Een langgekoesterde wens van veel sportliefhebbers in Den Haag ging vanochtend in vervulling: de brug tussen de Sporttuin Moerwijk Noord en de sportvelden van s.c.s.v. De Ster werd officieel geopend. Deze nieuwe verbinding creëert niet alleen een letterlijke oversteek, maar ook een symbolische samenwerking tussen de sportverenigingen. 

Een feestelijk moment 

Het is morgen Koningsdag en sinds een jaar of tien horen daar de Koningsspelen bij. Alle basisschoolkinderen vieren de verjaardag van de Koning door gezamenlijk te ontbijten met aansluitend een sport- en spelochtend. Sportcomplex Sporttuin Moerwijk Noord en voetbalvereniging s.c.s.v. de Ster hebben dit feestelijke moment aangegrepen om de brug tussen beide faciliteiten officieel in gebruik te nemen.  

Kinderen van de naastgelegen scholen (Cor Emousschool en de Kleine Wereld), de coördinator van de Sporttuin en de directeur Sport van de Gemeente Den Haag hebben gezamenlijk het lintje doorgeknipt om dit feestelijk moment te bestempelen. Na het openen van de brug hebben kinderen de oversteek over de brug gemaakt van de velden van de Ster naar de Sporttuin, om aan hun sport- en spelochtend te beginnen. 

Impuls voor sportparticipatie 

De wens voor een fysieke verbinding tussen de Sporttuin en de Ster komt voort uit de gedachte dat meer verbinding tussen de sport- en beweeglocaties een impuls zal zijn voor de sportparticipatie van bewoners uit de wijk. Samen met de nieuwe HockeyClub Den Haag zetten zij zich hiervoor in en medio 2023 sloten de gemeente Den Haag en De Haagse Hogeschool de handen ineen om deze impuls te verwezenlijken.  

Gezamenlijk proberen de partijen een buurtsportvereniging voor en door bewoners op te zetten. De brug tussen de sportlocaties zal voor alle betrokken partijen een impuls zijn in de samenwerking en de toegankelijkheid van de sport- en beweeglocaties. Maar bovendien symboliseert de brug ook de gezamenlijke inspanning om sport en gemeenschap te versterken in de wijk.

Brug om kloof te dichten 

Idealiter kunnen jong en oud in de toekomst op een laagdrempelige manier proeven aan verschillende sporten in de Sporttuin, waarna zij letterlijk de oversteek kunnen maken naar sporten en bewegen in verenigingsverband bij een van de naastgelegen (buurt)sportverenigingen. Met de nieuwe brug kunnen we letterlijk en figuurlijk de kloof overbruggen en samen bouwen aan een gezonde en actieve gemeenschap. 

Verder lezen over de (onderzoeks)projecten die in deze wijk gedaan worden? Bekijk bijvoorbeeld de pagina over het Living Lab buurtsportvereniging Moerwijk Noord op de webpagina van Lectoraat Impact of Sport

Opening sportbrug