Waarvoor kun je bij het SkinLab terecht?

Bij het SkinLab kun je terecht voor zowel cosmetische als medische huidbehandelingen. Ons enthousiaste team beschikt over een brede expertise en helpt je graag verder. In onze huidpraktijk staat alles klaar om bijvoorbeeld littekens te camoufleren, acne te behandelen, spataderen te verwijderen of ongewenste haargroei aan te pakken. Wij voeren deze behandelingen professioneel en zorgvuldig uit, met toepassing van diverse technieken. 

Nieuwsgierig naar ons aanbod? 

Behandeling bij SkinLab

Wie voeren de behandelingen uit? 

Studenten van de opleiding HBO Huidtherapie voeren de behandelingen uit. Zij zijn goed opgeleid en worden tijdens de behandelingen begeleid door gediplomeerde en geregistreerde docenten. Het SkinLab biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te ondersteunen bij hoogwaardige en zorgvuldige huidbehandelingen. We stellen deze behandelingen kosteloos ter beschikking, omdat onze studenten op deze manier waardevolle praktijkervaring kunnen opdoen. Voor hen vormt het SkinLab een leerschool voordat ze zelfstandig aan de slag gaan in de professionele wereld. Op deze manier streven we ernaar je op vakkundige en kosteloze wijze te helpen bij het verminderen of laten verdwijnen van je huidproblemen.

Waar vinden de behandelingen plaats?

De behandelingen vinden plaats in het SkinLab van De Haagse Hogeschool. Het SkinLab vindt je in het hoofdgebouw van de hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein in Den Haag, Slinger etage 5, ruimte SL 5.27, SL 5.29 en SL 5.33. 

Hoe kun je je voor een behandeling aanmelden?

Interesse in een behandeling? Stuur dan een e-mail naar: skinlab@hhs.nl. Wij nemen contact met je op voor het inplannen van een intakegesprek. In dat gesprek brengen we jouw hulpvraag in kaart. We bespreken jouw specifieke huidproblemen en stellen een behandelplan op dat aan jouw behoeften voldoet. We gaan zorgvuldig met jouw gegevens om. Lees hier onze privacyverklaring.

Welke aandoeningen kun je in het SkinLab laten behandelen?

Wij behandelen de zieke en beschadigde huid, zoals acne, littekens, pigmentvlekken en oedeem. We geven hier een compleet overzicht van de aandoeningen die we bij het SkinLab behandelen, vergezeld van een korte toelichting per aandoening.

Aandoeningen
  • Acne

Acne is een veel voorkomend huidprobleem. Bij de één blijft de aandoening beperkt tot een enkel puistje, bij de ander kan het leiden tot ernstige ontstekingen. Meestal ontstaat acne in de puberteit, wanneer hormonen verantwoordelijk zijn voor veranderingen in de huid. Maar ook op volwassen leeftijd kan acne zich voordoen. 

Wij behandelen in het SkinLab de volgende vormen van acne:

  • Acne vulgaris of jeugdpuistjes
  • Acne tarda bij volwassenen na het 25ste levensjaar;
  • Acne comedonica, lichte acne met voornamelijk mee-eters;
  • Acne inversa, een chronische ontsteking van de haarfollikels in vooral de oksels en liezen.
     
  • Couperose 

Couperose is een onschuldige huidafwijking, die meestal voorkomt in het gezicht. De aandoening veroorzaakt roodheid op de wangen, het voorhoofd en de neus. Dit komt door het blijvend open staan van bloedvaatjes, doordat de elasticiteit uit de vaatwandjes is verdwenen. De chronisch verwijde bloedvaatjes ervaren mensen soms als storend in cosmetisch opzicht.

