Het begon met een experiment met vier studenten en inmiddels lopen er al dertig stagiaires mee in het InnovatieLab van het HagaZiekenhuis.

De Haagse en het HagaZiekenhuis werkten altijd al goed samen bij het opleiden van verpleegkundigen. “Vanwege de personeelstekorten in de zorg staan we voor een uitdaging. We moeten meer studenten opleiden in minder tijd”, legt Roeline de Beaufort van de HagaAcademie uit.

Concrete producten

Luc de Witte, lector Technologie voor Gezondheidszorg bij, is enthousiast over de samenwerking. “Het is mooi dat zorg en technologie elkaar zo goed kunnen helpen. Ik vind het gaaf dat deze studenten meteen de praktische problemen in de zorg aanpakken. Uit deze samenwerking komen concrete producten die het werk van zorgprofessionals meteen handiger maken.”

Een van die producten is de Venlock van oud-student Famke van der Lee: ‘’Patiënten die een infuusnaald ingebracht krijgen, worden als ze een langere periode in het ziekenhuis liggen, gemiddeld drie keer opnieuw geprikt. De huidige manier van fixeren biedt niet voldoende steun en verpleegkundigen probeerden dit te corrigeren met fixatietape, niet-steriele gaasjes, verband of een netkous. Alleen zie je dan de insteekopening niet meer, zie je niet snel genoeg of het infuus lekt en of de huid bij het naaldje ontstoken raakt. Met de venlock blijft de infuusnaald blijft beter zitten en houd je zicht op de huid rondom de infuusnaald.

Impact met ontwerp

Inmiddels is Famke als medewerker van de Flexpool verbonden aan het HagaZiekenhuis en buigt zij zich over praktische problemen in de zorg. “Ik vind dit een superfijne plek. De lijntjes met zorgprofessionals zijn kort en de impact die je ontwerpen kunnen maken is enorm groot.”

Lees hier het volledige interview met Roeline, Luc en Famke