Op donderdag 7 september vond in Buurtcentrum Vliethage de challenge Wijkparticipatie Schipperskwartier plaats. Deze challenge is een samenwerking tussen Governance of Urban Transitions, Bestuurskunde (minor Sociale innovatie in stad en wijk), Stadsdeel Laak, Coalitie Laak, welzijnsorganisatie Wijkz en bewoners Schipperskwartier.  Hier sloegen bewoners, studenten en professionals de handen ineen om de bewonersbetrokkenheid en participatie in het Schipperskwartier te versterken. Samen gingen ze op zoek naar nieuwe manieren om de bewoners en de wijk te verbinden. 

Ibtissam Abaâziz, PhD, is onderzoeker bij het Kenniscentrum Governance of Urban Transitions en doet o.a. onderzoek in het Schipperskwartier naar de relatie tussen formele en informele netwerken. Samen met haar collega’s initieerde zij deze challenge. ‘Tijdens mijn onderzoek gaven zowel bewoners als professionals aan dat ze graag zouden willen dat bewoners meer betrokken worden in de wijk. Met deze challenge leggen we de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en de praktijk.’ 

De dag werd voorgezeten en begeleid door Pim van Gestel (docent Bestuurskunde en coördinator van de minor Sociale innovatie in stad en wijk), medeorganisator van de challenge. Hij kijkt terug op een geslaagde dag: ‘Studenten hebben interessante verbindingen gelegd tussen de informatie uit de wijk zelf en inzichten uit wat goed werkt in wijkparticipatietrajecten in Den Haag en elders in het land. Ze hebben in gesprek met bewoners en professionals goede ideeën en inzichten opgehaald.’ 

Hamza El Massoudi (student Ondernemerschap & Retail Management) en Krijn de Rijk (student HALO*) wonnen de prijs voor ‘beste idee’ tijdens de challengedag. Hun voorstel om bewoners meer te betrekken bij hun eigen wijk is afgeleid van het project Crownies. Krijn legt het idee uit: ‘De bewoners kunnen zich aanmelden voor een taak in de wijk, bijvoorbeeld het organiseren van een sportactiviteit, het bijhouden van de buurtmoestuin, het zorgen voor een koffiemiddag en zo nog vele activiteiten of diensten die goed zijn voor de wijk en de bewoners. In ruil voor het uitvoeren van die taak, kunnen zij punten verdienen. Met die punten krijgen de bewoners wat terug van de gemeente, doordat ze de punten kunnen inzetten voor een dagje uit, zoals taallessen, gratis sportlessen. Op deze manier worden zij ook beloond voor het actief zijn in de wijk’. 

Al met al een mooie dag, waar studenten, experts en bewoners samen hebben gewerkt voor positieve veranderingen in het Schipperskwartier! 
 

* Volledige naam: Opleiding tot leraar basisonderwijs en leraar eerstegraad lichamelijke opvoeding