Waar we aan het begin van dit millennium nog jaarlijks te maken hadden met Earth Overshoot Day, vieren we dit jaar al voor de tweede keer Earth Regeneration Day. We hebben op 31 december 2029 nog maar 90 procent van de grondstoffen aangeraakt die de aarde dit jaar beschikbaar stelde. “Geweldig dat de natuur langzaam maar zeker herstelt van alle schade die we haar hebben aangedaan”, vindt Anja Overdiek, associate lector bij Kenniscentrum Mission Zero. Zij is trots op alle living labs die bijdroegen aan deze transitie. “Begin jaren ’20 schoten living labs als paddenstoelen uit de grond om duurzame transities voor elkaar te krijgen. Toen zijn we tussen 2021 en 2023 onderzoek gaan doen: wat maakt living labs tot de perfecte omgevingen voor duurzame innovaties?”

Uit de vertrouwde rollen

Overdiek weet nog dat veel labs in het begin hun draai moesten vinden. “Het begrip cocreatie was nog vrij ingewikkeld destijds”, lacht ze. “Maar door veel onderzoek te doen en best practices te delen, kregen labs steeds betere handvatten om dit aan te pakken. Je zag dat deelnemers aan labs uit hun vertrouwde rollen stapten en op een heel andere manier gingen denken, handelen en organiseren. In stadslabs zag je bijvoorbeeld dat gemeenten veel meer als stakeholder meededen in gemeenschappelijke experimenten, en dat energieleveranciers zich meer begonnen te richten op ondersteuning van burgers. Maar in elk lab ging het weer anders: precies wat bij de omstandigheden en de mensen paste. Het mooist om te zien, vind ik dat behoud van de aarde de mensen dichter bij elkaar heeft gebracht. Met de natuur en de volgende generaties als uitgangspunt, krijgen mensen enorm veel voor elkaar!”

Lees meer

Roept dit artikel vragen op? Lees hoe het project Future-Proof Labs labs wil versterken om de klimaatdoelen te behalen. Heb je een lab en ben je benieuwd of je op de juiste weg bent? Lees dan ook ons whitepaper Living labs evalueren? Methoden en tools.