Wereldwijd ervaart ongeveer een op de vier mensen belemmeringen in het dagelijks functioneren. Dit kunnen lichte, maar ook zeer ingrijpende en complexe beperkingen zijn, zoals na een beroerte, dwarslaesie of bij dementie. Mensen met functionele belemmeringen komen allerlei barrières tegen in de samenleving die maken dat ze niet als anderen gewoon ‘mee kunnen doen’. Daarom is het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar welke rol technologie kan spelen in het opheffen of verminderen van deze belemmeringen.

Dr. Luc de Witte, lector Technologie voor Gezondheidszorg bij De Haagse Hogeschool, houdt zich al jaren met dit onderwerp bezig. Door middel van praktijkgericht onderzoek richt hij zich met name op het (verder) ontwikkelen van technische hulpmiddelen, het ontwikkelen en evalueren van e-health toepassingen, zorgrobots en andere technologische innovaties voor zelfredzaamheid en zorg. Daarnaast werkt hij ook veel internationaal, bijvoorbeeld in India en andere lage-inkomenslanden, waar hij zich richt op het gebruik van technologie om zo de gezondheid en het welzijn van mensen met functionele belemmeringen te verbeteren.

Hard werken wordt beloond

Vanwege zijn internationaal gerichte werk, blijft de expertise en ambitie van de Witte niet onopgemerkt over de grens. Tijdens het internationale congres ICCHP-AAATE in Italië (dat zich richt op digitale inclusiviteit en hulpmiddelen en toegankelijkheid voor mensen met functionele belemmeringen) ontving hij in juli een AAATE Diamond Award. Deze award is een persoonlijke erkenning die wordt gegeven voor excellent werk rondom hulpmiddelen in Europa. Een mooie erkenning, maar ook motivatie om zijn werk als actief lid van AAATE, president van de Global Alliance of Assistive Technology Organisations (GAATO) en zijn onderzoekswerk door te zetten.  

Naast de Diamond Award werd er ook een Honorary Membership toegekend aan Chapal Khasnabis (World Health Organisation) voor zijn jarenlange inzet rondom technologische hulpmiddelen, zowel in Europa als wereldwijd. Een grote eer, want dit lidmaatschap is in afgelopen jaren slechts aan drie andere mensen toegekend.

Chapal Khasnabis krijgt Diamond Award

Save the date: symposium 6 oktober

Tijdens het symposium ‘Technologie als instrument voor een inclusieve samenleving en duurzame zorg’ op 6 oktober, gaan we verder in op hoe technologie optimaal ingezet kan worden. Het programma is veelbelovend met sprekers zoals o.a. Dr. Wei Zhang (World Health Organisation) en Damiët Groen, Opgavemanager Zorg & Tech Innovatie (Gemeente Den Haag). Tijdens het symposium houdt Dr. Luc de Witte ook zijn inaugurale rede, waarbij hij dieper ingaat op hoe we het potentieel van technologie volledig kunnen benutten om mensen met handicaps en functionele belemmeringen hun leven zo prettig mogelijk te laten leven.

Meer informatie & aanmelden

Het volledige programma bekijken of meer informatie over het symposium op 6 oktober lezen? Bekijk de eventpagina of schrijf je hier direct in voor het symposium.