Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Veiligheid. Klimaateffecten. Woningkrapte. De energietransitie. Het zijn de uitdagingen van deze tijd en ze zijn complex. Als bouwkundig ingenieur help jij Nederland vooruit met innovatieve bouwoplossingen. Zin in?

Wat dacht je van al die miljoenen woningen die van het aardgas af moeten? Van een veilige en gezonde leefomgeving met voldoende betaalbare huizen voor iedereen? Hoe kunnen gebouwen helpen tegen wateroverlast en extreme droogte? Hoe komt die circulaire economie er? De oplossing popt niet vanzelf op. Digitalisering en nieuwe materialen helpen wel, maar het zijn toch echt mensen die de technologische ontwikkelingen tot hun recht laten komen.

Onze maatschappij vraagt dus om innovatieve, toegewijde en ondernemende professionals. Om mensen die op onderzoek uitgaan, problemen opgelost willen hebben en goed zijn in samenwerken. En studenten met een stevige basis in hun eigen vakgebied, die hun kennis en vaardigheden op een creatieve en  onderbouwde manier kunnen toepassen en verdiepen. Iemand zoals jij misschien. Als jij makkelijk rekent en tekent, ruimtelijk inzicht hebt en blij wordt van een lastig puzzeltje, denk dan eens aan de opleiding Bouwkunde.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Bouwkunde voltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma die toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

 

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

510

uur college per jaar

4

projecten per jaar

1142

uur zelfstudie per jaar

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

Het tot woningen verbouwde havengebied van Hamburg bekijken of het eeuwenoude Pantheon in Rome bewonderen. Tijdens excursies zie je veel bijzondere gebouwen, waar je steeds professioneler naar gaat kijken. Je bezoekt bouwplaatsen, duurzame kantoorgebouwen en brengt bezoeken aan fabrikanten van specifieke bouwmaterialen. En kunt de opdracht krijgen om na terugkomst uit te zoeken aan welke regelgeving de fabrikant moet voldoen. Maar voor je op excursie gaat, heb je basiskennis nodig. Voor een groot deel bestaat de studie Bouwkunde uit projecten en praktijkopdrachten, aangevuld met hoorcolleges, werkcolleges en vaardigheidstrainingen. De lesvormen zijn aangepast aan het onderwerp. Zo leer je bijvoorbeeld in een hoorcollege of via YouTube welke soorten materialen je kunt gebruiken in een gebouw. Vervolgens ga je met materialen aan de slag, die geschikt zijn voor het gebouw dat jij uitwerkt. Diverse vaardigheden oefen je in een practicum, zoals EP-berekeningen, vastgoedrekenen, computertekenen en schetsen. De onderwijsvormen sluiten goed op elkaar aan. De samenhang wordt duidelijk zodra je actief aan de slag gaat. Je weet niet alleen hoe je een gebouw maakt en hoe je dit in tekeningen kunt uitwerken. Je weet ook aan welke regelgeving het gebouw moet voldoen en waar je bij de uitvoering tegenaan kunt lopen.

Minors

Je studie samenstellen

In het vierde jaar volg je een halfjaar minors. Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf. Soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. Alles kan. Je kunt je specialiseren of een minor volgen in een heel ander vakgebied. Binnen of buiten De Haagse Hogeschool, bij hbo Bouwkunde of een andere opleiding, tegelijk of na elkaar. Aan jou de keuze. Blijf je liever in Nederland of reis je af naar een land ver weg?

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Bouwinspecteur

 • Technisch bouwkundige

 • Projectontwikkelaar

 • Productieplanner

 • Toezichthoudend personeel in de bouwnijverheid

 • Projectleider in de techniek

 • Commercieel technicus

Dit word je niet

 • Metselaar

 • Architect

 • Technicus

Doorstuderen

Bevalt het studeren je wel? Denk dan aan de eenjarige master Next Level Engineering aan De Haagse. Die is speciaal ontwikkeld voor studenten met een technische bachelor en levert je een MSc-titel op. Doe je je master liever op een andere plek? Dat kan ook. Aan een Academie voor Bouwkunst bijvoorbeeld. Of aan de TU Delft. Het schakelprogramma voor een master daar kun je eventueel al tijdens je bachelor Bouwkunde doen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Bouwkunde maak je kennis met je mentor. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Een tweedejaarsstudent kan je op weg helpen binnen het gebouw én de opleiding. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Deze lessen vinden afwisselend klassikaal, in kleine groepen of individueel plaats. Je kunt ook via de leergemeenschap DOT.com bij ouderejaars terecht. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon of psycholoog.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Bouwkunde 
Naam internationaal: Architecture and Construction Engineering
Opleidingscode (Isat): 34263
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend Studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten, maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Civiele Techniek Student werkt aan project

Civiele Techniek

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Een nieuw viaduct ontwerpen? Ervoor zorgen dat Nederland droge voeten houdt? Als civiel ingenieur bouw je aan de toekomst.
Ga naar Industrieel Product Ontwerpen Studenten overleggen aan tafel

Industrieel Product Ontwerpen

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Industrieel ontwerpers combineren vindingrijkheid met technische knowhow. Ze ontwikkelen mooie én innovatieve producten.
Ga naar Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management

Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Verdiep je in onderwerpen als bouwen, water, energie en mobiliteit en ontwerp straks de stad van de toekomst.