  • Cherry angioom

Cherry angioom is een veel voorkomende, onschuldige vaataandoening. Voor deze aandoening worden ook wel andere namen gebruikt: angioma senilis, bloedblaartjes of kersenwratjes. Het betreft rode vaatzwellinkjes die enkele millimeters groot zijn. Ze komen meestal in grote aantallen voor op de romp, het gezicht of in de nek, vooral na het 40ste levensjaar. Meestal ontstaan er tientallen. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen met uitzondering van de slijmvliezen. Deze angiomen zijn onschuldig, en veroorzaken geen klachten maar worden soms wel als cosmetisch storend ervaren.

  • Fibromen

Fibromen zijn goedaardige huidgezwellen en komen veel voor. Ze kunnen bij het ouder worden op het lichaam ontstaan. Het meeste komen ze voor in de schaamstreek, bij de oksels, rond de ogen en in de hals. De aandoening is ook bekend onder de namen: steelwratjes, gesteeld fibroom of fibroma pendulans.

  • Ongewenste haargroei

Er zijn twee types overbeharing die als ongewenst kunnen worden ervaren:

Hirsutisme

Dit is ongewenste haargroei bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen behaard zijn, zoals de onderbuik, kin en borsten. De eventuele oorzaak (hormonale verstoring) van dit type overbeharing moet eerst door een arts worden uitgezocht, voordat we kunnen beginnen met een behandeling. 

Hypertrichose

Dit is een overmatige haargroei op plekken waar normaal wel haar groeit, maar niet zo veel. Denk aan armen en benen. Hypertrichose komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar wordt vaker bij vrouwen als storend ervaren. 

  • Huidveroudering

Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk voor alle mensen. Huidveroudering begint eigenlijk al vanaf het 20ste levensjaar, maar wordt pas echt zichtbaar tussen vanaf het 35ste en 40ste levensjaar. De snelheid en de mate waarmee de huid verouderd wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald. Ook de leefstijl van de persoon speelt bij huidveroudering een belangrijke rol. Bij het ontstaan van huidveroudering spelen zowel inwendige factoren als uitwendige factoren een rol. 

Inwendige huidveroudering 

Het optreden van de eerste verschijnselen van huidveroudering alsmede de snelheid en de ernst waarmee huidveroudering gepaard gaat, is erfelijk bepaald en onvermijdelijk. 

Uitwendige huidveroudering 

Naast erfelijke factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol. Een orgaan als de huid is voortdurend blootgesteld aan factoren uit de omgeving. Factoren die de huidveroudering kunnen versnellen zijn onder meer UV-stralen (zonlicht), roken, overgewicht, hormonen (menopauze) en luchtverontreiniging.

  • Pigmentstoornissen/hyperpigmentatie

Pigment is een kleurstof (melanine) die wordt aangemaakt door pigmentcellen in de opperhuid. Bij bestraling door zonlicht maakt ons lichaam meer pigment aan om de huid te beschermen tegen UV-licht. Hierdoor ontstaat een bruine kleur op de huid. Door te veel zonlicht kunnen de pigmentcellen anders dan normaal reageren, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan zoals ouderdomsvlekken (lentigo). Ze zijn vaak rond van vorm en ontstaan vanaf middelbare leeftijd, meestal op het gezicht, de handen en het decolleté.  

Vormen van natuurlijke pigmenten zijn moedervlekken, sproeten en een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker is een pigmentaandoening die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Er ontstaan door hormoonveranderingen donkere vlekken in het gezicht: hyperpigmentatie.

  • Oedeem

Oedeem is een opeenhoping van vocht. Het kan zeer verschillende oorzaken hebben waarbij het in alle gevallen raadzaam is uw arts daarover te raadplegen. Hoe eerder u behandeld wordt des te beter. Er bestaan verschillende vormen van oedeem. 

Lymfoedeem 

Een veelvoorkomende vorm is lymfoedeem. Dit kan ontstaan ten gevolge van een chirurgische ingreep, bijvoorbeeld na een borstamputatie en/of bestraling. Ook kan elk ander letsel van de lymfvaten aanleiding geven tot lymfoedeem. De huid kan gespannen aanvoelen en afhankelijk van de locatie van het oedeem kan men een zwaar en moe gevoel in armen of benen hebben. Lymfoedeem is goed te behandelen in de huidtherapeutische praktijk. Om complicaties van lymfoedeem te voorkomen, is het belangrijk zo snel mogelijk met oedeemtherapie te beginnen. 

