Carrièremogelijkheden als data scientist, data-analist, ai-specialist en machine learning engineer 

Misschien kun je het nog niet echt voorstellen. Maar in de wereld van morgen draait alles om data science en ai. Of het nu gaat om zelfrijdende auto’s, zelflerende robots of het voorspellen van natuurrampen. Als data scientist, data-analist, ai-specialist of machine learning engineer help jij de wereld beter maken.  

De mogelijkheden van data science zijn gigantisch. Daarom zoekt ieder bedrijf iemand die handig is met cijfers én tegelijkertijd praktisch en sociaal is. Voel jij je aangesproken? Grijp dan je kans, want data science en ai, dat ís de toekomst. 

Het pad naar het worden van een data scientist of data-analist 

De opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence van De Haagse Hogeschool is uniek. Wij zijn 1 van de 4 opleidingen Data Science in Nederland. Bovendien werken we samen met het bedrijfsleven. Na je opleiding kun jij dus direct aan de bak! 

Tijdens de opleiding volg je geen droge hoorcolleges. Je leert door te doen. Vanaf het tweede jaar werk je voor echte opdrachtgevers, zoals een lokaal bedrijf of een overheidsorganisatie. Zo ben je helemaal voorbereid op het echte werk. 

Allemaal leuk en aardig, maar wat moet je dan in huis hebben om data scientist te worden? Natuurlijk moet je van cijfertjes houden en ook een gevoel voor wiskunde hebben. Maar net zo belangrijk zijn je onderzoekende en sociale skills. Want als data scientist ben jij de spil in het bedrijf van de toekomst. 

Ook is het belangrijk dat je een ethisch besef ontwikkelt. Ai is een krachtige technologie en het is belangrijk te weten wat wettelijk is toegestaan en wat wenselijk is. 

De realiteit van de arbeidsmarkt voor data scientists en verwante beroepen 

Op de arbeidsmarkt is er nu al veel vraag naar mensen die goed zijn in data science. En bedrijven gaan in de toekomst nóg meer met data werken. Goed nieuws dus! Bovendien kun je snel doorgroeien naar andere banen. Voor je het weet ben je projectleider data science of geef je als consultant onafhankelijk advies. Hou er wel rekening mee dat het vak data science steeds verandert. Zorg ervoor dat je altijd up-to-date bent met de laatste techniek. Wil je je verder specialiseren? Volg dan na deze opleiding een master in Data Science. Lees in dit artikel meer over doorstuderen na een opleiding data science aan De Haagse

Salarissen en groeipotentieel in het vakgebied 

Hoeveel je precies gaat verdienen als data scientist is niet bekend. Het vak is namelijk gloednieuw. Maar als hbo-afgestudeerde kun je rekenen op een mooi startsalaris! Verdiep je je verder als tech-wonder, projectbaas of adviseur, dan gaat je salaris alleen maar meer omhoog. 

Wat je niet kunt worden met een data science-opleiding  

Als data scientist gebruik je data om voorspellingen te maken. Je leert dus niet programmeur te worden. Als data scientist bouw je geen websites en ontwikkel je geen coole apps. De creativiteit zoek je in slimme oplossingen, niet in het ontwerpen van een design. Gaat je interesse meer daar naar uit, dan is een opleiding Communications and Multimedia Design wellicht een goede optie. Of als je vooral van cijfertjes houdt, volg dan de opleiding Toegepaste Wiskunde.  

Ervaringen van alumni en hun carrièretrajecten 

Onze studenten bij de gemeente Zoetermeer ontwierpen een slim datasysteem voor alle 45.000 bomen in de stad. Daarmee zie je meteen welke boom verzorging nodig heeft. Of welke boom gekapt moet worden. De gemeente gebruikt deze informatie om dan bijvoorbeeld meteen de lantaarnpaal te vervangen.  

Onze studenten trainden daarnaast een algoritme om op basis van de hartslag van patiënten te kunnen bepalen of zij een specifieke hartafwijking hebben. 

Bekijk de opleiding Applied Data Science & Artiificial Intelligence