Dit project benadrukt de beperkingen van Digitale Participatieve Technologieën (DPT’s). Om gebruik te maken van een DPT, moet iemand voldoende digitale kennis hebben. Gemarginaliseerde gemeenschappen kunnen zo buiten de boot vallen, waardoor zij niet voldoende hun stem kunnen laten horen in bijvoorbeeld online overleggen of via online stemformulieren.

Digitale kloof

Ondanks het potentieel van DPT's om burgerparticipatie te bevorderen, blijft het verzekeren van hun eerlijke en inclusieve integratie een uitdaging. Studies hebben aangetoond dat zelfs wanneer digitale platforms goed ontworpen en gebruiksvriendelijk zijn, de betrokkenheid van burgers na verloop van tijd vaak afneemt. Een belangrijke barrière voor participatie is de vereiste van toegang tot technologie en digitale geletterdheid. Een gebrek aan deze middelen, vaak de digitale kloof genoemd, kan leiden tot de uitsluiting van gemarginaliseerde gemeenschappen.

Beperkingen van DPT’s

Voor DPT’s worden vaak gestandaardiseerde ontwerpen gebruikt, deze standaard formats sluiten niet aan op de behoeften van gemarginaliseerde gemeenschappen. Daarnaast worden voor DPT’s vaak demografische gegevens gebruikt die door wiskundige modellen zijn gegenereerd. Hoewel dit een fundamenteel inzicht kan bieden, hebben deze gegevens de neiging om ingewikkelde, sociale kwesties te simplificeren. Ze zijn vervolgens te oppervlakkig en geven zodoende niet voldoende inzicht in de menselijke nuances.

Doelgroep

De doelgroep van dit project zijn gemarginaliseerde gemeenschappen, zoals gezinnen met een lage sociaaleconomische status, migranten, vluchtelingen, eenoudergezinnen en bewoners van minder bevoordeelde wijken.

Duur

Het project is gestart in januari 2024.

Methode

Voor dit project worden theorie en praktijk met elkaar verbonden door drie case studies uit gemeenschappen in wijken uit Noord- en Zuid-Holland met een laag gemiddeld inkomen. Aan de hand van deze case studies onderzoekt De Haagse Hogeschool methodologieën voor deliberatieve democratie in de iterative design methode. Deliberatieve democratie is een vorm van democratische beraadslaging. Dat is goed inzetbaar bij de iterative design methodologie, een methode waarbij op cyclische wijze een prototype wordt getest, geanalyseerd en verfijnd, waarna dat proces weer wordt herhaald.

Team

  • Nazanin Karimi
  • Jos van Leeuwen

Samenwerking

Voor dit project werkt het lectoraat Civic Technology  van De Haagse Hogeschool samen met Juliana E. Gonçalves van de Technische Universiteit Delft.

Financiering

Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Contact

Nazanin Karimi ([email protected])