Twee op de vijf jonge kinderen bewegen te weinig en één op de vijf ontwikkelt zich motorisch zorgwekkend. Ondanks de aandacht hiervoor, lukt het onvoldoende dit te veranderen. Om het tij te keren, ontwikkelen we met een groot consortium in ACT2ACT een vernieuwende aanpak. De naam ACT2ACT is niet zomaar gekozen. Het is een acroniem voor: ACTive systems to ACTivate young children. Daarmee wordt het hoofddoel omvat, namelijk het verbeteren van het systeem om bewegen bij jonge kinderen stimuleren. 

Op basis van literatuuronderzoek, onderzoek onder kinderen, ouders en professionals en sessies met betrokken partijen rond het jonge kind, identificeren we factoren die kunnen leiden tot systeemverandering en uiteindelijk tot meer en beter bewegen van 3- t/m 6-jarige kinderen. Een systeemverandering is gericht op het bewerkstelligen van blijvende verandering door onderliggende structuren en ondersteunende mechanismen te veranderen die het systeem op een bepaalde manier laten functioneren. Denk aan beleid, procedures, relaties, bekostiging, machtstructuren en waarden.  

In twee leergemeenschappen in de regio Haaglanden en Groningen vertalen we de factoren samen met betrokken partijen naar concrete acties, interventies en beleidsmaatregelen voor thuis, kinderopvang, onderwijs en buitenruimte. We testen deze in de praktijk en brengen de veranderingen in kaart. De aanpak en geleerde lessen delen we via een platform met verschillende doelgroepen zodat ook andere regio’s, ouders en (toekomstige) professionals hiermee aan de slag kunnen. 

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met subsidie van ZonMw en bouwt voort op bestaande samenwerkingsverbanden zoals in het SPRONG consortium MOOI PASS, het lectorenplatform Sport en Bewegen en diverse andere ZonMW en SIA projecten zoals Start (V)aardig en Actief Fundament, maar ook op ZonMw Living Labs zoals Beweegtoppers. 

Doel en doelgroep 

Met ACT2ACT willen we een systemische verandering tot stand te brengen die leidt tot het behouden van de intrinsieke beweegdrang van kinderen van 3 t/m 6 jaar. Dit doen wij door:  

  1. ‘Hefbomen’ voor systemische verandering in het beweeggedrag van kinderen van 3 t/m 6 jaar te identificeren;  
  2. In twee regio’s een systeemaanpak vorm te geven en deze te volgen;  
  3. Door de geleerde lessen via een platform te delen met verschillende doelgroepen zodat ook anderen hiermee aan de slag kunnen.  

Duur 

Dit project loopt van november 2024 tot september 2027. 

Samenwerking 

Het consortium dat bij ACT2ACT samenwerkt, bestaat uit maar liefst 42 partners. Deze partners komen uit het hbo, mbo, wo en de praktijk, maar zijn bijvoorbeeld ook belangenbehartigers en ondernemers. Wat voorop staat, is de samenwerking met de kinderen, ouders en professionals om aan een systeemverandering te werken waardoor jonge kinderen meer, beter en met meer plezier kunnen bewegen. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in twee leergemeenschappen in regio Haaglanden en regio Groningen, bestaande uit professionals uit de kinderopvang, onderwijs, GGD, gemeenten en ondernemers en aanbieders van beweegprogramma’s of producten voor kinderen of ouders. 

Praktijkpartners 

Gemeente Den Haag, Gemeente Rijswijk, GGD Haaglanden, Haaglanden beweegt, basisschool CBS Melodie, basisschool De Horizon Buitenhof, Up Kinderopvang Admiraal Helfrichsingel, Buurtcentrum De Mussen, Kinderopvang De Mussen, Ouderraad Kansrijk en Gezond, Gemeente Groningen, Huis voor de Sport Groningen, Integraal Kindcentrum Borgman Ebbinge Groningen, Stichting Kinderopvang Groningen Groningen en Kindcentrum Wiekslag Blijham. 

Ondernemers 

Start Grow, Monkey Moves, Thema- spelen met gedrag, BYCS. Org, Aapjeskooi, Electronics, Health Development Institute B.V., Springlab B.V. en Jonge Beweeghelden. 

Adviesraad 

Kenniscentrum Sport en Bewegen, Beweegalliantie, Sportinnovator, Sport Data Valley, Jantje Beton, Vereniging Sport en Gemeenten, Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding, Kinderopvang, Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie, Branchevereniging Spelen en Bewegen, NOC*NSF, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool van Utrecht. 

Methode 

Dit project loopt meerdere jaren en er zijn meer dan 40 partners betrokken. Om dit in goede banen te leiden, zijn er vier werkpakketten opgezet. Elk werkpakket heeft een andere focus om het gehele project succesvol te maken. De focus per pakket is: 

Werkpakket 1: Systeemverkenning 

Op basis van deskresearch, onderzoek in de praktijk in regio Haaglanden en regio Groningen onder kinderen, ouders en professionals en sessies met betrokken partijen rond het jonge kind, identificeren we factoren die kunnen leiden tot systeemverandering en uiteindelijk tot meer en beter bewegen van 3- t/m 6-jarige kinderen. Door samen met regionale stakeholders systeemdiagrammen te ontwikkelen, wordt duidelijk hoe de factoren die in de lokale context invloed hebben op het beweeggedrag van jonge kinderen samenhangen, en welke hefbomen mogelijkheden bieden om een systeemverandering te bewerkstelligen. De powermaps van stakeholders die nodig zijn om een structurele verandering in het systeem te kunnen bewerkstellingen en de systeemdiagrammen vormen de input voor de ontwikkeling van de regio-gebonden systeemaanpakken in het tweede werkpakket.  

Werkpakket 2: Systeemaanpak 

In het tweede werkpakket gaan we samen met de stakeholders uit de leergemeenschappen concrete acties, interventies en beleidsmaatregelen uitwerken die ingrijpen op de hefbomen. Vervolgens bekijken we of deze gecombineerde aanpak daadwerkelijk bijdraagt aan veranderingen in het systeem in de twee regio’s.  

Werkpakket 3: Valorisatie 

Het doel van dit werkpakket is om de opgedane inzichten en de projectresultaten uit de twee regio’s ter verspreiden richting diverse doelgroepen, waaronder ouders, professionals en studenten. 

Werkpakket 4: Projectmanagement 

Om de doelen van ACT2ACT te halen, bestaat de projectorganisatie uit een optimale mix van vertegenwoordigers uit kennisinstellingen, kinderopvang, onderwijs, gemeenten, buurt- en jeugdzorg, GGD en buitenspeel-, sport- en beweegorganisaties. Deze partijen nemen zitting in de Stuurgroep, Projectgroep, de leergemeenschappen in regio Haaglanden en Groningen en/of de Adviesraad. 

Team 

Financiering 

Financiering komt vanuit het MOOI in Beweging programma van ZonMW. 

Contact 

Sanne de Vries (s.i.devries@hhs.nl