Veneus oedeem 

Bij veneus oedeem is er sprake van een vochtophoping ten gevolge van het slecht functioneren van de afvoerende aderen richting het hart. Ook deze vorm kan goed behandeld worden. Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen ook gelijktijdig optreden. 

Lipoedeem 

Lipoedeem is, in tegenstelling tot lymfoedeem, een aandoening ten gevolge van een abnormale toename van vet in de vetcellen. Hierdoor is in sommige gevallen ook de afvoer van lymfvocht via de lymfevaten niet optimaal, waardoor een onderhuidse ophoping van vocht en vet ontstaat. Meestal ontwikkelt het zich symmetrisch. Bij lipoedeem van armen en benen zijn handen en voeten nooit aangedaan. De huid kan bij aanraking erg gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Lipoedeem en lymfoedeem kunnen naast elkaar bestaan. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Het is een chronisch ziektebeeld waarbij erfelijke factoren een rol kunnen spelen. Een groot misverstand is dat het wordt veroorzaakt door te veel eten. Vaak verergert het lipoedeem door hormoonwisselingen zoals bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. 

  • Littekens
    • atrofische littekens, een zeer dun laagje littekenweefsel, bijvoorbeeld als restant van een huidbeschadiging;

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd hoe langer het genezingsproces en hoe groter de kans dat er een cosmetisch storend litteken ontstaat. In sommige gevallen kan een litteken ook voor een bewegingsbeperking zorgen. 

Er zijn verschillende soorten littekens, zoals: 

  • hypertrofische littekens, deze ontstaan bij een overproductie van bindweefsel in de huid; 
  • acnelittekens: acne kan diepe putjes in het lichaam achterlaten.
     
  • Milia

Milia of gerstekorrels zijn onschuldige bultjes die op iedere leeftijd kunnen voorkomen. Voor sommigen kan het een cosmetisch storende aandoening zijn, vooral wanneer zij in grote aantallen aanwezig zijn. Gerstekorrels of milia zien eruit als kleine witte korreltjes/bolletjes in de huid.  Het zijn verstopte talg of zweetkliertjes. Ze zitten meestal in het gezicht rond de ogen, op de neus of op de wangen.   

  • Rosacea 

Rosacea is een veel voorkomende chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen vooral van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, omdat er rode bultjes, puskoppen en zwellingen aanwezig kunnen zijn. De oorzaak van rosacea is onbekend. De klachten kunnen verergeren door uitwendige factoren, zoals: warmte, kou, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Het eten en drinken van gekruid eten en alcohol kan rosacea (tijdelijk) verergeren. Rosacea komt op latere leeftijd voor, meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar en met name dan bij vrouwen. 

  • Ouderdomswratten/verruca seborrhoica

Ouderdomswratten (Verruca seborrhoica ) zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij mensen boven de 50 jaar. De afwijkingen kunnen echter ook bij mensen van 30 jaar en ouder worden gezien. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor. 

  • Striae

Striae zijn paarsrode, parallel aan elkaar lopende strepen op de huid. Deze strepen worden veroorzaakt doordat de huid plaatselijk te veel wordt opgerekt in een te korte tijd. Het onderhuidse bindweefsel is als het ware gescheurd. Gedurende de behandeling worden verschillende huidtherapeutische technieken toegepast om de striae te verwijderen. In opeenvolgende handelingen wordt zowel de onderhuid behandeld, waar de verslapping zich heeft voorgedaan, als de opperhuid waar de littekens van de striemen zijn ontstaan.

Voor welke behandelingen kun je bij het SkinLab terecht?

Bij het SkinLab kun je terecht voor verschillende cosmetische en medische behandelingen. Van peelings voor acnebehandeling tot lasertherapie voor het verwijderen van spataderen. We zetten hier alle behandelingen op een rij.

