Revalideren na ziekte is een uitgelezen kans om een gezonde leefstijl met meer beweging en gezondere voeding te realiseren. Tijdens een revalidatietraject is de patiënt bewust bezig met bewegen om te herstellen. Er is ruimte voor focus en er is minder afleiding van dagelijkse beslommeringen. De huidige revalidatieomgeving is echter nog niet altijd  zodanig uitgerust dat patiënten zelf kunnen werken aan gezond bewegen en gezonde voeding. Bovendien is het streven dat de patiënt na de revalidatie ook thuis de nieuwe leefstijl continueert, maar hoe stimuleer je dat?

Het project NICE4ALL (New Interventions in a Clinical Environment for Active Living and Lifestyle) richt zich op het (her)ontwikkelen, implementeren en evalueren van technologische interventies die een gezondere leefstijl bevorderen. Voldoende bewegen en gezond eten is makkelijker gezegd dan gedaan, maar technologie kan daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan games met een spelelement dat uitdaagt om zelf aan de slag te gaan.   

Dit project biedt patiënten de mogelijkheid om vaardigheden die zij in therapie leerden, zelfstandig en op een leuke manier toe te passen. Op die manier maken zij een start met het duurzaam veranderen van hun gedrag voor een gezonde leefstijl.

Onderzoek naar gezonde beweging in living lab

Welke technologische oplossingen het beste werken om meer bewegen mogelijk te maken – zowel tijdens revalidatie als in de thuissituatie- onderzoekt het lectoraat Revalidatie en Technologie in een living lab. Dit is een experimentele fysieke en sociale ‘real life’ omgeving waarin alle betrokkenen verschillende oplossingen testen. Een donatie van het Rabobank Innovatiefonds maakte dit mogelijk. 

Behandelaars, ontwerpers en technici werken er samen met revalidanten, studenten en docenten van de opleidingen Mens en Techniek | Bewegingstechnologie en Communication & Multimedia Design en onderzoekers van het lectoraat. Het living lab bevindt zich in het Atrium van revalidatiecentrum Basalt, locatie Den Haag (Vrederustlaan 180). 

Oplossingen om meer bewegen te stimuleren 

De technologische oplossingen kunnen alleen werken als het aanbod toegankelijk en gebruiksvriendelijk is. Vandaar dat in het project ook gekeken wordt naar deze voorwaarden. De inbreng van alle belanghebbenden is daarbij heel belangrijk. 

De afgelopen 2 jaar zijn de volgende oplossingen ontwikkeld en doorgevoerd: 

  • Het opzetten van een ‘Community of Practice’ – bestaand uit oud-patiënten, zorgprofessionals en andere stakeholders - die advies geeft over kansrijke innovaties. 
  • Het inzetten van diverse technologieën die revalidanten stimuleren om zelf in beweging te komen, zoals een Active Floor, een interactief Touchscreen met gezondheidsinformatie, een FietsLabyrinth met meer dan 500 routes, SmartClips, AirHockey, Wii-spellen en een balanceboard.
  • Het inrichten van een sociale infrastructuur door aanwezigheid van innovatiemedewerkers en studenten die klaarstaan voor een praatje en kunnen helpen met de technologie. Ook de mobiele barista-kar, bediend door (ex-) revalidanten, nodigt uit tot een moment van gezelligheid en ontmoeting.
  • Het ontwikkelen van posters met instructies voor de apparatuur over het opstarten en verhelpen van problemen waardoor het gebruik laagdrempeliger wordt.
  • Het toevoegen van sociale en competitie-elementen aan de technologie zodat de gebruiker het apparaat vaker wil gebruiken of het spel vaker wil spelen. 
  • Het combineren van expertises en samenwerken in deelonderzoeken van behandelaars en patiënten van Basalt en studenten en docent-onderzoekers van diverse hogescholen.

Duur

Dit project loopt tot september 2022.