Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Luister je toevallig naar Spotify terwijl je dit leest? Of heb je gisteren iets gekocht in een webshop? Bij alles wat je online doet, produceer je data. Met die data kunnen we tegenwoordig slimme dingen doen.

Volg dan de hbo-opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence op onze vestiging Zoetermeer of op de hoofdvestiging in Den Haag en leer het verschil maken in allerlei sectoren.

Zo weet Spotify welke muziek en podcasts jij leuk vindt en zorgt een winkel ervoor dat er precies voldoende wordt ingekocht. In feite ‘leert’ de computer op basis van al die data. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk ChatGPT: die heeft geleerd om te schrijven en te programmeren door miljarden regels tekst en code te bestuderen. Ben jij benieuwd hoe dit allemaal werkt? En wil jij als data scientist het leven makkelijker maken voor ons allemaal? Volg dan de hbo-opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence en leer het verschil maken in allerlei sectoren. Van gezondheidszorg tot landbouw en van marketing tot recht of ontwikkelingshulp!  

Al snel zul je zien: werken met data en artificial intelligence houdt veel meer in dan alleen techniek. Het gaat verrassend vaak over mensen in deze data science-opleiding. Wat beweegt mensen om bepaalde keuzes te maken en hoe kun jij ze zo goed mogelijk van dienst zijn? Natuurlijk leer je ook programmeren en doe je kennis op over machine learning, maar al die kennis gaat pas goed werken als je je verdiept in de organisatie waarvoor je werkt. Bij ons leer je daarom aan de hand van echte opdrachten uit de praktijk. Welk probleem wil de organisatie oplossen en voor wie? Welke data is beschikbaar en wat kom je daarmee te weten? En tasten jouw oplossingen niet onbedoeld de privacy van personen aan? Je leert bij ons door te doen, dus je begrijpt meteen waarom iets belangrijk is.    

Ben jij nieuwsgierig naar hoe dit allemaal werkt? Beluister dan deze podcast.

Alles over toelating

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met de bacheloropleiding Applied Data Science & AI moet je een havo-, vwo- of mbo-diploma hebben. Alle profielen zijn welkom, mits je bent geslaagd met een voldoende voor Wiskunde A of B. Als je een mbo-diploma hebt dan is het verstandig als je rekenen (niveau 3F) in je onderwijsprogramma hebt gehad. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel met toelatingseisen wat voor jou geldt. En wil je weten of de stof jou ligt? Op verzoek kunnen we je materiaal sturen zodat je alvast kunt ‘proeven’.  

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M (Wiskunde A of wiskunde B)
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M (Wiskunde A of wiskunde B)
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Overige situaties

Je wilt overstappen naar De Haagse Hogeschool 

Zit je nu op een andere (technische) universiteit of hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan, maar alleen aan het begin van het schooljaar. Voor meer informatie kun je terecht bij de opleiding Applied Data Science & Artificial IntelIigence door een mail te sturen naar ads-ai@hhs.nl

Niet rechtstreeks toelaatbaar 

Als je geen examen doet of hebt gedaan in wiskunde A of B, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen. 

21+ toelatingsonderzoek 

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.  

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Veelgestelde vragen over de opleiding

De naam van de opleiding is in het Engels. Maar de opleiding is toch Nederlandstalig? 

Dat klopt voor het grootste deel. We spreken bij de opleiding Nederlands en de producten die je oplevert, schrijf je ook in het Nederlands. Bij het lesmateriaal gebruiken we zowel Nederlands- als Engelstalige video’s en artikelen.  Ook kan het voorkomen dat je docent Engels spreekt, maar de toetsing is gewoon in het Nederlands. 

Moet je goed zijn in wiskunde? 

De instroomeis is dat je bent geslaagd met een voldoende voor wiskunde A of B. Als data scientist is het namelijk belangrijk om de (wiskundige) werking van AI-algoritmen te begrijpen, daarom zul je ook wiskundig inzicht gaan ontwikkelen tijdens de opleiding. Semester 1 richt zich op basis wiskunde (B), om ervoor te zorgen dat iedereen een sterk fundament heeft. In semester 2 ga je al wat meer toegepast aan de slag met calculus en statistiek. Je hoeft dus niet nu al een kei te zijn in wiskunde, maar enig talent en doorzettingsvermogen is wel nodig.   

Als je twijfelt of je wiskundige kennis voldoende op niveau is of als je je kennis wilt opfrissen, dan zijn er verschillende online cursussen die je zelfstandig kunt volgen om helemaal startklaar te zijn in september, zoals de basiscursus wiskunde van de Boswell Academy of de cursus ‘Pre Algebra’ van de Khan Academy en aansluitend de cursus ‘Algebra basics’ van hetzelfde instituut.

Mis je het vak wiskunde op je eindexamenlijst, maar wil je deze studie toch graag volgen? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijving voor meer informatie over het afleggen van staatsexamen of deficiëntietoetsen.

