Innovative Development eindigt als vierde bij de Nationale Onderwijspremie 2025
17 juni 2025
Het onderwijsprogramma Innovative Development, onderdeel van de opleiding HBO-ICT van De Haagse Hogeschool, eindigde als vierde bij de prestigieuze Nederlandse Onderwijspremie 2025. Niet op het podium, maar wel in de top...

De Nederlandse Onderwijspremie is de hoogste onderscheiding voor onderwijsvernieuwing in het mbo, hbo en wo, en wordt jaarlijks toegekend aan teams die met hun onderwijsinitiatief écht het verschil maken. De drie beste hbo-teams ontvangen een geldprijs voor hun bijdrage aan beter, toekomstbestendig onderwijs.
Flexibel, toekomstgericht en in co-creatie met het werkveld
Innovative Development (ID) startte in 2019 als kleinschalige pilot en groeide inmiddels uit tot een volwaardig onderwijsprogramma binnen de opleiding HBO-ICT. Het programma richt zich op het opleiden van flexibele IT-professionals met focus op innovatie. Maar dan zonder vast curriculum of standaardtoetsen. Studenten nemen zelf de regie over hun leertraject. In multidisciplinaire teams werken ze aan complexe, maatschappelijke challenges in samenwerking met externe partners zoals bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.
De combinatie van challenge-based learning, flexibele leerpaden, programmatisch toetsen en de continue feedbackloop tussen studenten, docenten en partners maakt ID echt uniek. Studenten leren niet alleen de inhoud, maar ook samenwerken, reflecteren, eigenaarschap nemen en hun professionele skills versterken. Dit resulteert in gemotiveerde studenten die iteratief en gericht toewerken naar impactvolle oplossingen.
Gedreven team achter dit succes
Een multidisciplinair team van docenten, onderwijsontwikkelaars en professionals uit het werkveld ontwikkelt en voert het onderwijsprogramma uit. In ID nemen docenten niet de klassieke rol van kennisoverdrager in, maar zijn ze vooral coach en sparringpartner. Ze staan naast de student in plaats van ervoor, en helpen hen gericht bij het stellen van leerdoelen, reflecteren en het ophalen van feedback uit de praktijk.
Hoofdaanvrager Sebastiaan Rieter, coördinator van ID, reageert trots:
"We zijn begonnen met een kleine pilot en hebben samen iets neergezet wat écht het verschil maakt. Voor studenten, het onderwijs én voor het werkveld. Deze landelijke erkenning voelt als een bekroning op zes jaar bouwen, experimenteren en blijven verbeteren."
Deel van de top en daar zijn we trots op
Met een vierde plek in deze landelijke competitie laat Innovative Development zien wat er mogelijk is als je studenten vertrouwen geeft, docenten ruimte biedt en samenwerkt met de wereld om je heen. Een toonbeeld van hoe het onderwijs van de toekomst eruitziet en een krachtig uithangbord voor De Haagse Hogeschool.
Innovatie in het onderwijs begint hier.