De studie Bouwkunde is heel breed: bouwtechniek, ruimtelijk construeren, management, organisatie & recht en comfort & milieu. Een uitdagende studie. Ga jij die uitdaging aan?

Academische uitdagingen

Bouwkunde is een breed vakgebied. Bij het bouwen van een huis, kantoor of bedrijfspand komt van alles kijken. Allereerst natuurlijk de techniek. Elk deel van een gebouw moet als een puzzelstukje in het geheel passen. Dat is veel rekenwerk, maar ook goed kunnen organiseren. Alleen met een strakke planning komen alle verschillende partijen op het juiste moment bij elkaar. En wat dacht je van de binnenkant? Tegenwoordig stellen we hoge eisen aan comfort, brandveiligheid en energiebesparing. Al deze verschillende aspecten maakt Bouwkunde een uitdagende studie. Geen rocket science, maar alles moet wel perfect bij elkaar komen.

Moeilijkheidsgraad Bouwkunde

Bouwkunde is niet alleen maar een technische opleiding. Je kunt je studie zo technisch of zo creatief maken als je zelf wilt! Waar ligt je hart? Maak je het liefst de hele dag 3D-tekeningen? Wil je exact uitrekenen hoeveel vierkante meter glas moet worden besteld? Of bedenk jij hoe je op een verrassende manier aan de wens van de klant tegemoet kan komen? Als je een echte regelneef bent, kom je goed uit de verf bij het onderdeel organiseren: mensen bij elkaar brengen en de regie voeren over ingewikkelde bouwprojecten. Uiteindelijk moet je natuurlijk wel handig zijn met wiskunde en techniek, want dat is wel de basis van Bouwkunde.

Projecten

Tijdens de opleiding volg je uiteraard hoorcolleges en werkcolleges. Maar je krijgt ook vaardigheidstrainingen die de praktijkopdrachten ondersteunen. De vakken die je krijgt, pas je toe in een project.

Het eerste jaar begint meteen al goed met het project 'Outside in'. Samen met je medestudenten maak je een klein bouwwerk in de vorm van een huisje. Je beleeft het hele proces van ontwerp tot en met bouw/gebruik en je leert hoe je goed kunt samenwerken. 

De tweede helft van dit propedeusejaar werk je mee binnen het project ‘Make-over’. Je leert hoe je een logisch verband kunt aanbrengen in de berg informatie en documenten. Hoe je daarna alles als een puzzel in elkaar kunt bouwen.
Tijdens het tweede jaar bezoek je allerlei bijzondere gebouwen en bouwplaatsen. Ook ontmoet je fabrikanten. Zo leer je alles over de praktijk!

20 weken stage

Over de praktijk gesproken, in het derde jaar gaat het echt gebeuren. Je gaat maar liefst 20 weken op stage en leert de ins en outs van aannemers, constructeurs en projectontwikkelaars. De rest van het jaar werk je in projecten aan een herbestemming van een gebouw en kijk je vooral naar de technische en economische kanten van Bouwkunde.

Minor

Het laatste jaar is het jaar waarin je afstudeert. Maar dat is niet alles! Want vergeet de minors niet die je allemaal kunt volgen op De Haagse Hogeschool. Je doet 20 weken onderzoek en lost ingewikkelde vraagstukken op, over een energieneutraal gebouw bijvoorbeeld.

Praktische uitdagingen

Hoe moeilijk is de studie Bouwkunde eigenlijk? Je bent er de hele week druk mee. Het is aanpoten. Zit je niet in de collegebankjes, dan ben je wel bezig met een project. Ben je niet bezig met een project, dan is zelfstudie nodig. De moeilijkheid zit niet zozeer in de vakken, die kun je als havist met de nodige aandacht en inzet goed doen. Het is meer de hoeveelheid informatie die je moet samenbrengen in de uitwerking van een gebouw, detail, constructie of bouwplan.

Voorbeelden van projecten 

Om je een beeld te geven welke projecten je uitvoert tijdens de studie, geven we je drie voorbeelden. 
Direct naast De Haagse Hogeschool vind je het oude Rode Kruis-hoofdkantoor. Een sterk verouderd gebouw. Samen met andere studenten bedenk jij hoe je dit bijzondere gebouw kunt ombouwen tot schoollocatie.

Kom je met de trein naar De Haagse, dan passeer je een oud kantoorgebouw achter de Albert Heijn. Ook dat gebouw krijgt een nieuwe bestemming. Met een groep medestudenten vorm je een echt bouwteam. Jullie verdelen de rollen en leren samenwerken vanuit verschillende functies.  

De woningnood is groot. In een project bedenk je hoe je grote woonblokken in Enkhuizen kunt realiseren. Je doorloopt het traject van idee tot aan de oplevering. Wat komt er allemaal bij kijken? En waar ligt jouw passie?

Steun en tips

Bij de start van je opleiding Bouwkunde staat er altijd iemand voor je klaar. Je ontmoet je mentor, een docent die je helpt bij al je vragen over je studie, stages, en je toekomst. Daarnaast helpt een tweedejaarsstudent je om snel je weg te vinden in het gebouw en de opleiding. Ook krijg je studieloopbaanbegeleiding, waarin je op verschillende manieren leert hoe je effectief kunt studeren, zowel in de klas als in kleinere groepen of één-op-één. Via de leergemeenschap DOT.com kun je bovendien altijd terecht bij ouderejaarsstudenten voor extra tips. En mocht je een keer wat extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld door een moeilijke periode, ziekte of twijfels, dan staan onze decaan, vertrouwenspersoon of psycholoog voor je klaar.

Tips voor tijdens je studie

Neem je studie serieus. Stop je tijd erin. Begin niet 2 dagen van tevoren met het leren van je tentamen. En vergeet niet aan de bel te trekken wanneer het even minder gaat. 

Ontdek de opleiding van Bouwkunde

Bij De Haagse Hogeschool kun je Bouwkunde volgen. Interesse? Bekijk hier de opleiding:

Bouwkunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Een strandtent verbouwen tot villa of een industrieel pakhuis tot restaurant. Hoe tof is dat? Je leert het bij Bouwkunde.
Bekijk de opleiding
Twee studenten werkend in het lab