Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Dankzij civiele techniek hebben we veilige snelwegen, bruggen, spoorwegen en droge voeten. Lijkt het jou leuk om een brug of sluis te vervangen, een dijk te versterken of een infrastructuur voor een woonwijk te ontwerpen?  

Als civiel ingenieur maak je de samenleving op een slimme manier leefbaarder, veiliger en duurzamer. Tijdens de studie al werk je aan oplossingen om onze infrastructuur, ons waterbeheer en de bijbehorende constructies te maken en te onderhouden. Ga je cijfers niet uit de weg en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan zit je goed bij opleiding Civiele Techniek aan De Haagse Hogeschool! 

De voltijdopleiding Civiele Techniek duurt 4 jaar en is breed opgezet. Thema’s als constructies, verkeer en vervoer, water en waterbouw, grond en grondwerk, milieu, materiaalkunde, management, onderzoek en internationalisering komen uitgebreid aan bod. Hoe ontwerp je een dijk? Of een duurzame spoorweg? En kan dat eigenlijk op alle ondergronden en met alle soorten bouwmaterialen? Je traint vaardigheden als landmeten, tekenen, modelleren en berekenen, maar ook plannen en communiceren. Samenwerken doe je met medestudenten van je opleiding en andere opleidingen binnen de gebouwde omgeving (Built Environment). 

Buitenlandkriebels? Dan zit je goed bij Civiele Techniek. Ook leuk: deelnemen aan de opleidingscommissie, een bijbaan zoeken in het werkveld of lid worden van studievereniging Atlantis. Zo breid je tijdens je opleiding alvast je netwerk uit! 

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Civiele Techniek voltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Overige situaties

Relevante mbo-opleiding en werkervaring

Heb je een mbo-opleiding Civiele Techniek, Grond-, Weg- en Waterbouw, of Infrastructuur afgerond en heb je aantoonbaar werkervaring opgedaan? Dan krijg je wellicht vrijstelling voor een deel van de hbo-stage.

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Civiele Techniek? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentoets af.

Een diploma oude stijl

Heb je een havo-diploma behaald vóór 2009 of een vwo-diploma behaald vóór 2010? Dan wordt je diploma individueel beoordeeld op toelaatbaarheid. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijvingen (CSI) via het contactformulier.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Soms kan dat. Dat hangt af van je vooropleiding en werkervaring. In principe volg je gewoon het 4-jarige Civiele programma. Soms is het mogelijk om op basis van eerder behaalde resultaten vrijstellingen te krijgen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij docent Katinka Bos via k.a.m.bos@hhs.nl. Stuur ook meteen een overzicht van je resultaten mee.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

16

uur hoorcollege per week

4

uur practica per week (inclusief excursies)

12

uur projecten per week

8

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

De eerste anderhalf jaar van de voltijdopleiding Civiele Techniek krijg je een mix van hoorcolleges, werkcolleges, practica, excursies en projecten. Theorie en praktijk staan dicht bij elkaar: je past je nieuwe kennis meteen toe in projecten en casussen uit het werkveld. Ongeveer de helft van de tijd besteed je aan individuele opdrachten en projecten. De andere helft zit je samen met medestudenten in colleges, of werk je aan groepsopdrachten en practica. 

Tijdens de hoorcolleges leer je de theorie en die werk je verder uit in werkcolleges met een klas van zo’n 30 studenten. Aan projecten en practica werk je in kleinere groepjes. Tijdens excursies maak je kennis met organisaties die werken in de civiele techniek, zoals grote bouwbedrijven, ingenieursbureaus, gemeentes en Rijkswaterstaat. 

Minors

Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Breid je kennis uit met een verbredende minor over duurzaam bouwen, risicomanagement, de Chinese taal of over ondernemen. Of ga voor een verdiepende minor die Civiele Techniek in samenwerking met het bedrijfsleven heeft ontwikkeld. Bijvoorbeeld over water, parametrisch ontwerpen of constructies. 

Wil je een minor aan een andere onderwijsinstelling volgen, of in het buitenland? Dat mag ook! Dit is je kans om over grenzen te kijken in wereldstad Den Haag of daarbuiten. Een goede optie is het European Project Semester: studeren en werken aan een echte opdracht uit het bedrijfsleven. In het buitenland, samen met studenten uit alle hoeken van de wereld. Een pareltje voor op je cv en een ervaring om nooit te vergeten. 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Engineer/adviseur/ontwerper

 • Weg- en waterbouwkundige

 • Constructeur

 • Geotechnisch adviseur

 • Verkeerskundige

 • Werkvoorbereider

 • Uitvoerder

 • BIM-modelleur

 • Contractmanager

 

 • Calculator

 • Beleidsmedewerker Infrastructuur

 • Projectleider of –manager

 • Ontwerpcoördinator

 • EMVI-schrijver/BPKV-schrijver

 • Bouwinspecteur

 • Assetmanager civiel

 • Tendermanager, -coördinator of -strateeg

Dit word je niet

 • Architect

 • Planoloog

 • Stedenbouwkundige

Doorstuderen

Ben je na deze opleiding nog niet klaar met studeren? Volg dan de eenjarige master Next Level Engineering binnen De Haagse. Deze sluit perfect aan op je bachelor Civiele Techniek en levert je een MSc-titel op. De Haagse werkt ook nauw samen met de TU Delft. Wil je een universitaire master Civiele Techniek doen, gebruik je minorruimte in het vierde jaar dan voor het schakelprogramma.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Meteen aan het begin van je studie Civiele Techniek kom je in een studieloopbaangroep en maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar terecht als je vragen hebt over je studie, stages en carrière. Tijdens je eerste jaar spreek je je begeleider minstens 2 keer. Vaker kan altijd! Na je propedeuse-fase spreek je je begeleider zo vaak als je daar zelf behoefte aan hebt. Heb je extra hulp nodig? Bijvoorbeeld bij twijfels, ziekte of een dipje? Of omdat je graag naar het buitenland wilt en wilt weten hoe je dit regelt? Of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze studieadviseur, studentendecaan of studentenpsycholoog.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Civiele Techniek
Naam internationaal: Civil Engineering
Opleidingscode (Isat): 34279
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

​​​​​​Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Bouwkunde Twee studenten werkend in het lab

Bouwkunde

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Een strandtent verbouwen tot villa of een industrieel pakhuis tot restaurant. Hoe tof is dat? Je leert het bij Bouwkunde.
Ga naar Industrieel Product Ontwerpen Studenten overleggen aan tafel

Industrieel Product Ontwerpen

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Industrieel ontwerpers combineren vindingrijkheid met technische knowhow. Ze ontwikkelen mooie én innovatieve producten.
Ga naar Mens en Techniek | Bewegingstechnologie Twee studenten die aan een rolstoel werken

Mens en Techniek | Bewegingstechnologie

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Je leert hoe je technische hulpmiddelen ontwerpt en ontwikkelt die mensen echt helpen om meer en beter te bewegen.