Browsertools om volledige teksten te vinden

Simultaan zoeken is per juli 2021 komen te vervallen. Het toenemende aantal digitale bronnen dat de bibliotheek aanbiedt, leidde tot meer storingen en daardoor verminderde de betrouwbaarheid van het systeem. In plaats daarvan zijn er andere tools beschikbaar:  

En een drietal browsertools, zgn. browserextensies, -add-ons of -plugins: 

Literatuur wordt vaak opgenomen in databanken van uitgevers. Op de website van uitgevers of elders op internet vind je dan wel informatie over het tijdschrift of het boek, maar de tijdschriftartikelen of de inhoud van het boek bevinden zich in een afgesloten databank. Daar moet je voor betalen. Als de bibliotheek toegang heeft tot die databank, dan geven deze browsertools je automatisch een seintje met een link naar de volledige tekst van het artikel of het e-book in de digitale bibliotheek.

Met deze tools worden dus de voordelen van het zoeken op internet, bijvoorbeeld via Google, gecombineerd met de voordelen van de digitale bibliotheek waarbij je toegang hebt tot de volledige tekst van kwaliteitsvolle en betrouwbare literatuur. Door alle drie de browsertools te gebruiken, vergroot je de kans dat je naar de volledige tekst van een publicatie in de digitale bibliotheek wordt geleid.  

 • Alle drie de tools bieden toegang tot onze gelicentieerde content en Open Access content.
 • Alle drie zijn ze te gebruiken bij Google Scholar, Web of Science, PubMed en talloze sites van academische uitgevers
 • Ook maken alle drie de tools gebruik van zoeken op DOI om artikelen te vinden.

DOI-nummers (Digital Object Identifiers) zijn unieke nummers die aan een tijdschriftartikel zijn toegekend. Het doel van de DOI is dat met behulp van dit nummer het artikel waarnaar wordt verwezen altijd en op een standaardwijze online te vinden is. 

De browsertools zijn beschikbaar voor alle gangbare webbrowers en je kunt ze zelf snel en eenvoudig installeren op je privé computer. De tools zijn om technische redenen vooralsnog niet standaard beschikbaar op de werklaptop. 

Klik op de links hieronder om te downloaden en volg de instructies om de browsertools te installeren. Selecteer de Engelse naam van onze instelling: The Hague University of Applied Sciences en klik op Save. Na installatie zie je de icons rechtsboven in je browser staan:

EndNote Click; Lean Library Access; LibKey Nomad

        EndNote Click, Lean Library Access, LibKey Nomad

Iedere tool heeft zijn eigen sterke kanten. Omdat ze elkaar aanvullen kun je ze het beste alle drie installeren. De tools zijn nu al beschikbaar, maar worden de komende tijd nog aangepast zodat ze beter werken bij aanvang van het nieuwe studiejaar.

Lean Library Access

 • Vanuit de webshops van boekhandels of uitgevers word je naar de e-bookversie in de digitale bibliotheek geleid - indien beschikbaar in de digitale bibliotheek
 • De gebruiker kan specifieke berichten van de bibliotheek bij uitgevers websites te zien krijgen
 • Zorgt er voor dat Find it @ H/Library* automatisch in Google Scholar wordt ingesteld
 • Toont "subscribe to TOC", de mogelijkheid om email alerts te ontvangen
 • Zoekt óók naar ISBN om (e)books te vinden
 • Biedt automatische setup van Google Scholar
 • Het icon van Lean Library is standaard grijs en wordt pas actief als daar aanleiding toe is bijv. op de webpagina van een uitgever.

Libkey Nomad

 • Biedt naast de link naar de volledige tekst ook extra informatie bij de bibliografische databanken Web of Science en Pubmed
 • Biedt automatische setup van Google Scholar
 • Bij artikelen worden cover images getoond en een link naar de TOC (table of content) via BrowZine

EndNote Click (voorheen Kopernio)

 • Heeft een grote dekking waardoor je, waar je ook zoekt, vaak een link naar de volledige tekst krijgt
 • Eigen ‘kluis’ waarin je publicaties kunt opslaan
 • In tegenstelling tot Lean Library en LibKey Nomad moet je eerst een (gratis) account aanmaken en inloggen. Als gebruikers dat doen via de “Premium referral” dan vereenvoudigt dit de aanmeldprocedure en krijgen ze een locker met 2 Gb opslagruimte voor documenten i.p.v. 100 Mb. Vul bij registratie het @student.hhs.nl of @hhs.nl emailadres in.
 • Om EndNote Click te gebruiken, moet je op het icon rechtsboven in de browser klikken en vervolgens inloggen in je account.

Find it @ H/Library

Find it image

 

 

Find it @ H/Library is de naam van onze zgn. linkresolver, een hulpmiddel dat je vanuit een bibliografische referentie direct naar de fulltext versie brengt, als deze tenminste beschikbaar is voor onze bibliotheek.
Ook in Google Scholar kun je aangeven dat Find it @ H/Library weergegeven moet worden in de lijst met zoekresultaten.