijk. 

Heb je je middelbare school afgerond in Nederland, dan hoef je geen aanvullende Engelse taaltoets te doen. Dit is ook het geval als je je middelbare school hebt afgerond in Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten, Canada (Quebec alleen als de hoofdtaal Engels was), Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Malta of als je diploma vermeld staat op deze lijst en een van je examenvakken Engels was.

Check deze toelatingseisen voor meer informatie. Heb je je vooropleiding in een ander land afgerond dan hierboven staat vermeld, dan kom je mogelijk nog steeds in aanmerking om direct tot de opleiding toegelaten te worden. Je hebt dan bijvoorbeeld:

 • een Amerikaans of internationaal middelbareschooldiploma;
 • een Europees of International Baccalaureate diploma.

Voldoet jouw diploma niet aan bovenstaande eisen, dan zal een aanvullende taaltoets nodig zijn. Neem voor vragen contact op met de Centrale Studenten Inschrijving.

Frans, Duits en Spaans
Iedereen studeert Frans, Duits of Spaans bij European Studies. Dat kan op beginnersniveau of op hoog niveau. Studenten die geen ervaring hebben met talen leren kunnen als beginner starten. Studenten die Frans, Duits of Spaans in hun eindexamen hadden, worden geadviseerd om door te gaan met die taal, om het volgende:

 • Doorgaan met je taal op hoog niveau betekent dat je af kan studeren met professionele vaardigheden, een plus punt voor je CV.
 • Een hoog niveau in Frans, Duits of Spaans verbreedt de mogelijkheden voor uitwisseling.
 • Studenten die een taal op hoog niveau doen mogen meedoen met speciale projecten en (buitenlandse) excursies.

Studenten die ervaring hebben met Frans, Duits of Spaans mogen een verzoek doen voor een andere taal, maar alle studenten moeten weten dat er beperkte ruimte is bij beginners talen en wij kunnen niet garanderen dat er genoeg ruimte is om alle verzoeken te honoreren. 

Overige situaties

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je mist een of meer vakken
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

English Academic Preparation Programme – bij The Hague Pathway College
Heb je hulp nodig met je Engels? Als je nog niet het juiste Engels niveau hebt dat nodig is voor de bachelor- of masteropleiding die je zou willen doen, kun je je inschrijven voor het English Academic Preparation Programme. Na succesvolle afronding van het programma ben je niet alleen klaar voor een bachelor- of masteropleiding, maar heb je ook veel meer geleerd over Nederland, Den Haag en onze hogeschool. 
 
International Foundation Programme – bij The Hague Pathway College
Voldoe je niet aan de vooropleidingseis van een 3-jarige opleiding, dan is er The Hague Pathway College. Tijdens het International Foundation Programme, met een instroommoment in januari en september, versterk je je kennis van een aantal vakken (zoals wiskunde, economie of natuurkunde, afhankelijk van de opleiding die je aan De Haagse gaat volgen), verbeter je je Engels en werk je aan je academische vaardigheden. Na het foundation year stroom je door naar een 3-jarig bachelorprogramma zonder dat je nog aanvullende examens (zoals IELTS) hoeft af te leggen.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving (CSI) kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Proefstuderen

2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

20

uur hoorcollege per week

10

uur projecten per week

20

uur zelfstudie per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Werkvormen

Colleges, seminars, gastsprekers, zelfstudie, groepsactiviteiten en projecten

Waarom ons studieprogramma uitstekend wordt beoordeeld op internationalisering? Omdat het programma is aangepast op onze diverse groep studenten en er verschillende onderwijsmethoden worden gebruikt. Je kunt rekenen op een mix van hoorcolleges, blended learning activiteiten, interactieve workshops en groepswerk. 

Je studie samenstelling

De 3-jarige variant van European Studies is pittig. Veel ruimte voor keuzevakken heb je niet, maar de mogelijkheid om iets extra’s te leren heb je altijd met ‘extra-curricular activities’. Werk aan je taal met Zukunft Deutschland of Futur France, bijvoorbeeld. Punten scoren én ervaring opdoen in marketing en evenement planning bij studievereniging ESCAPE. En misschien wil je wel een taalmaatje worden? 

