1. Martijn van der Linden, lector New Finance aan De Haagse Hogeschool, vindt dat ons geldstelsel anders kan en moet. Daarom organiseert hij samen met andere experts een driedaagse conferentie over de toekomst van ons geldstelsel. De conferentie vindt plaats in Den Haag, van 6 tot en met 8 september 2023. Meld je nu aan!  

De digitale euro is in aantocht. Hoe ziet de toekomst van ons geldstelsel eruit?  

Als lector New Finance zoekt Martijn van der Linden naar het antwoord op deze vraag. Zijn onderzoek binnen het kenniscentrum Digital Operations & Finance richt zich op nieuwe vormen van digitaal geld, mechanismen in het geldstelsel die ongelijkheid en financiële instabiliteit veroorzaken en hervormingsvoorstellen zoals het liberaliseren van banken.  

“Het geldstelsel kan en moet anders”, vindt Martijn. “En het moment voor verandering is nu.” De Europese Commissie publiceerde onlangs namelijk een voorstel voor de mogelijke uitgifte van een digitale euro. Martijn: “Dit voorstel beschermt vooral de status quo, de belangen van banken. Er zijn echter grote maatschappelijke voordelen te behalen. Een goed ontworpen digitale euro heeft potentie om de financiële stabiliteit op lange termijn te verbeteren en competentie en innovatie te bevorderen zodat financiële dienstverlening beter en goedkoper wordt. De keuzes die we komend jaar maken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het geldstelsel.” 

Conferentie  

Samen met Carlijn Kingma (cartograaf), Thomas Bollen (financieel onderzoeksjournalist) en andere partners organiseert Martijn een driedaagse conferentie over de toekomst van ons geldstelsel. De conferentie vindt plaats in Den Haag, van 6 tot en met 8 september 2023.  

Lectorale rede 

In zijn lectorale rede op 8 september deelt Martijn zijn visie op de digitalisering van geld en de digitale euro in het bijzonder. Daarnaast gaan de toonaangevende economen Menno Middeldorp (Global Head RaboResearch) en Theo Kocken (hoogleraar risk management VU, CEO Cardano Development) in gesprek over de internationale dimensie van het geldstelsel. En je kunt rekenen op een politiek debat over de digitale euro met drie politici Mahir Alkaya (Tweede Kamerlid SP), Michiel Hoogeveen (Europees Parlementslid JA21 en medeonderhandelaar digitale euro) en Paul Tang (Europees Parlementslid PvdA en medeonderhandelaar digitale euro).    

Meer weten? Bekijk het volledige programma en meld je aan.