Een verkenning van de diverse bijdragen van universiteiten en hogescholen 

In het kader van de groene transitie hebben universiteiten veel te bieden in gezamenlijke groene innovatieprojecten met bedrijven, overheid en burgers. Als knooppunten van diverse expertise bevinden universiteiten zich op een unieke positie om teams te vormen en de kloof tussen samenleving en industrie te overbruggen. Hun regionale verbindingen stellen hen ook in staat om betrokken te zijn bij het lokale ecosysteem.  

10 internationale voorbeelden 

Dit artikel gebruikt tien internationale inspirerende voorbeelden van samenwerking tussen universiteiten, hogescholen en bedrijven op het gebied van groene mobiliteit, groene energie en groene producten, diensten en processen. Het vergelijkende bewijs, verzameld uit interviews met vertegenwoordigers van deze initiatieven, onderzoekt hoe universiteiten bijdragen aan groene samenwerking.  

NEWRAIL-project  

Het NEWRAIL-project van De Haagse Hogeschool vanuit het kenniscentrum Mission Zero is een van deze voorbeelden. Het project had als doel om via onderzoeksresultaten aan een pilot in de wijk America in Limburg te komen tot een optimale plaatsing van zonnepanelen op geluidschermen langs het spoor. 

Artikel en video 

Het reeds gepubliceerde artikel schetst beleidsaanbevelingen die belangrijk zijn voor de ondersteuning van soortgelijke projecten zoals het NEWRAIL-project, essentieel voor het wereldwijde succes van inspanningen voor duurzame ontwikkeling.  

Lees hier het volledige artikel

 
Wil je meer weten over het NEWRAIL-project? Lees dan hier de projectomschrijving en het Engelstalige rapport.