Behandelingen
  • Acnebehandeling 

Acné is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het is een aandoening van de talgklier die u kunt herkennen aan puistjes, mee-eters en ontstekingen in de huid. Een dieptereiniging van de huid kan hierbij helpen. Er worden mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen aangeprikt en de talg wordt verwijderd. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met een chemische peeling om het effect te versterken.

  • Chemische peeling

Chemische peelings zijn vloeistoffen die bestaan uit een combinatie van verschillende natuurlijke zuren zoals melkzuur, salicylzuur en glycolzuur. Deze zuren activeren verschillende huidstructuren om sneller te gaan vernieuwen. Op deze manier heeft elk zuur zijn eigen unieke eigenschap die geschikt is voor verschillende huidindicaties. Denk hierbij aan het verminderen van pigmentatie en ontstekingen of het reduceren van de talgproductie. Daarnaast stimuleren deze natuurlijke zuren ook de bindweefselvezels, wat voor huidverbetering zorgt. Voor iedere huid is er een geschikte peeling.

  • Camouflagetherapie

Camouflagetherapie geneest niet, maar helpt kleurafwijkingen minder zichtbaar te maken. Bij deze therapie wordt samen met u een camouflagekleur uitgezocht om de storende kleurverschillen van de huid tijdelijk te verbergen. Camouflagetherapie kan worden toegepast bij pigmentproblemen zoals vitiligo, brandwonden, littekens en roodheid. De camouflage is water- en veegvast en kan de hele dag worden gedragen. De juiste techniek om de producten aan te brengen wordt je aangeleerd, zodat je het vervolgens zelf (dagelijks) kunt toepassen. Deze producten dien je na afloop zelf aan te schaffen. Dat kan bijvoorbeeld via onderstaande website. 

Dermacolor Huidproducten kopen? | Ruim Assortiment - Huidpraktijkshop 

  • Cryotherapie

Cryotherapie is een behandeling die zich voornamelijk richt op het verwijderen van goedaardige huidaandoeningen. Bij cryotherapie wordt gebruik gemaakt van zeer koude, vloeibare stikstof, waardoor de huid plaatselijk wordt bevroren. Door deze snelle afkoeling kunnen de cellen in het weefsel niet meer goed functioneren, waardoor deze zullen afsterven. Hierdoor ontstaan weefselbeschadiging, wat ervoor zal zorgen dat de huidafwijking zal verdwijnen. 

  • Electrocoagulatie

Helaas ontstaan in de loop der jaren ontsierende huidverhevenheden of wratjes, ook wel goedaardige huidtumoren of huidplekjes genoemd. Afhankelijk van het ‘soort’ plekje wordt deze behandeld via elektrocoagulatie. Tijdens de huidbehandeling van coagulatie wordt met een klein naaldje de goedaardige huidafwijking verhit. De huidafwijking wordt vervolgens door het lichaam afgestoten waardoor zij verdwijnt. Per goedaardig huidplekje wordt bekeken welke behandelmethode het meest geschikt is. 

  • Elektrische epilatie

Met behulp van een minuscuul naaldje, waar enkele seconden stroom doorheen gaat, vernietigen we de haarzakjes van elke haar. Herhaling van de behandeling zorgt ervoor dat de haarzakjes uiteindelijk volledig vernietigd worden en alle haren zijn verdwenen. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid, maar niet pijnloos. Onze huidtherapeut past de stroomsterkte op je huid aan om het voor u draaglijk te maken. Elektrische epilatie is geschikt voor haar in het gezicht en voor dunne, grijze, witte, blonde en rode haren die niet met lasertherapie verwijderd kunnen worden. 

  • Lasertherapie voor beharing

Ontharing door middel van een ontharingslaser kan een oplossing zijn voor overbeharing en ongewenste haargroei. Blonde, grijze en rossige haren kunnen helaas niet door een laserbehandeling worden verwijderd. Hier zit namelijk geen pigment in waardoor de behandeling niet aanslaat. Voor deze haren kunnen we overgaan tot elektrische epilatie. 

