Seniorvriendelijk Leidschenveen -Ypenburg
Met dit project worden de behoeften van jonge senioren in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg in kaart gebracht om zo gezamenlijk met hen en de samenwerkingspartners te anticiperen op hun toekomst als senior in deze wijken.
Centre of Expertise Governance of Urban Transitions

De vergrijzing en verstedelijking van de bevolking vormen het hoogtepunt van menselijke vooruitgang die in de afgelopen eeuw is geboekt. Deze verschijnselen brengen echter ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee. De fysieke omgeving van onze steden is cruciaal voor het ondersteunen en behouden van de gezondheid op oudere leeftijd. Om dit te bereiken werd het WHO Global Network for Age-Friendly Cities and Communities opgericht. In 2015 heeft de Nederlandse gemeente Den Haag zich aangesloten bij het globale netwerk en heeft zij zich ertoe verbonden een seniorvriendelijk actieprogramma op te stellen.
Kennisplatform
Om dit te bereiken heeft het project als doel een reeds bestaand kennisplatform rondom seniorvriendelijke steden in Den Haag te continueren. Het uitvoeren van een onderzoek naar seniorvriendelijkheid van Den Haag is één van de deelsporen van het kennisplatform. Hiervoor wordt gestart met de behoeften van senioren in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg in kaart te brengen. Zo kunnen concrete adviezen tot stand komen die de wijk seniorvriendelijker kunnen maken. Deze concrete adviezen kunnen bijdragen aan langer thuis wonen in de wijk en gezond en actief oud worden.
Doel
Het doel van het project is de behoeften van jonge senioren (60-75 jaar) in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg in kaart te brengen om gezamenlijk met hen en de samenwerkingspartners te anticiperen op hun toekomst als senior in deze wijken.
Doelgroep
De doelgroep van het project zijn senioren.
Methode
Het project bestaat uit een kwantitatief onderzoek onder jonge senioren. Hiervoor zijn interviews uitgevoerd van oktober 2024 tot en met februari 2025.
Thema’s voor dit onderzoek zijn:
- toekomstverwachtingen: belangen, wensen en bijdragen voor en door de senioren;
- sociale participatie en activiteiten in de wijk;
- sociaal netwerk: behoud, herstel en opbouw;
- vervoer en mobiliteit: toegankelijkheid in en naar de wijk.
De conclusies en aanbevelingen van dit onderzoek zullen bijdragen aan concrete maatregelen en initiatieven door de ouderen, de gemeente Den Haag en de welzijnsorganisaties. Zo zullen zij samen kunnen bijdragen aan de seniorvriendelijkheid van de wijk, zodat ouderen langer met plezier (weer) thuis kunnen blijven wonen.
Resultaten
Er is reeds een publicatie geplaatst: Seniorvriendelijk Leidschenveen-Ypenburg, Een kwalitatieve verkenning van de ervaringen van thuiswonende ouderen.
Duur
Het project is in 2023 gestart en duurt tot in 2025.
Samenwerking
Voor dit project werkt het lectoraat Urban Ageing van De Haagse Hogeschool samen met:
Financiering
Dit project valt onder het samenwerkingsverband Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden. Projecten uit dat samenwerkingsverband worden mogelijk gemaakt door financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en worden ondersteund door Movisie.
Contact
Wil IJzereef ([email protected])