Welke programmeertaal ga ik leren? 

We leren je programmeren in Python, omdat die taal erg geschikt is voor datatoepassingen. Later in de opleiding zul je wellicht andere talen leren, als die beter passen bij de problemen die je oplost. 

Ik weet niet zo veel van ICT en van programmeren. Kan ik deze opleiding dan volgen? 

Geen enkel probleem! Je leert stap voor stap en vanaf de basis programmeren. Maar je moet het natuurlijk niet erg vinden om met een computer te werken. 

Zijn er veel toetsen? 

In de propedeuse - het eerste jaar van de studie - is er sprake van een aantal schriftelijke toetsen en praktijktoetsen. Dit doen we om te kijken of de opleiding echt bij jou past. Vanaf het tweede jaar zijn de vakken uitgebreider, waardoor je minder toetsen hebt. Bovendien ligt dan de nadruk op praktijktoetsen.    

Wat voor soort onderwijs kan ik verwachten? 

Je zult merken dat we geen hoorcolleges geven. Over het algemeen bestudeer je thuis de lesstof door video’s te kijken, oefeningen te maken en artikelen te lezen. In de les kun je volop vragen stellen en oefen je verder. Daarnaast werk je samen met je medestudenten en onder begeleiding van een docent op school aan projecten. Zo pas je het geleerde direct toe in de praktijk.  

Uitspraken over je toelaatbaarheid

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Vrijdag 5 april 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

12

uur werkcollege per week

10

uur zelfstudie per week

10

uur projecten per week

Inhoud van de studie

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

In deze opleiding geven wij beperkt hoorcolleges. Over het algemeen bestudeer je thuis de lesstof door middel van filmpjes, oefeningen en artikelen. Het eerste jaar krijg je relatief veel theorie, maar verder leer je in deze opleiding vooral door te doen. In ieder vak zitten praktijkopdrachten en je werkt altijd aan een DataLab. Dit zijn projecten die je samen doet met medestudenten en mensen uit de organisaties waarvoor je werkt. Je past in de DataLabs direct toe wat je hebt geleerd in het onderwijs. In een veilige omgeving en met ruimte om fouten te maken, voer je opdrachten uit voor  bedrijven, goede doelen en de overheid.  Aan het eind van het project is het showtime: dan presenteer je de resultaten aan de opdrachtgevers.  

Minors

In jaar 4 van de hbo-opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence kies je een minor. Zo kun je over de grenzen van de opleiding kijken óf je juist verder specialiseren als data scientist. Je bent helemaal vrij om zelf kleur te geven aan je studie. Kies je voor een minor psychologie om je doelgroep beter te begrijpen? Of een minor CMD om je data nog beter te visualiseren? Een minor Digital Ethics of ICT kan natuurlijk ook. Je kunt terecht bij een andere opleiding van De Haagse Hogeschool, maar ook bij andere onderwijsinstellingen in binnen- én buitenland.

Topopleiding Keuzegids 2024

In de Keuzegids hbo 2024 krijgt deze opleiding een oordeel van 75 punten of hoger in de kwaliteitsvergelijking. Daarmee behoort de opleiding tot de beste van Nederland.

Glaswand met letter Innovation Lab en logo topopleiding in foto

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Dataspecialist 

 • Machine Learning specialist 

 • Data analist 

 • Consultant/adviseur 

 • Data translator 

 • Data projectmanager 

 • Applied Data Scientist 

 • AI-specialist 

Dit word je niet

 • Document manager 

 • Visual designer 

 • Wiskundige 

 • Software engineer/programmeur 

Doorstuderen

Het spannende vakgebied van data science en AI is volop in ontwikkeling. Wie weet hoe het er over 4 jaar voor staat? Wat we wel weten, is dat er naast de bestaande masteropleidingen in binnen- en buitenland nog veel masteropleidingen worden ontwikkeld. Wij bereiden je zo goed mogelijk voor op de overstap, bijvoorbeeld met onze voorbereidingsminor voor universitaire masteropleidingen. Hiermee kun je bij sommige universiteiten terecht zonder schakeljaar.  

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Vanaf het eerste jaar voer je gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Heb je extra hulp nodig door studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen of andere persoonlijke omstandigheden? Ga dan langs bij de studentendecaan. 

Wil je je studie combineren met topsport of ouderschap? Beheers je het Nederlands nog niet zo goed? Heb je een functiebeperking? Wij helpen je graag een passende oplossing te vinden. 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) 

 • Officiële opleidingsnaam: Applied Data Science & Artificial Intelligence 

 • Naam internationaal: Applied Data Science & Artificial Intelligence 

 • Opleidingscode (Isat): 39309 

 • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding. 

Contact

Je vragen over instromen en studeren bij Applied Data Sciene & AI stel je aan Peter Becker via whatsapp (06-42296499) of Marjolijn de Jager (06-46603511). Je kunt ook mailen naar ads-ai@hhs.nl.