Heb jij interesse in cybersecurity en ben je op zoek naar een onderzoeksstage? Bekijk dan onze nieuwe brochure en lees meer over stage en onderzoek bij ons kenniscentrum. In de brochure vind je meer informatie over de beschikbare stageplekken van september 2023 tot en met januari 2024.  

Onderzoek doen bij het Centre of Expertise Cyber Security  

Binnen ons kenniscentrum doen we onderzoek naar cybersecurity. We kijken naar het gedrag van mensen, organisatiefactoren en technische aspecten. Hierdoor is onderzoek doen bij ons kenniscentrum voor studenten van veel verschillende opleidingen interessant. Als stagiair word je onderdeel van ons onderzoeksteam. Onder begeleiding van een ervaren onderzoeker en expert ga je aan de slag met je onderzoeksvraag. Je leert hoe je een vraag op een systematische manier kan beantwoorden. Dit doe je niet alleen door literatuur te lezen, maar ook door het opzetten van een experiment of interviews af te nemen. In sommige projecten werk je ook aan een praktische oplossing of tool (bijvoorbeeld een app) die bedrijven en organisaties kunnen gaan toepassen. 

Stagiaire Filipa deelt haar ervaringen 

Ben jij benieuwd hoe een stageperiode bij het kenniscentrum Cyber Security eruitziet? Filipa Thoma deelt haar ervaringen. Filipa is student Sociology: Contemporary Social Problems aan de Universiteit Utrecht. Ze loopt stage bij het lectoraat Cybercrime & Cybersecurity.  

“Ransomware-aanvallen vormen een groot probleem voor het MKB in Nederland en brengen veel negatieve consequenties met zich mee. Als stagiaire voor het Centre of Expertise Cyber Security onderzocht ik middels kwalitatieve interviews hoe het besluitvormingsproces er voor het MKB uit zou zien als zij slachtoffer worden van een ransomware-aanval, en welke factoren hierin een beslissende rol kunnen spelen. Op basis van deze resultaten, werd de hulpbehoefte van het MKB in kaart gebracht en werd er beleidsadvies gegeven. Tijdens mijn stage leerde ik ontzettend veel over hoe de wereld van cybersecurity eruitziet. Ook kreeg ik veel ruimte om mijn onderzoeksvaardigheden te verbeteren en kon ik altijd bij iemand terecht voor vragen. Ik werkte nauw samen met mijn supervisor en kreeg tegelijkertijd ruimte om zelfstandig te werk te gaan. Er worden regelmatig meetings georganiseerd waarin ik veel over de lopende onderzoeken van mijn collega’s leerde en waarin ik ook ruimte kreeg om mijn visie te delen. Al met al ervaarde ik mijn stage als erg leerzaam en zinvol en kijk ik er positief op terug.”   

Interesse? 

Wil jij bij ons stage komen lopen? Solliciteer dan op een van de projecten in deze brochure. Let op: de meeste projecten zijn geschikt voor studenten in het derde of vierde jaar. Check zelf bij je opleiding wat de vereisten zijn voor een stage. Binnen onze stages ligt de nadruk op het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.