Ze studeerde onlangs af in Communicatie aan De Haagse Hogeschool, is professioneel voetballer bij de Vrouwen Eredivisie van Feyenoord en zet zich in voor de maatschappelijke afdeling van de club. Celainy Obispo (23) laat zien dat topsport te combineren valt met een opleiding en daar plukt ze nu nog de vruchten van.  

“Ik ben helemaal verliefd op het spelletje en nooit meer gestopt,” zegt Celainy enthousiast. Toen ze negen jaar oud was kreeg ze haar eerste uitnodiging van het KNVB om mee te spelen in een districtsteam en sindsdien heeft ze verschillende jeugdteams doorlopen. Daarna maakte ze de overstap naar ADO Den Haag. “Dat was tijdens het tweede jaar van mijn studie. Tot die tijd speelde ik altijd in gemengde jeugdteams, maar het krachtsverschil met de mannen werd te groot. Ik wilde voor een betaald voetbalorganisatie gaan spelen.” 

Meer vrouwelijke boegbeelden 
Na ADO Den Haag stapte ze over naar Feyenoord, waar ze nu in de Vrouwen Eredivisie speelt als verdediger. Celainy: “Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder. Ik denk dat de stijging van de kijkcijfers is begonnen met het EK in 2017, waar de Oranjeleeuwinnen heel goed waren. Wij merken ook dat er tijdens wedstrijden steeds meer mensen langs de zijlijn staan. Ik vind het een mooie ontwikkeling. Nu kunnen jonge meiden ook meer dromen over een professionele voetbalcarrière. De jeugd van nu heeft echt meer vrouwelijke boegbeelden waarnaar ze kunnen opkijken en zeggen: zo wil ik later worden.” 

Studie en sport 
Om dit allemaal te kunnen combineren kreeg Celainy goede begeleiding vanuit haar opleiding. Het was namelijk niet altijd even makkelijk. “Als topsporter train ik vijf keer in de week. Dat vraagt natuurlijk wel om goede planning en organisatie. Vooral in het begin van mijn studie vond ik dat wel lastig. Gelukkig kreeg ik vanuit school goede begeleiding: er is bijvoorbeeld ook een sportdecaan die met je meekijkt. Ook waren docenten heel flexibel. Ik moest het programma natuurlijk gewoon volgen zoals alle andere studenten maar ik kreeg soms iets meer tijd of ik kon bepaalde dingen meer spreiden, zoals mijn stage.” 

Maatschappelijk betrokken 
Nu Celainy haar diploma op zak heeft, gaat ze zich eerst focussen op haar voetbalcarrière. Maar ze hoopt in de toekomst ook in communicatie te werken, liefst ergens met maatschappelijke impact. Celainy: “Ik werk momenteel bij de maatschappelijke afdeling van Feyenoord, waar ik langsga bij verschillende basisscholen in Rotterdam. Hier leren we kinderen verschillende vaardigheden door middel van sport. Ik vind dat superbelangrijk om te doen, zodat ik kinderen kan inspireren die uit mijn eigen omgeving komen. In de toekomst wil ik graag in communicatie werken bij een betaald voetbalorganisatie. Ik denk dat ik daar echt iets kan toevoegen omdat ik de voetbalwereld goed ken.” 

Klik hier voor meer informatie over studeren en sport.