Wat zijn de wensen en behoeften van senioren en mantelzorgers als het gaat om prettig en zelfstandig thuis blijven wonen? En hoe kan ‘peer-to-peer advies’ hierbij helpen en worden vormgegeven vanuit hun perspectief? Dat is de onderzoeksvraag van dit project.

Platform en peer-to-peer community

Na de looptijd van dit project kan het platform Woonz.nl (toekomstige) ouderen en mantelzorgers op een structurele manier betrekken als ervaringsdeskundigen in het platform. Daarnaast is er een peer-to-peer community ontwikkeld: een vorm van informatie delen en adviseren over aangenaam langer thuis wonen door en voor senioren en mantelzorgers.

Doel

Samen met platform Woonz.nl wordt onderzocht of 'advies over aangenaam langer thuis wonen gegeven door ouderen voor ouderen' kan bijdragen aan een oplossing, en hoe dit aansluit op de wensen en behoeften van ouderen en mantelzorgers. Dit wordt gedaan in co-creatie met ouderen en mantelzorgers.

Doelgroep

De doelgroep van dit project zijn ouderen en mantelzorgers.

Methode

In fase 1 worden de wensen en behoeften onderzocht door middel van deskresearch, een survey, focus groep discussies met diverse groepen senioren en mantelzorgers, en workshops met professionals. Daaruit volgt een SWOT-analyse en een besluit voor de tweede fase. 

In fase 2 wordt onderzocht hoe de gekozen vorm van peer-to-peer advies verder kan worden vormgegeven, getest en geïmplementeerd. Dit gebeurt met behulp van co-creatie methoden met senioren, mantelzorgers en professionals.

Resultaten

Er heeft een survey plaatsgevonden onder 263 thuiswonende senioren en mantelzorgers in Nederland. Daarnaast waren er vijf focusgroepen met 35 senioren en mantelzorgers. Uit de survey en focusgroepen blijkt dat er behoefte bestaat aan advies over comfortabel en veilig langer thuis wonen. Met name over het verschaffen van duidelijkheid in wet- en regelgeving, het wijzen van de weg hierin en in kaart brengen van mogelijkheden voor oplossingen.

Advies in de vorm van een ‘peer-to-peer adviseur aan huis en in de wijk’ kan een laagdrempelige, vertrouwde manier zijn om ouderen en mantelzorgers te ondersteunen en kennis en ervaringen te delen. Veel jongere senioren geven aan dat ze in een vroeg stadium van het ouder worden graag advies willen krijgen. Ze zoeken dit advies vaak zelf op via internet, bijvoorbeeld over hoe ze zo lang mogelijk prettig thuis kunnen blijven wonen. 

Daarnaast laat deskresearch een complex landschap van ‘peer-to-peer advies aan huis’ zien, wat verbinden met huidige vormen van ondersteuning lastig maakt. In Fase 2 zal de mogelijkheid van een digitale vorm van ‘peer-to-peer advies’ worden onderzocht.

Duur

Het project is in 2023 gestart en duurt tot in 2025.

Samenwerking

Voor dit project werkt het lectoraat Urban Ageing van De Haagse Hogeschool samen met:

Financiering

Dit project valt onder het samenwerkingsverband Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden. Projecten uit dat samenwerkingsverband worden mogelijk gemaakt door financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en worden ondersteund door Movisie.

Meer informatie

Op de website van XNet staat een artikel over het project: Senioren en Mantelzorgers kunnen wel wat ondersteuning gebruiken.

Contact

Liesbeth de Wit ([email protected])