In Den Haag worden mogelijk kansen gemist om de Energietransitie goedkoper en sneller te laten verlopen. Grote daken en gevels van gebouwen en bestaande infrastructuur van HTM, worden suboptimaal gebruikt voor respectievelijk opwek en distributie. Dit kan anders en daar is veel winst voor de energietransitie mee te boeken.

Een van deze mogelijkheden in het gebruiken van de bovenleidingen voor de energiedistributie en deze energie door verkopen aan derden door middel van laadpalen. Naar deze mogelijkheid heeft Marieke Buisman onderzoek gedaan naar niet-technische aspecten, zoals stakeholders, beleid en wet- en regelgeving, inmiddels is haar onderzoek afgerond en deelt ze graag haar uitkomsten met ons.

Voor haar onderzoek ging Marieke in gesprek met de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland, de GVB, de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag, de ACM, Stedin, bewonersorganisatie Archipel & Willemspark, Haagse Stroom en NRG Accounting. Uit deze gesprekken kon Marieke een goed beeld krijgen van de wet- en regelgeving, waar de obstakels zitten in het huidige beleid.

Uit haar onderzoek blijkt dat de wetgeving het grootste obstakel is, er mag namelijk niet zomaar een elektriciteitsnet worden gevormd. Hierbij zijn er twee mogelijkheden voor HTM: een aanvraag doen voor een gesloten distributiesysteem of een directe lijn vormen tussen het zonnepark en het tramsysteem. Voor de tweede mogelijkheid zal er ook een wetwijzigingsvoorstel moeten worden ingediend. De huidige elektriciteitsnet en de nieuwe energiewet spelen namelijk nog niet in op het mogen verkopen van energie aan derden.