  • Lasertherapie voor huidveroudering

Met een speciale laser wordt warmte in de huid gebracht. Deze warmte tast dieper gelegen structuren en ongewenste vormen aan zoals pigmentaties, littekens en rimpeltjes, waardoor deze minder zichtbaar worden. Ook worden gezonde cellen gestimuleerd, wat bijdraagt aan huidvolume. Hierdoor verbetert uw algehele huidconditie na een aantal behandelingen.

  • Lasertherapie voor behandeling van goedaardige huidafwijkingen

Met een laser die op het water in de huid werkt, kunnen we goedaardige huidafwijkingen verminderen of zelfs verwijderen. Hierbij wordt het plekje verhit waardoor het water verdampt en de verhevenheid verdwijnt.

  • Lasertherapie voor verwijdering van pigment 

De pigmentlaser kan worden toegepast bij verschillende oppervlakkige hyperpigmentaties zoals ouderdomsvlekken (lentigo solaris). De laser straalt één golflengte uit, waardoor uitsluitend de pigmentvlek wordt vernietigd en het omringde weefsel niet wordt aangetast. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in de pigmentvlek. Het pigment wordt hierdoor verhit en kapot gemaakt. Het lichaam ruimt de schade op en hierdoor zal het pigment verdwijnen of een stuk minder worden.  

  • Lasertherapie voor vaataandoeningen

Een vasculaire laserbehandeling zetten we in bij een zichtbare vaataandoening zoals bijvoorbeeld couperose. Deze verwijde bloedvaatjes zitten meestal op de wangen en de neus. Met een vaatlaser behandelen we niet alleen couperose maar bijvoorbeeld ook een cherry angioom (kersenwratje) en cosmetisch storende beenvaatjes.

  • LPG-behandeling voor het verhelpen van oedeem

Door middel van twee rollers die over de huid heen bewegen, is het mogelijk om vochtophopingen af te voeren, de huid te verstevigen en te contouren. Deze mechanische behandeling is niet pijnlijk. We kunnen haar voor elke vorm van oedeem inzetten. 

  • Microdermabrasie 

Microdermabrasie is een mechanische peeling die dode huidcellen verwijdert door middel van microkristallen. Deze behandeling passen we toe om de huid te stimuleren weer nieuwe cellen en collageen aan te maken. Hierbij worden grove huidstructuren verbeterd en kunnen pigmentvlekken, littekens of restacne verminderd worden. Met als resultaat een gladdere en egalere huid.

  • Microneedling 

Microneedling is een huidbehandeling, waarbij kleine gestructureerde ‘beschadigingen’ in de huid worden gemaakt, met als doel om de collageenproductie te stimuleren. Microneedling is een huidverbeterende behandeling die we voor veel indicaties kunnen inzetten. Denk aan de beschadigde of verslapte huid door bijvoorbeeld (acne)littekens of rimpels of fijne lijntjes, maar ook hyperpigmentatie. Door deze huidbehandeling maken we de huidstructuur sterker, weerbaarder, soepeler en steviger.

  • Pigmentbehandeling

Pigmentafwijkingen zoals zonneschade kunnen we met meerdere technieken behandelen. Met een peeling of een IPL (Intens Pulsed Light).

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Een pigmentbehandeling werkt op basis van lichtflitsen die op de huid gezet worden en die veranderingen kunnen bewerkstelligen in de oppervlakkige structuren van de huid. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door het aanwezige pigment in de huid. Op basis van warmte van het licht wordt het pigment sterk verhit. Hierdoor zal het pigment afbreken, waarna het wordt opgeruimd door het eigen lichaam. Het licht van de IPL brengt geen schade toe aan omliggende huidstructuren. We kunnen pigmentvlekken makkelijk en veilig behandelen met een IPL-behandeling. Na een pigmentbehandeling zal het pigment eerst donkerder kleuren en daarna lichter worden. 

