Toelatingseisen en procedure Pabo | Haagse Hogeschool
Ontdek de toelatingseisen en procedure voor de Pabo aan de Haagse Hogeschool. Alles wat je moet weten voor een succesvolle start van je studie.
Toelatingseisen en -procedure voor de Pabo aan de Haagse Hogeschool
De Pabo populair? Absoluut. Sterker nog: het is de op één na populairste hbo-studie in Nederland. Salaris? Niets over te klagen. Baangarantie? Zeker. Prachtig dus om na de middelbare school voor de Pabo te kiezen aan De Haagse Hogeschool. Alle lichten staan op groen voor je voltijd- of deeltijdopleiding of voor je zij-instroomtraject, áls je rekening houdt met de toelatingseisen en -procedure van De Haagse.
Dezelfde toelatingseisen
Wat leuk dat je overweegt om naar de Pabo te gaan. Om bij te dragen aan de toekomst van kinderen én aan de samenleving. Als leraar in het basisonderwijs maak je het verschil. Door het groeiende lerarentekort zijn scholen op zoek naar gemotiveerde professionals. Bij de Pabo bereiden we je daar perfect op voor. Om jou en alle andere studenten goed uit de startblokken te laten komen, hanteren alle pabo’s dezelfde toelatingseisen en -procedure. Zo zorgen we voor een stevige basis, waarop jij in vier jaar tijd uitgroeit tot een inspirerende leraar.
Vooropleiding
Wil je met de Pabo-opleiding beginnen, dan heb je een havo- of vwo-diploma nodig. Ook met een mbo 4-diploma ben je welkom. Hoe zit het dan met die toelatingseisen? Om met succes de Pabo te kunnen afronden, moet je goed aan de start verschijnen. Dat betekent dat je eindexamen hebt gedaan in een aantal vakken die wij verplicht hebben gesteld. Wees gerust: het is niet over en uit als je géén eindexamen in die vakken hebt gedaan. Dan doe je voor die vakken een toelatingstoets. Hoe werkt dat?
Toelatingstoetsen
Landelijk zijn er toelatingstoetsen vastgesteld voor de volgende belangrijke vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Stel je voor dat je op de havo geen eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde en/of geschiedenis. Dan doe je een toelatingstoets voor aardrijkskunde en/of geschiedenis. Heb je op de havo geen eindexamen gedaan in één van de volgende vakken natuurkunde, biologie, natuur, leven & technologie, dan doe je een toelatingstoets natuur & techniek.
Rekenen
Nóg zo’n belangrijk vak. Rekenen. Om aan de Pabo te kunnen beginnen, moet je de WisCAT-rekentoets maken. Wij adviseren je om dat te doen, voordat je start op de Pabo. Heb je een voldoende? Dan blijft dit resultaat geldig gedurende je hele opleiding. Heb je de toets niet gehaald? Dan kun je wel starten met de Pabo en krijg je extra begeleiding. In dat geval haal je de WisCAT-rekentoets in je eerste jaar. Hiervoor krijg je 3 kansen.
Door middel van zelfstudie kun je je goed voorbereiden op deze rekentoets. Het boek Basisvaardigheden Rekenen voor de Pabo is heel handig ter voorbereiding op de toets. En als je naar de website van Cito gaat, vind je daar de voorbeeldtoets WisCAT-pabo. Ook heel handig als voorbereiding.
Toelatingstoetsen vóór einde jaar 1
Wanneer is het slim om deze toetsen te doen? Wij raden je aan om dat te doen, vóórdat je aan de opleiding begint. Want dat scheelt je veel stress en geeft je een voorsprong! Je gaat waarschijnlijk voor de eerste keer studeren. Het hbo is een heel andere wereld dan de middelbare school. Groter. Andere vakken. In een andere stad. Je moet je draai vinden op De Haagse. Dat is heel normaal. Tegelijkertijd krijg je wel te maken met tentamens, stages en projecten. Aan dat alles hangen studiepunten. Wil je je eerste jaar doorkomen, dan moet je 50 van de 60 studiepunten hebben gehaald. Als je dan ook nog eens moet leren voor de vier toelatingstoetsen, maak je het voor jezelf extra moeilijk.
We adviseren je om die vier toetsen al vóór de start te halen. Dat scheelt je
zo veel stress en geeft je een voorsprong!
Voor elk van de vier vakken kun je één keer de toets doen, voordat je aan de Pabo begint. Lukt dat niet, dan doe je de ontbrekende of niet gehaalde toets in jaar 1. Aan het einde van jaar 1 moet je alle toelatingstoetsen hebben gehaald die je nodig hebt om de Pabo te kunnen volgen.
Begin met de quick scan
Wil je meer lezen over de toelatingseisen en -procedure van de Pabo die voor alle Pabo’s in Nederland geldt? Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie die je nodig hebt. Je kunt daar bijvoorbeeld een quick scan doen. Binnen één minuut ontdek je of je met jouw vooropleiding in aanmerking komt voor vrijstellingen. Begin dus met die quick scan. Daarna krijg je heel overzichtelijk de informatie die je nodig hebt over de vier toelatingstoetsen. Denk aan stappenplannen, studiemateriaal, ondersteunend materiaal, video’s en voorbeeldtoetsen. Los van al dat materiaal zullen wij je zo goed mogelijk begeleiden tijdens de toelatingsprocedure voor de Pabo.
