Lisa Weeda (1989) is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, en virtual reality-regisseur. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant.

Eind oktober 2021 verscheen Weeda’s eerste roman 'Aleksandra', een familiegeschiedenis gebaseerd op het levensverhaal van Lisa’s grootmoeder Aleksandra, die tegelijk een eeuw van de geschiedenis van Oekraïne is. En die is hartverscheurend. De familie wordt nu uit elkaar gerukt door de oorlog in de Donbas, de oostelijke regio die aanleunt tegen Rusland, familieleden drijven uit elkaar of verdwijnen, maar eigenlijk is het nooit anders geweest. Het zijn slachtoffers van de geopolitieke aspiraties van dictators als Hitler, Stalin of Poetin.

Het boek viel in goede aarde bij recensenten maar na het uitbreken van de oorlog op 24 februari 2022, toen het Russische leger begon met het bombarderen van Oekraïense steden, kreeg de roman een breder publiek en werd het een bestseller. 'Aleksandra' stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022.

Interview door Erik de Ruiter, vierdejaarsstudent Bestuurskunde aan De Haagse Hogeschool. Erik heeft net als Lisa Weeda een oma en familie in Oekraïne wonen.

Het interview vond plaats op 19 september 2022 in de Speakers' Corner op De Haagse Hogeschool.

The Lighthouse Recordings

Luister naar onze lezingen en interviews waar en wanneer je wilt in onze podcast The Lighthouse Recordings! Verrijk je kennis en verbreed je horizon met onze boeiende evenementen.

The Lighthouse Recordings