Revalideren na ziekte is een uitgelezen kans om een gezonde leefstijl met meer beweging en gezondere voeding te realiseren. Tijdens een revalidatietraject is de patiënt bewust bezig met bewegen om te herstellen. Er is ruimte voor focus en er is minder afleiding van dagelijkse beslommeringen. De revalidatieomgeving was echter nog niet altijd  zodanig uitgerust dat patiënten zelf konden werken aan gezond bewegen en gezonde voeding. Bovendien is het streven dat de patiënt na de revalidatie ook thuis de nieuwe leefstijl continueert, maar hoe stimuleer je dat?

Het project NICE4ALL (New Interventions in a Clinical Environment for Active Living and Lifestyle) richtte zich op het (her)ontwikkelen, implementeren en evalueren van technologische interventies die een gezondere leefstijl bevorderen. Voldoende bewegen en gezond eten is makkelijker gezegd dan gedaan, maar technologie kan daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan games met een spelelement dat uitdaagt om zelf aan de slag te gaan.    

Dit project bood patiënten de mogelijkheid om vaardigheden die zij in therapie leerden, zelfstandig en op een leuke manier toe te passen. Op die manier maakten zij een start met het duurzaam veranderen van hun gedrag voor een gezonde leefstijl.

Onderzoek naar gezonde beweging in een living lab

Welke technologische oplossingen het beste werken om meer bewegen mogelijk te maken werd onderzocht in een experimentele fysieke en sociale ‘real life’ omgeving waarin alle betrokkenen verschillende oplossingen hebben getest. Een donatie van het Rabobank Innovatiefonds maakte dit mogelijk.  

Behandelaars, ontwerpers en technici werkten er voor dit project samen met revalidanten, studenten en docenten van de opleidingen Mens en Techniek | Bewegingstechnologie en Communication & Multimedia Design en onderzoekers van het lectoraat. Het living lab bevindt zich in het Atrium van revalidatiecentrum Basalt, locatie Den Haag (Vrederustlaan 180).  

Oplossingen om meer bewegen te stimuleren  

De technologische oplossingen kunnen alleen werken als het aanbod toegankelijk en gebruiksvriendelijk is. Vandaar dat in het project ook gekeken werd naar deze voorwaarden. De inbreng van alle belanghebbenden wasdaarbij heel belangrijk.  

Tussen 2020 en 2022 zijn de volgende oplossingen ontwikkeld en doorgevoerd:  

  • Er is een ‘Community of Practice’ gevormd – bestaand uit oud-patiënten, zorgprofessionals en andere stakeholders - die advies geeft over kansrijke innovaties.  
  • Diverse technologieën die revalidanten stimuleren om zelf in beweging te komen zijn ingezet. Voorbeelden hiervan zijn een Active Floor, een interactief Touchscreen met gezondheidsinformatie, een FietsLabyrinth met meer dan 500 routes, SmartClips, AirHockey, Wii-spellen en een balance board.
  • Er is een sociale infrastructuur ingericht doordat innovatiemedewerkers en studenten klaarstaan voor een praatje en revalidanten kunnen helpen met de technologie. Ook de mobiele barista-kar, bediend door (ex-) revalidanten, nodigt uit tot een moment van gezelligheid en ontmoeting.
  • Er zijn posters met instructies voor de apparatuur over het opstarten en verhelpen van problemen ontwikkeld waardoor het gebruik laagdrempeliger wordt.
  • Er zijn sociale en competitie-elementen aan de technologie toegevoegd zodat de gebruiker het apparaat vaker zal willen gebruiken of het spel vaker zal willen spelen.  
  • Behandelaren en patiënten van Basalt hebben hun expertise gebundeld met die van studenten en docent-onderzoekers van diverse hogescholen en zijn intensiever gaan samenwerken.

Duur

Dit project is in september 2022 afgerond.