Door middel van een peeling die wordt ingezet om pigmentvlekken te doen vervagen, wordt de huid geëxfolieerd, waarbij oppervlakkig pigment wordt afgestoten. De huid wordt hierdoor gladder en krijgt haar frisse uitstraling weer terug. Daarnaast zorgt een peeling tegen pigmentvlekken voor het stimuleren van de celdeling in de huid. In dit proces worden nieuwe gezonde cellen gecreëerd. Dit zorgt voor een positieve werking in de huid. Ook zijn er peelings die ingrediënten bevatten om nieuwe pigmentaanmaak af te remmen, waardoor het grootste gedeelte van pigmentaanmaak wordt voorkomen.

  • Therapeutische elastische kousen 

Wij kunnen therapeutisch elastische kousen voor je opmeten. Door druk uit te oefenen, zorgen deze kousen dat het bloed door uw bloedvaten beter kan stromen. Ook zorgen ze dat overtollig vocht afgedreven wordt en klachten zoals kramp, jeuk en vermoeide benen verminderen. Ze zijn er in verschillende diktes, maten en drukklassen. Welk type steunkous voor jou het meest geschikt is, hangt af van je medische indicatie, uw leeftijd, beroep en levensstijl. 

Klachtenbehandeling SkinLab 

In het SkinLab werken wij hard om de kwaliteit van zorg zo goed mogelijk te laten zijn. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over de zorgverlening. Als u vindt dat u in het SkinLab niet naar tevredenheid bent behandeld, dan kunt u een klacht indienen. Wij zoeken dan samen met u naar een oplossing. Bespreek uw klacht eerst met de verantwoordelijke docent. De docent is tijdens behandelingen in het SkinLab aanwezig en kunt u direct benaderen. 

Mocht u na de behandeling een klacht hebben, dan kunt u het klachtenformulier op deze pagina invullen. Na ontvangst van uw klacht nemen wij binnen een week contact met u op. Dit doen wij via de telefoon of via e-mail. U krijgt dan uitleg over wat wij met uw klacht gaan doen.  

Het SkinLab heeft een onafhankelijke klachtenfunctionaris die door bemiddeling tot een oplossing zal proberen te komen. Wanneer een oplossing voor de klacht is gevonden, stelt de klachtenfunctionaris eerst zorgvuldig vast dat u tevreden bent over de afronding van de klacht. Vervolgens wordt de klacht beëindigd. 

Wanneer het de klachtenfunctionaris niet lukt om tot een bevredigende oplossing te komen, kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie. Deze onafhankelijke klachtencommissie bestaat uit een voorzitter die jurist is en twee leden zijn deskundigen op het gebied van zorgverlening. 

Een klacht voor de klachtencommissie kunt u indienen via Loket Rechtsbescherming (lrb@hhs.nl). Deze klacht dient binnen één jaar na de betreffende behandeling of nalatigheid te worden ingediend. 

Na ontvangst van de klacht ontvangt u binnen vijf werkdagen een ontvangstbevestiging. 

De klachtencommissie bepaalt binnen uiterlijk zes weken of uw klacht ontvankelijk en gegrond is en brengt hierover advies uit aan de faculteitsdirecteur. De faculteitsdirecteur neemt uiterlijk binnen tien weken een gemotiveerd besluit of de klacht aanleiding geeft om maatregelen te nemen en, zo ja, welke deze zijn en binnen welke termijn ze worden gerealiseerd. 

Mocht u niet tevreden zijn met hoe de klacht door de faculteitsdirecteur is opgelost en u zich daarbij niet neerlegt, dan is er een sprake van een geschil. U kunt dat geschil binnen 12 maanden na de datum waarop u de klacht hebt ingediend, voorleggen aan De Geschillencommissie.  

Wij handelen klachten af volgens onze Klachtenregeling Zorgverlening van De Haagse Hogeschool