Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Bij de voltijdopleiding Industrieel Product Ontwerpen combineer je creativiteit en techniek. Je leert van ervaren docenten hoe producten in elkaar zitten én hoe je van een schets tot een eindproduct komt.

Een lamp, een schuurmachine, een drone, een sportrolstoel of een medicijnverpakking; overal komt een ontwerp aan te pas. Door jouw vindingrijkheid te combineren met technische knowhow kom jij als industrieel ontwerper straks met spullen die het leven makkelijker, leuker of duurzamer maken.

Al in de eerste weken ga je aan de slag voor een echte opdrachtgever. En dat blijft zo. We hebben in het grote schoolgebouw een eigen plek. Met docenten en labs in de buurt, en een gezellige ontwerpstudio waar je met medestudenten aan projecten werkt. Tijdens die projecten heb je altijd trainingen als schetsen, modelbouw en 3D-CAD in je rooster. En je volgt vakken als produceren & materialen, wiskunde of vormgeving. Met andere woorden: je leert telkens precies wat je op dat moment moet weten. En dat werkt. Tijdens je stage zul je merken dat je helemaal klaar bent voor de praktijk.

Alles over toelating

Toelatingseisen

Welk profiel of niveau heb je nodig?

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • E&M (Natuurkunde)
 • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T
Vwo
 • E&M (Natuurkunde)
 • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T
Mbo
 • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Instroomadvies

Industrieel Product Ontwerpen is een pittige opleiding met de nadruk op techniek en design. Denk goed na of dit bij je past voordat je deze studie kiest. Bekijk welke vakken je gaat doen, kom naar de open dag, ga proefstuderen of loop een keer mee.

Wiskundecursus vanaf 8 februari 2023

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Heb je voorafgaand aan de studie geen wiskunde gedaan of twijfel je aan je niveau? Dan is het verstandig om een cursus wiskunde te volgen. Dat kun je zelf doen, maar de (techniek)opleidingen van De Haagse organiseren in Delft ook een cursus wiskunde. De eerstvolgende cursus start in februari 2023 en kost € 50. Schrijf je nu in.

Vierdaagse wiskundecursus

Stap jij over van het mbo naar het hbo of heb je een tussenjaar gehad? Wiskunde op hbo-niveau kan dan lastig voor je zijn. Misschien heb je de afgelopen jaren weinig wiskunde gehad. Of misschien vind je wiskunde best moeilijk. Wil je de overstap leuker en makkelijker maken? Schrijf je dan in voor de zomercursus wiskunde van De Schoolmeesters. Eind augustus word je in 4 dagen klaargestoomd voor een goede start aan een technische hbo-opleiding, wat je niveau van wiskunde ook is. Als dat geen goede voorbereiding is! De volgende onderwerpen komen in de cursus aan bod: algebra/rekenkunde, functiebegrip, vergelijkingen en goniometrie. Je krijgt les van docenten die zelf een technische studie gedaan hebben en daarnaast een opleiding tot wiskundedocent hebben gevolgd. Lees meer over de cursus of meld je meteen aan.

Datum:                               eind augustus 2023
Tijdschema:                     10:00 – 16:30
Locatie:                              De Haagse Hogeschool
Prijs:                                    info volgt

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma

Met elk mbo 4-diploma ben je welkom bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. Is wiskunde lastig voor je? Dan doe je er goed aan om een bijscholingscursus te volgen. Wij gaan ervan uit dat je deze cursus zelf regelt. Op www.roc.nl vind je een overzicht van het aanbod.

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Industrieel Product Ontwerpen? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentest af.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

24
contacturen per week
50%
projecten
16
uur zelfstudie per week
60
studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, workshops, projecten en practica

Tijdens de opleiding Industrieel Product Ontwerpen leer je zeker niet alleen uit de boeken. Je bent veel met je handen bezig en werkt praktijkopdrachten achter de computer uit. Je krijgt een uitgekiende mix van colleges, workshops, projecten en practica. Zo word je opgeleid tot een praktische, creatieve en slimme industrieel ontwerper. Met verstand van techniek én gevoel voor vormgeving.

Studio en werkplaats

Je hebt een prachtige werkruimte tot je beschikking: de Studio. Hier kun je je uitleven op je eigen ideeën en ontwerpen. Je vindt er een tekenruimte, de visualisatiestudio (VisLab) en de Reactor, een speciaal klaslokaal voor instructies en korte presentaties. Na het ontwerpproces maak je een 3D-model van je ontwerp. Je gebruikt daar een van de vele 3D-printers in ons 3D-lab voor of je gaat de werkplaats in. Daar vind je gereedschappen, materialen, machines (ook een lasersnijmachine) en zelfs aparte cabines voor spuiten en lassen.

Stages en excursies

In het derde jaar loop je 1 stage van 20 weken of 2 stages van 10 weken. Maar de praktijk leer je niet alleen op de werkvloer. Je gaat een aantal keer op excursie, naar bijvoorbeeld een spuitgieter van kunststof producten. Of naar een bedrijf waar producten worden verpakt die je later in de supermarkt kunt vinden.

Minors

Je studie samenstellen

Na het eerste jaar volg je ongeveer 25% van je studietijd minoren. Hiermee kun je je kennis verder verdiepen en verbreden. Je bepaalt zelf, in overleg met je studieloopbaancoach, welke minoren je volgt. Wil je je helemaal storten op duurzaam ontwerpen? Volg dan de minor Sustainable product design. En wat dacht je van Ondernemen & innoveren? Hoe start je als designer je eigen toko op en hoe verover jij vervolgens de markt? Of ben jij die globetrotter die buiten de grenzen van Nederland denkt? Volg de minor International product design en word een topontwerper, misschien wel in Italië. Volg Italiaans als minor en je maakt je daar ook nog eens verstaanbaar.

Banen

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Verpakkingsontwikkelaar
 • Eigenaar van een ontwerpbureau
 • Ontwerper bij een groot bedrijf
 • Productontwikkelaar

Dit word je niet

 • Vormgever
 • App-ontwerper

Doorstuderen

Aan hogeschool of universiteit

Om verder te komen in de wereld van industrieel productontwerpen kan een extra diploma handig zijn. Mogelijkheden om door te studeren na je opleiding Industrieel Product Ontwerpen zijn er genoeg. Je kunt een aansluitende bachelor bij De Haagse Hogeschool volgen, of de nieuwe eenjarige master Next Level Engineering. Misschien stap je liever over naar de TU Delft voor de master Industrieel Ontwerpen. Eenmaal aan het werk en hard bezig met grote projecten? Dan ben je zeker weer welkom bij ons voor de post-hbo-opleiding Praktisch Projectmanagement.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?
Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld. Houd bovendien rekening met bijkomende kosten zoals boeken en andere leermiddelen.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je twijfelt?
Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding Industrieel Product Ontwerpen. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Of misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaancoach. Dat is altijd een docent van je opleiding. Jouw coach helpt je tijdens je studie met het maken van keuzes. Welke richting kies jij om opgeleid te worden voor jouw droombaan?

Mocht je willen praten over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Industrieel Product Ontwerpen
Naam internationaal: Industrial Design Engineering
Opleidingscode (Isat): 34389
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Studiepunten halen

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.