Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je bent gefascineerd door het samenspel van mens en machine. Je wilt het onderzoeken, ontwikkelen of erover adviseren: een kunstarm, een rolstoel voor de Paralympics of een dynamisch zwempak. 

Met technisch vernuft én biomedische kennis kun jij de techniek afstemmen op mensen, en niet andersom. Dat leer je in Nederland alléén bij de voltijdopleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie.

Bewegingsanalyse, biostatica, modelleren, product in werking, onderzoeken en ontwerpen. Bij Mens en Techniek - Bewegingstechnologie staat zowel het menselijk lichaam als de techniek centraal. En daarom word je breed opgeleid en krijg je input van allerlei disciplines. Van het analyseren van een zwembeweging tot het ontwerpen en maken van een rolstoel. Je krijgt colleges, maar juist ook veel praktijk tijdens de practica, projecten en stages. Vaak bepaal je zélf welke richting je opgaat. Je bent veel te vinden in de werkplaats én achter de computer. Vergeet niet je eigen laptop mee te nemen, want je werkt veel met ontwerpsoftware als Solidworks en Matlab.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • E&M
  • N&G
  • N&T  
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Voor de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie sta je lekker safe in de startblokken met een havo- of vwo-diploma. Kijk even welk profiel je precies moet hebben. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Wil je mensen beter laten bewegen? Kies dan voor de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie aan De Haagse. 

Vanaf de havo of het vwo instromen, kan het beste met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Ook is het handig als je het vak natuurkunde hebt gevolgd. Mens en Techniek | Bewegingstechnologie is een pittige studie. Daarom is het slim als je wiskunde B goed beheerst, maar ook met wiskunde A word je toegelaten.

Je hebt een mbo-diploma
Met een mbo 4-diploma ben je ook welkom bij de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie. De best aansluitende mbo-opleidingen zijn Fijnmechanische Techniek, Werktuigbouw, en Sport en Bewegen. Ook is het handig als je het vak natuurkunde hebt gevolgd. Mens en Techniek | Bewegingstechnologie is een pittige studie. Daarom is het slim als je wiskunde B goed beheerst, maar ook met wiskunde A word je toegelaten.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentoets af.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij aanvang van het nieuwe studiejaar? Voor sommige vakken van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie krijg je wellicht vrijstelling. Onze docent Sandra Koens vertelt je graag meer. Je kunt haar bereiken via s.koens@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.
groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Open Dag
Zaterdag 4 november 2023

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen
Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Proefstuderen
2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

400
uur hoorcollege in totaal
400
uur werkcollege in totaal
800
uur zelfstudie in totaal
60
studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges

Voor een goede theoretische kennis volg je instructiecolleges. Je hebt daarbij studieboeken en readers nodig, plus natuurlijk je eigen aantekeningen. Bij werkcolleges is het vaak een combinatie van theorie en praktijk. De docent legt iets uit, waarmee je daarna aan de slag gaat.

Practica en projecten

Na een hoorcollege pas je de stof meteen toe in practica. Je berekent bijvoorbeeld hoeveel kracht er nodig is om een rolstoel te laten bewegen en werkt in projecten aan gerichte opdrachten. Ontwerp samen met je medestudenten bijvoorbeeld een beweegtuin voor een verzorgingshuis en pas de gebruikelijke kinderspeeltoestellen aan senioren aan.

Stages en excursies

In de praktijk leer je natuurlijk supersnel. Doe ervaring op tijdens stages en luister naar gastsprekers van Sophia Revalidatie of de TU Delft. Ook ga je op excursie. Kijk naar een echt menselijk lichaam in de snijzaal en breng een bezoek aan een centrum voor revalidatie om te zien hoe belangrijk technische hulpmiddelen in het leven van een mens kunnen zijn.

Onderzoek

Daarnaast ga je echt onderzoek doen. Het Expertisecentrum Bewegingstechnologie (ECBT) is een belangrijk onderdeel van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie. Samen met het ECBT voer je onderzoeks- en ontwerpopdrachten uit. Je werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een fiets voor een vrouw met een spierziekte. Of een coördinatiespel voor kinderen.