Toelatingseisen Pabo deeltijd
Als je de Pabo in deeltijd gaat doen, hoef je niet eerst een baan te zoeken. Je gaat stage lopen en de scholen waarop je dat doet, zitten in ons netwerk. Om stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Daarmee kun je aantonen dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt om met kwetsbare doelgroepen (kinderen) te werken. Meer informatie over de VOG vind je bij de Rijksoverheid. Verder gelden voor de deeltijdopleiding dezelfde toelatingseisen als voor de voltijdopleiding.
Toelating tot versneld deeltijdtraject
Nederland kent een zogenoemde Mijlpalenregeling. Die kan ervoor zorgen dat jij onder bepaalde voorwaarden versneld voor de klas komt te staan. Wil je gebruikmaken van de Mijlpalenregeling, dan voldoe je aan de volgende voorwaarden:
- Je hebt al een hbo- of wo-diploma op zak.
- Je hebt al een propedeuse behaald.
- Je hebt 2 assessments uit de hoofdfase gehaald.
- Je hebt een schoolbestuur gevonden dat jou als leraar wil aanstellen voor minimaal 0,4 en maximaal 0,8 fte.
Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je met de Mijlpalenregeling de Pabo in 2 jaar afronden.
Toelatingseisen Pabo zij-instroom
Je wilt als zij-instromer de Pabo gaan doen. Dat juichen wij van harte toe! De Pabo zij-instroom duurt 2 jaar. Deze opleidingsvorm wijkt in bepaalde opzichten af van de deeltijd- en voltijdvorm van de opleiding. Zo volg je een stappenplan. Dat beschrijven we hieronder kort en bondig.
Stap 1:
Check of je voldoet aan de wettelijke eisen. Om als zij-instromer aan de Pabo te kunnen beginnen, heb je een in Nederland erkend hbo- of wo-diploma. Daarnaast heb je voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring en kun je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen aan je schoolbestuur.
Stap 2:
Ga op zoek naar een schoolbestuur. Om te kunnen starten met het zij-instroomtraject, is het belangrijk een school(bestuur) te vinden dat dit traject samen met jou en ons aangaat. De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met diverse schoolbesturen. We kunnen je dan ook goed adviseren bij het vinden van een schoolbestuur. In overleg met het gevonden schoolbestuur en afhankelijk van jouw ervaring, ambities en voorkeuren, maak je afspraken over het traject dat bij jou en de school past.
Stap 3:
Doe het geschiktheidsonderzoek. Om te zien of je voor het zij-instroomtraject en voor het onderwijs geschikt bent, moet je deelnemen aan het geschiktheidsonderzoek. Je kunt dat doen op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen.
- Een portfolio: Je stelt een portfolio samen met daarin je eerder verworven competenties. We hebben een standaard format voor het maken van dit portfolio.
- Een interview: 2 assessoren nemen je een criteriumgericht interview af op basis van je portfolio.
- Een praktijkopdracht: De assessoren beoordelen ook een les waarbij jij voor de klas staat op de school waar je gaat werken.
- Een reflectiegesprek: Je bespreekt jouw ervaringen van de praktijkopdracht met je assessoren.
- Een taal- en rekentoet: Je wordt getoetst op je basiskennis van taal en rekenen, met de mogelijkheid tot 1 herkansing.
We bieden 4 inschrijfmomenten per jaar, zodat je altijd bij ons terecht kunt voor het geschiktheidsonderzoek.
Heb je het onderzoek succesvol afgerond, dan krijg je een geschiktheidsverklaring. Een bijzonder moment, je kunt dan namelijk met het zij-instroomtraject beginnen, zodat je over 2 jaar bevoegd bent om les te geven in het primair onderwijs.
Al een geschiktheidsonderzoek gedaan
Heb je al een geschiktheidsonderzoek gedaan bij een andere instelling voor hoger onderwijs en is dat niet langer dan 2 jaar geleden, kom dan een keer langs voor een vrijblijvend gesprek om dit samen verder te bekijken. Samen met jou leggen we een persoonlijke leerroute vast. We kijken naar jouw kennis en vaardigheden, wat je al beheerst, welke relevante onderdelen je misschien tijdens een vorige opleiding al hebt afgerond en wat er nog nodig is om jou je lesbevoegdheid te geven.
Stijging bij De Haagse
De Pabo van De Haagse Hogeschool blijft groeien, waar andere hogescholen een daling van het aantal studenten zagen. Daar zijn we trots op! Juist door onze persoonlijke benadering en uitstekende begeleiding trekken we studenten aan. En natuurlijk ook door ons sterk opleidingsaanbod en onze heldere communicatie.
Liever iets anders?
Bij De Haagse Hogeschool kun je Pabo volgen. We hebben een voltijd, deeltijd en zij-instroomvariant. Interesse? Bekijk deze opleidingen