“Flexpertise vraagt ook om persoonlijke vernieuwing”
1 juli 2025
Interview met Dr. Lonneke Frie, per 1 juli 2025 Associate Lector Human Capital Innovation

© Fotograaf: Karin van Til
Vanaf 1 juli 2025 versterkt Dr. Lonneke Frie het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling (onderdeel van Centre of Expertise Global and Inclusive Learning) als nieuwe Associate Lector Human Capital Innovation aan De Haagse Hogeschool.
Lonneke ontving recent de Best Dissertation Award 2024 van het Dutch HRM-Network voor haar proefschrift over flexpertise: het aanpassingsvermogen waarmee professionals inspelen op veranderende expertisebehoeften. Wat maakt dat sommige mensen floreren in die verandering, terwijl anderen tijdelijk vastlopen? En hoe kijkt zij als expert in vernieuwing naar haar eigen nieuwe rol? Tijd voor een nadere kennismaking.
Lonneke, jij gaat je opnieuw uitvinden in deze nieuwe functie. Hoe pak je dat aan, als flexpertise-specialist?
“Een logische start is voor mij het verkennen van nieuwe kansen en behoeften van onze partners, zodat ik weet welke expertise we de komende jaren samen moeten ontwikkelen. Ik zie deze rol als een kans om een vernieuwende blik te werpen op hoe we omgaan met complexe Human Capital-uitdagingen vanuit de kennisagenda van De Haagse Hogeschool. Denk aan duurzaamheidstransities of technologische ontwikkelingen, die vragen dat mensen een leven lang nieuwe expertise ontwikkelen en hun expertise flexibel kunnen inzetten.
Wat mij fascineert is wat maakt dat mensen wel of niet op tijd kansen zien om zichzelf te vernieuwen. Hoe passen ze hun werkidentiteit aan als hun werk wezenlijk iets anders van ze vraagt? Hoe kun je effectief omgaan met ongemak of onzekerheid als je jezelf als ervaren professional opnieuw moet uitvinden? En hoe creëren we een omgeving die mensen in staat stelt om te kunnen en willen bijdragen aan de Human Capital uitdagingen van de toekomst?
Komende tijd ga ik daarover in gesprek met experts en andersdenkenden uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven. Dat wordt ook een periode van reflectie en vertraging. Even stilstaan bij wie ik ben als professional en wat ik met deze functie wil en kan bijdragen. Net als de flexperts in mijn onderzoek verwacht ik na de zomer met een sneak preview te komen van onze vernieuwde onderzoeksagenda – én een plan om dit te vertalen naar praktische tools voor het onderwijs en organisaties.”
Hoe ziet jouw samenwerking eruit met andere lectoren en het onderwijs?
“Ik zie mezelf als bruggenbouwer. In mijn werk combineer ik onderzoek met mijn rol als business consultant in het internationale bedrijfsleven. Die combinatie helpt me om te blijven toetsen of wat wij ontwikkelen ook echt waarde heeft in de praktijk, en andersom: welke vragen leven er bij bedrijven waar wij als hogeschool op kunnen inspelen.
Binnen de Haagse Hogeschool maak ik al jaren onderdeel uit van het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling van lector Ellen Sjoer, en bouw ik graag voort op de kennis die we samen hebben opgebouwd. Een bijzonder project op dit moment is ‘Een loopbaan van (fl)experts op de Noordzee’, waarin we met partners uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven, en met subsidie van de LLO-Katalysator, kijken hoe we experts in de offshore industrie wendbaar kunnen houden voor de energietransitie. Zulke samenwerkingen inspireren mij enorm.
Daarnaast ga ik nauw betrokken zijn bij de nieuwe master Human Capital Innovation, die in 2026 van start gaat. In deze master gaan studenten én docenten aan de slag met actuele strategische uitdagingen in organisaties. Een prachtige kans om praktijkgericht onderzoek en onderwijs nog dichter bij elkaar te brengen.”
Wat drijft jou persoonlijk in dit werkveld?
“Mijn werk draait om mensen. Wat mij motiveert is bijdragen aan het vermogen van mensen en organisaties om duurzame impact te maken. Ik geloof dat er vaak meer mogelijk is dan mensen zelf denken, als ze de ruimte krijgen om hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen, en toe te passen.
Met mijn collega Marieke Gombault werk ik op dit moment aan de afronding van de Flexpertise Strategy Scan. Daarmee helpen we organisaties in kaart brengen hoe zij een ecosysteem kunnen creëren waarin medewerkers zich duurzaam blijven ontwikkelen. Ik hoop in de toekomst nog veel meer van dit soort evidence-based tools te ontwikkelen – samen met onderzoekers, docenten en professionals uit de praktijk. Alleen zo werken we echt aan een duurzame toekomst.”
Tot slot: waar kunnen mensen terecht als ze willen bijdragen of meedenken?
“Heb je ideeën over Human Capital vraagstukken die vragen om onderzoek, innovatie of samenwerking? Dan kom ik graag met je in contact. Stuur gerust een mailtje naar: l.frie@hhs.nl.