Praktijkgericht

European Studies is een praktische, carrièregerichte opleiding. Dit betekent dat onze voorkeur uit gaat naar praktische, professionele opdrachten en projecten, waardoor er minder tentamens zijn in de opleiding. We hebben liever dat je iets doet wat echt nodig is in het werkveld, zoals het maken vaan een beleidsvoorstel of het schrijven van een strategisch plan.   

Excursies en Gastcolleges

Als het kan, leren we buiten de collegezaal. Waar mogelijk, nemen we studenten mee op excursies naar het werkveld in het binnen en buitenland – wij proberen, bijvoorbeeld, om alle studenten minstens 1 keer naar Brussel te brengen. En om te garanderen dat studenten zo veel mogelijk contact met het werkveld krijgen, regelen we ook gastcolleges met professionals en alumni.   

Aan het werk

European Studies is interdisciplinair en geeft je tientallen carrière opties, in plaats van een voorbereiding voor 1 specifiek veld. Door het mengen van business en beleid met talen en professionele vaardigheden, kan je aan de slag in verschillende organisaties in de publieke en private sector.  

Je kan, bijvoorbeeld, werken voor een overheidsinstantie of non-profit organisatie, waar je werkt met beleid, internationale betrekkingen of met management taken, communicatie of fondswerving. Je kan ook het bedrijfsleven in, waar je waarschijnlijk te maken krijg met management, marketing, corporate governance, export of communicatie.  

Wat je ook kiest, je zult klaar zijn om een Europese organisatie te runnen, vertegenwoordigen of adviseren.  

Na je studie

Wat kun je later worden?

 • Exportmanager

 • European Accountmanager

 • Regulatory Affairs Officer

 • Corporate Social Respoonsibility Advisor

 • Business Development Analyst

 • (Social) Entrepreneur

 • Compliance Officer

 • Consular Officer

 • Corporate Communications Officer

 

 • Europe Specialist

 • Event Planner

 • International Liaison

 • Journalist

 • Lobbyist

 • Marketing Coördinator

 • Marketing Consultant

 • Online Marketeer

 • Parliamentary Assistant

 

 • Policy Officer

 • Political Advisor

 • Public Relations Officer

 • Project Leader

 • Recruitment Officer

 • Sales Manager

 • Small Business Owner

 • Social Media Coördinator

 • Social Media Marketing Officer

Doorstuderen

Veel alumni van European Studies studeren door. Ze gaan voor een mastertitel in verschillende velden: 

 • International Relations 
 • Political Science 
 • Development Studies 
 • European Union Studies 
 • Public Administration 
 • Law 
 • Communication 
 • Marketing 
 • International Business 
 • Master of Business Administration 

Bij sommige Nederlandse universiteiten moet je eerst een premasterprogramma volgen. Daarom is in het buitenland studeren ook een optie. Wat dacht je van Coventry University, King’s College, the College of Europe, the London School of Economics, Science Po Lille of John Hopkins? 

Welke master je ook op het oog hebt, check altijd goed de toelatingseisen voor je je aanmeldt. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Bij European Studies doen we er alles aan om studenten succesvol door hun opleiding te loodsen. Je hebt een mentor die je persoonlijk begeleidt. Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan, vertrouwenspersoon of psycholoog. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden. Ook op onze website vind je meer informatie over hulp tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: European Studies

Opleidingsnaam internationaal: European Studie

Opleidingscode (Isat): 34419

Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In 2016 ontving European Studies een uitstekende accreditatie van de NVAO en kreeg bovendien een speciaal certificaat voor internationalisering. Hiermee werden de inspanningen die de opleiding doet om een internationaal curriculum aan te bieden dat aansluit bij de globaliserende arbeidsmarkt erkend. In 2017 ontving European Studies het “Certificate for Quality in Programme Internationalisation” van het European Consortium for Accreditation (ECA).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.