Inspiratiecafé ‘Brussel & het stadhuis’, schrijf je nu in!

inspiratiecafe

Datum:

2 juni 2022

Tijd:

Locatie:

De Haagse Hogeschool

Op 2 juni opent éénmalig ons inspiratiecafé ‘Brussel & het stadhuis’; de ontmoetingsplaats voor iedereen die nieuwsgierig is naar het maken van ‘de Europese stap’ vanuit hun werk voor een lokale overheid. Registreer je nu en stel je plek veilig.

Voor veel gemeenten is er iets te winnen door Europees actief te zijn, bijvoorbeeld door deelname aan subsidieprojecten of door beïnvloeding van Europees beleid. Dagelijks ‘Europa bewustzijn’  is echter niet wijdverspreid - Brussel is een speelveld met eigen regels en netwerken.

In ons inspiratiecafé bespreken we samen de Europese impact die jij en je collega’s kunnen hebben. Het café is open voor alle geïnteresseerden, maar zal vooral voor beleidsmakers werkzaam in één van de 344 gemeentehuizen in Nederland als een warm bad aanvoelen.

Er is plaats voor 75 deelnemers, waarvan maximaal 15 studenten. Schrijf je dus op tijd in! Hier onder vindt je het volledige programma.

Details

Openingstijd: Donderdag 2 juni 2022, 14.00 t/m 17.15 uur (programma start om 14.30 uur)

Locatie: De Haagse Hogeschool

Organisator: Lectoraat Changing Role of Europe / European Impact Hub

Inschrijving: Via deze registratielink

14.00 – 14.30: Inloop

14.30 – 15.00: Plenaire opening met Tom de Bruijn en Mendeltje van Keulen

Het café wordt geopend door gastvrouw Mendeltje van Keulen en speciale gast Tom de Bruijn. Tom was wethouder in de gemeente Den Haag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Als geen ander weet hij hoe deze verschillende bestuurslagen elkaar beïnvloeden; kansen bieden - maar elkaar soms ook tegenwerken. Nu de eerste nieuwe coalities zijn gevormd kijken we samen naar de vraag: hoe komt Europa in de komende vier jaar terug in de raadsakkoorden?

15.15 – 16.10: Break-out sessies, keuze uit:

Deelsessie 1

Europa in het gemeentehuis: naar breder Europa-bewustzijn
Tibor Hargitai in samenwerking met Gemeente Leiden

Hoe kun je als gemeente aanhaken bij kansen die er ontstaan uit Europese programma’s als de Green Deal of het Europees herstelfonds? Het begint met een goed ‘Europa-bewustzijn’ in de organisatie. In de praktijk merken we dat dit bewustzijn in veel gemeentes maar beperkt aanwezig is. Met de groep deelnemers aan deze sessie willen we kijken welke drempels ambtenaren ervaren om de ‘Europese stap’ in hun werk te maken. Hoe maken we gemeenten meer Europa bewust?

Deelsessie 2
Hoe ondersteunen we het lokale MKB om Europees actief te worden?
Tolgan Raben

Welke impact kan een gemeente maken om lokale MKB bedrijven te helpen actief te worden in Europa? Welke kennis en vaardigheden zijn er nodig voor MKB’ers om export op te zetten en te internationaliseren? In deze sessie kijken we met twee gasten naar de best practices voor de kansen die Europa biedt voor het lokale bedrijfsleven. Aan de hand van inspirerende voorbeelden dagen we de deelnemers uit om na te denken over de Europese kansen die er voor het MKB in hun gemeente of regio liggen.

Deelsessie 3
Europa: pinautomaat of investeringskans?
Chris Aalberts, Rik-Jan Brinkman

Dankzij vele fondsen en subsidies wordt de Europese Unie wel eens gekscherend een ‘pinautomaat voor gemeenten’ genoemd. Tegelijkertijd kan de zoektocht naar Europees succes een langdurig proces zijn met grote kans op mislukking. In deze sessie stellen we daarom de kritische vraag: is het voor elke gemeente relevant om Europees actief te zijn? We doen dit met een wethouder uit een grote en kleinere gemeente.

16.30 – 17.00 Plenaire afsluiting over het ‘retourtje Brussel’

Aan de toog sluiten gasten uit de verschillende deelsessies aan. We praten over de vraag: kunnen gemeentes in hun belangrijke opgaven in de komende vier jaar om Brussel heen? Wat zijn de belangrijkste zaken die ze kunnen brengen of halen in een zoektocht naar Europese impact?

17.00 - Napraten met een drankje

Het café blijft open voor een borrel, snack en goed gesprek.

nl-medegefinancierd-door-de-eu