Minoren

Je studie samenstellen

Tijdens de studie is er ruimte voor het volgen van minoren en vrije keuzevakken. Ongeveer 25% van je studie bestaat uit deze keuzevakken. Dé kans om je te verdiepen en te specialiseren in wat jij nou zo interessant vindt aan mens en beweging. Wil je bijvoorbeeld alles weten over gangbeeld en looppatronen met protheses? Dan is de minor Orthopedie wat voor jou. Word jij eerder warm van sport en techniek? Volg dan de minor Sporttechnologie. Hier leer je bijvoorbeeld de perfecte enkelbrace ontwerpen.

Je kunt ook minoren volgen buiten de opleiding om. Bij De Haagse Hogeschool kun je bijvoorbeeld de minor Sportpsychologie en de minor Healthy aging volgen. Buiten de opleiding kun je terecht bij een van de andere opleidingen Mens en Techniek. Denk aan de minor Biometrie. Ook onze universitaire partners, de TU Delft en de VU Amsterdam, hebben interessante studieonderdelen die je onder bepaalde voorwaarden kunt volgen.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Bewegingsonderzoeker
  • Sportbrace-ontwikkelaar
  • Softwareontwikkelaar bewegingsanalyse
  • Adviseur revalidatieproducten
  • Manager beweeglab
  • Fieldlab-beheerder

Dit word je niet

  • Ergotherapeut
  • Fysiotherapeut
  • Orthopedisch instrumentmaker

Doorstuderen

Heb je je bachelordiploma op zak en bevalt het studentenleven je wel? Dan kun je nog verder studeren na Mens en Techniek | Bewegingstechnologie. Volg een master Bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam of Biomedical Engineering aan de TU Delft. Natuurlijk kun je ook terecht op De Haagse. Een logische keuze is bijvoorbeeld de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je wilt je aanmelden voor een opleiding voor het komende studiejaar. Heel goed! Je kunt je aanmelden voor meerdere opleidingen en bij verschillende hoger onderwijsinstellingen. Later maak je je definitieve keuze door je in te schrijven voor de opleiding van jouw keuze. Klik je hieronder op de link, dan kom je terecht op de pagina waar je leest voor welke studies je je aan kunt melden en hoe het aanmeldproces precies verloopt.

Meld je aan voor een opleiding.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld. Houd bovendien rekening met bijkomende kosten zoals boeken en andere leermiddelen.

Bijkomende kosten

Binnen de opleiding zijn enkele leer(hulp)middelen noodzakelijk voor een succesvolle studie:

  • Studieboeken;
  • Een laptop die minimaal voldoet aan de volgende specificaties:

- Windows 10 Home;

- Intel® Core™ i7-6500U processor;

- 8 GB werkgeheugen;

- 256 GB SSD opslagcapaciteit;

- Intel® HD Graphics (onboard) videokaart;

- 14 inch Full-HD beeldscherm;

- Dual-band 2.4 GHz / 5 GHz wifi.

De laptop is onder andere via SURF te verkrijgen. De aanschaf van een laptop is echter niet verplicht; studenten kunnen ook gebruikmaken van de vaste pc’s op school. Het onderwijs op De Haagse Hogeschool is echter flexibel (plaats- en tijdonafhankelijk) ingericht, waardoor mobiele apparaten de voorkeur hebben. De kosten van alle leer(hulp)middelen bedragen naar verwachting circa € 1.250 in de propedeuse en € 250 per volgend collegejaar.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie voltijd. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Of misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie maak je kennis met je coach. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je persoonlijke ontwikkeling en nog veel meer. Tijdens de projecten word je ondersteund door docenten en ouderejaarsstudenten (tutoren). Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze studentenpsycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Mens en Techniek
Naam internationaal: Health Technology
Opleidingscode (Isat): 30039
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.