Duurzame Talentontwikkeling

Over het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling

De manier waarop we samen werken en leven verandert. Technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op onze samenleving. Als gevolg van digitalisering, robotisering en globalisering veranderen waardeproposities van bedrijven, organisaties en ook die van het individu. Een leven lang ontwikkelen wordt cruciaal. Daarbij zullen de grenzen tussen studeren in het hoger onderwijs en het leren van professionals in de praktijk meer fluïde worden. Net als andere grenzen, zoals die tussen disciplines, landen en organisaties. Leren wordt onbegrensder en netwerken over deze grenzen heen wordt essentieel. Het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling onderzoekt wat dit betekent voor het onderwijs in de 21ste eeuw en voor opleiden in een netwerksamenleving.

Binnen het lectoraat wordt op vier thema’s onderzoek verricht:

• Entrepreneurial learning & development
  • Collaborative learning
  • Technology- & information-based learning
  • Life and career learning

Meer weten? Lees dan hier het jaarverslag

Projecten en publicaties

Twee proefschriften

Op 5 juli 2016 promoveerde Miranda de Hei, hogeschoolhoofddocent bij de Pabo, op het proefschrift ‘Collaborative learning in higher education: Design, implementation and evaluation of group learning activities’ bij de Universiteit Leiden. msadhei@hhs.nl

Jos van Helvoort, hogeschooldocent bij de opleiding IDM en de opleiding HBO-ICT,  verdedigde op 15 september jl. zijn dissertatie ‘Beoordelen van informatievaardigheden in het hoger onderwijs’ a.a.j.vanhelvoort@hhs.nl

Project: 21st century competenties @work

21st century skills is een veelgebezigde term in de netwerksamenleving van vandaag. Wat verandert er nu echt op de werkplek? En welke kwaliteiten heeft een professional daarvoor nodig? Ellen Sjoer en Karin Potting van De Haagse Hogeschool zochten het uit samen met Petra Biemans en Rien Brouwer van Hogeschool Inholland, en met 30 studenten van beide hogescholen. Een verpleegkundige wordt veeleer ‘zorgregisseur’ en een piloot van vliegenier een ‘systeembewaker’. Voor meer informatie, of wilt u meedoen met uw beroepsprofiel, neem contact op met e.sjoer@hhs.nl of petra.biemans@Inholland.nl

De ondernemende professional

Hoog op de human capital agenda staat het opleiden van ondernemende professionals. Zij dragen bij aan het innovatievermogen van Nederlands’ Next Economy.  In Onbegrensd Leren  (2015) schrijft Rainer Hensel over: ‘Studiesucces in een op ondernemerschap gerichte leeromgeving: wat zijn de kenmerken van succesvolle studenten’? (met de Opleiding Small Business en Retail Management) r.w.hensel@hhs.nl , en Karin Potting over ‘Opleiden tot ondernemer: van leerfabriek naar lerende netwerkorganisatie’ (met de Opleiding HRM), c.potting@hhs.nl

Nieuws

Altijd leren en ontwikkelen. Vanaf de eerste dag van de opleiding tot aan het moment van afscheid van de beroepspraktijk. Dat gun ik iedere professional.

Lector Ellen Sjoer

Ellen Sjoer, lector (2008 - nu)

Na haar promotie aan de Universiteit Leiden is Ellen Sjoer bij de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft gaan werken. Ze is projectleider geweest van diverse onderzoeksprojecten over  (e-)leren en kennismanagement in het hoger onderwijs en bedrijven (o.a. Shell). Ze is ook actief in Europese projecten, onder meer Learn RDM in het MKB. Haar eerste lectoraat bij De Haagse Hogeschool was getiteld Kennisinfrastructuur voor Wetenschap en Techniek. Momenteel is Ellen lector Duurzame Talentontwikkeling en daarnaast werkzaam bij de TU Delft als projectleider ‘Collaborative PhD projects’ waarin de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven centraal staat. Ze maakt deel uit van diverse netwerken, zoals  het HRM Lectorennetwerk en de board van de IACEE.

Contact Lector Duurzame Talentontwikkeling

Dr. Ellen Sjoer

Kamer: Strip 3.2.02

e.sjoer@hhs.nl