Mini conference Workplace Pride

Op vrijdag 8 december is het Paarse Vrijdag, een dag waarop iedereen solidariteit kan tonen met de LHBTIQ+ gemeenschap, simpelweg door het dragen van een paars kledingstuk. Steeds meer hogescholen en universiteiten doen hieraan mee. Waarom? Omdat personen die behoren tot de LHBTIQ+ gemeenschap in het hoger onderwijs nog altijd meer gepest en gediscrimineerd worden dan niet-LHBTIQ+ personen. En dat terwijl je studententijd juist een periode is om je eigen genderidentiteit en -expressie en je eigen seksualiteit te ontdekken. Dit kan heel bevrijdend zijn, maar dat moet natuurlijk wel in een veilige omgeving gebeuren.

Daarom organiseert The Lighthouse in samenwerking met de Minor Seksualiteit en Diversiteit en de Inclusion Office een programma op donderdag 7 en vrijdag 8 december 2023. Op donderdag wordt er een mini conference gehouden rondom het thema Workplace Pride. Op vrijdag zullen activiteiten voor en door studenten de dag paars kleuren. 

Programma

Donderdag 7 december

Alle deelnemers zijn welkom vanaf 10.00 uur in het Atrium om zich te registreren en een welkomstdrankje. Hier ontvang je ook het bandje voor catering voor de lunch en borrel. 

10.30 - 12.00 uurHoorcollege ‘De geschiedenis van de homo-emancipatie’ door Mathieu Heemelaar (NL)OVk.61
12.00 - 12.45 uurPosterpresentatie Minor met lunchInnovation Playground
12.45 - 14.00 uurHoorcollege ‘De voor- en nadelen van LHBTIQ+ mensenrechten’ door Marieke Kroneman (NL)OV0.61
14.15 - 15.30 uurMini conference ‘Workplace Pride’ met aio Kshitij Mor en de GSA van de Hogeschool Utrecht (ENG)Speakers' Corner

Aansluitend de mini conference zijn alle deelnemers nog welkom voor een drankje tijdens de borrel in het Atrium. 

Aanmelden

Aanmelden is verplicht en mogelijk per onderdeel.

Meld je aan!

Sessies

Hoorcollege ‘De geschiedenis van de homo-emancipatie’ door Mathieu Heemelaar (NL)

10.30 – 12.00 uur | OVk.61

In dit speciale college vertelt Mathieu Heemelaar over de homo-emancipatie van de laatste 100 jaar. Het verhaal wordt gelardeerd met het levensverhaal van zijn homoseksuele oom, die leefde van 1924 tot 2008. Ook bi+, transgender en intersekse personen kunnen veel ontlenen aan zijn persoonlijke verhaal, dat tegelijkertijd de dilemma’s van emancipatiebewegingen weergeeft. Een dilemma dat bijvoorbeeld speelt is de vraag in hoeverre je je aanpast aan de heersende normen en wat dit doet met de maatschappelijke acceptatie.  

Posterpresentatie Minor met lunch

12.00 – 12.45 uur | Innovation Playground

Haal inspiratie uit de posterpresentaties over het vergroten van LHBTIQ+ inclusie op De Haagse Hogeschool door studenten van de Minor Seksualiteit en Diversiteit. Studenten voerden onderzoek uit en maakten een ontwerp om kennis, bespreekbaarheid en zichtbaarheid van LHBTIQ+ te vergroten op diverse opleidingen van De Haagse Hogeschool, een middelbare school en binnen de Minor Seksualiteit en Diversiteit zelf. Het delen van ieders persoonlijke verhaal, het delen van opvattingen en het aangaan van een gelijkwaardig gesprek staan daarin centraal.  

Laat je inspireren voor je eigen aanpak onder het genot van een hapje en een drankje.

Door: Studenten van de Minor Seksualiteit en Diversiteit i.s.m. Inclusion Office.  

Hoorcollege ‘De voor- en nadelen van LHBTIQ+ mensenrechten’ door Marieke Kroneman (NL)

12.45 – 14.00 uur | OV0.61

Culturele tradities en godsdienstvrijheid zijn geen argument om vormen van geweld en discriminatie tegen mensen die zich identificeren als LHBTIQ+ te laten gebeuren. Met verwijzing naar ongelijkheid in wetgeving zijn in Europa en daarbuiten privileges van heteroseksuele cisgender vrouwen en mannen steeds meer beschikbaar gekomen voor mensen die zich identificeren als LHBTIQ+. Met misschien wel het bekendste voorbeeld de mogelijkheid om te kunnen trouwen voor paren van gelijk geslacht. In dit college ga ik in op de verandering in strijdpunten van de LHBTIQ+ beweging van zelfbepaling, individualisering en erkenning van de LHBTIQ+ (sub)cultuur naar universele mensenrechten en hoe dat kan leiden tot meer heteronormativiteit, onzichtbaarheid en homonationalisme.  

Mini Conference ‘Workplace Pride’ met aio Kshitij Mor en de GSA van de Hogeschool Utrecht (ENG)

14.15 – 15.30 uur | Speakers' Corner

Elisabeth Minneman, lid College van Bestuur, zal deze sessie openen met het belang van een inclusieve werkomgeving en haar blik op het beleid dat nodig is om dit te verwezenlijken. Aansluitend kijken we met aio Kshitij Mor naar data en onderzoek over het creëren van een ondersteunende cultuur en beleid voor LHBTIQ+ -inclusie en -diversiteit op de werkvloer.  

Na een korte pauze gaan we in gesprek met de Pride-afdeling van de Hogeschool Utrecht die hun ‘best practices’ delen om de praktijk van LHBTIQ+ personen om te zetten in beleid en acties om de inclusie van queer personen op de werkvloer te verbeteren. We eindigen met een open discussieronde waarin medewerkers en studenten kunnen delen waar zij tegenaan lopen bij het verwezenlijken van een ondersteunende cultuur. Kortom een inspirerende sessie vol informatie en hands-on tools om zelf aan de slag te gaan in de eigen organisatie.

Door: The Lighthouse

Paarse Vrijdag

Doe mee en toon je solidariteit met de LHBTIQ+ gemeenschap simpelweg door het dragen van een paars kledingstuk!

Ontdek meer
Paarse vrijdag

Dit is een evenement van The Lighthouse

The Lighthouse biedt een programma vol interessante activiteiten over actuele vraagstukken en wereldwijde issues.

Ontdek meer
The Lighthouse - Ilja Leonard Pfeijffer