In de afgelopen jaren zijn veel vluchtelingen, ontheemden, arbeidsmigranten met een zorgachtergrond- in ons onderzoek internationale zorgmedewerkers genoemd- naar Nederland gekomen. Velen van hen hebben een educatieve achtergrond en/of werkervaring in de zorg en wonen in Den Haag. Maar velen werken buiten de zorgsectoren, bijvoorbeeld retail, land-en tuinbouw of de schoonmaak. Dit wordt mede veroorzaakt door verschillende barrières die de instroom in de zorg bemoeilijken. Om deze barrières tegen te gaan, speelt de Zorgpilot Haaglanden een cruciale rol. 

De Zorgpilot is een samenwerking tussen gemeente Den Haag, Respectzorg, ROC Mondriaan en De Haagse Hogeschool en biedt oplossingsrichtingen in de regio Den Haag. Deze oplossingsrichtingen worden gevolgd met verkennend en participatief actie onderzoek vanuit het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkelingen. Het doel is een betere balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn en in het onderwijs, zodat werkgevers voldoende personeel hebben met de juiste competenties. Wij werken samen met gemeente Den Haag, zorginstellingen en het mbo en hbo onderwijs. 

Achtergrond project: de groeiende kloof

De zorgsector in Nederland staat voor grote uitdagingen. Door de vergrijzing groeit de zorgvraag de komende decennia sterk: in 2050 zijn er naar verwachting 5,4 miljoen 65-plussers en 2,6 miljoen 80-plussers. Tegelijkertijd neemt het personeelstekort explosief toe, vooral in verpleging en verzorging. Ook in regio Haaglanden lopen de tekorten in de zorgsector verder op. Minder studenten kiezen voor een zorgopleiding en veel zorgprofessionals bereiken de pensioenleeftijd. De combinatie van stijgende zorgbehoefte en afnemend personeel maakt structurele oplossingen urgent.

De groeiende kloof tussen de stijgende zorgvraag en het dalende aantal zorgprofessionals dwingt tot nieuwe oplossingen. Zeker in een stad als Den Haag, waar de zorgsector van groot economisch en maatschappelijk belang is, vraagt deze ontwikkeling om actie. Internationale zorgmedewerkers, met hun kennis, ervaring en motivatie, kunnen een belangrijke rol spelen in het opvangen van deze tekorten. Toch ervaren zij vaak hoge drempels bij hun (her)intrede op de Nederlandse arbeidsmarkt. Om deze barrières te doorbreken en het talent van deze groep beter in te zetten, is de Zorgpilot Haaglanden gestart. Dit levert onderzoeksvragen op, zowel voor lokaal beleid als voor het onderwijs en zorgpraktijk. We genereren en delen kennis en inzichten voortkomend uit ons onderzoek met impact die relevant zijn voor een inclusief beleid, zorg- en onderwijspraktijk.

Samen bouwen we aan een inclusieve zorgsector: Door drempels weg te nemen en talent zichtbaar te maken!

Senior onderzoeker: Anita Ham

Doelen

De volgende doelen zijn aan onze onderzoeksprojecten gekoppeld: 

  1. Verkennen van ervaringen, behoeften en verwachtingen van internationale zorgmedewerkers in Den Haag met als doel inzicht in barrières en oplossingsrichtingen; 
  2. Een beter arbeidsmarktbeleid zodat vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd wordt;
  3. Onderwijs op maat - met impact voor zorgpraktijken in kennis- en studentenstad Den Haag.

Doelgroep

Internationale zorgmedewerkers - statushouders, ontheemden, (arbeids)migranten expats/ spouses met een sociale, pedagogische of zorgachtergrond, woonachtig in regio Haaglanden. 

Verkennende methode en participatief

Verkennend door middel van interviews en informele gesprekken tijdens veldwerk. Op basis van de data zijn theatrale monologen opgesteld en verfilmd met lokale amateur-acteurs als reflectief materiaal. Met participatief actieonderzoek worden de stappen van de oplossingsrichtingen gevolgd  voor een betere arbeidsmarktbeleid, onderwijs op maat en een inclusieve zorgsector. 

Resultaten in co-creatie  

In co-creatie met onze samenwerkingspartners vanuit de Zorgpilot Haaglanden worden zowel de partners als ook de internationale- en lokale zorgmedewerkers en studenten van de Haagse Hogeschool betrokken. Knelpunten worden inzichtelijk en mogelijke oplossingsrichtingen worden uitgewerkt. Ook bij het delen van de resultaten werken we samen. Zo komen onze onderzoeksuitkomsten terecht bij beleidsmakers, internationale en lokale zorgmedewerkers en bij Haagse zorgpraktijken. studenten hebben hun producten opgeleverd in februari en eind april zijn de onderzoeksresultaten van het verkennend onderzoek gedeeld met de gemeente. Onze onderzoeksresultaten worden gepresenteerd aan de gemeente en het veld in bijeenkomsten. 

Impact

Het onderzoek bevordert inclusie, ondersteunt onderwijsinnovatie en versterkt zorgkwaliteit. De onderzoeksresultaten geven immers input voor een beter arbeidsmarktbeleid en onderwijs op maat met impact voor zorgpraktijken in regio Haaglanden.   

Start- en einddatum

2024 - 2025 

Financiering

Dit onderzoek wordt gefinancierd door De Haagse Hogeschool en gemeente Den Haag. 

Samenwerking

Gemeente Den Haag; Respectzorg; ROC Mondriaan.

Team

Het onderzoeksteam bestaat uit Anita Ham, Zsuzsu Tavy, Denise Jonker, Rintje Wijngaard en Umesh Khasa. Inclusief meerdere studenten van de faculteit Gezondheid, Voeding en Sport, minor Creating a Healthy Future, International Public Policy en Bestuurskunde en Overheidsmanagement. 

Contact

a.ham@hhs.nl