Wil je graag (weer) bewegen of sporten met een hulpmiddel dat past én veilig is? De Sporttechpoli maakt hulpmiddelen op maat voor mensen met een fysieke beperking.

Logo Sporttechpoli

Bewegen is goed voor iedereen

Bewegen en sporten is niet vanzelfsprekend als je een fysieke beperking hebt. Vaak zijn er hulpmiddelen nodig zoals een speciale rolstoel, een brace of een prothese.

Uit de praktijk blijkt dat de beschikbare hulpmiddelen niet voor iedereen de juiste oplossing  zijn. Soms bestaat het hulpmiddel dat jij nodig hebt nog niet. En dat is jammer, want iedereen heeft het recht om te kunnen sporten en bewegen. Ook met een fysieke beperking.

 

Na een ongeluk kon ik mijn onderarm niet meer gebruiken. Dankzij een speciaal op maat gemaakte roeihaak kan ik veilig en zelfstandig sporten.

Sporthulpmiddel op maat

De Sporttechpoli wil bewegen en sporten voor iedereen mogelijk maken. Dat doen we door sporthulpmiddelen op maat te ontwerpen samen met studenten Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool. Een sporthulpmiddel op maat kan een aanpassing van een bestaand hulpmiddel zijn of een nieuwe en op maar gemaakt hulpmiddel. Natuurlijk bespreken we het ontwerp met jou. En als dat nodig is helpen we je op weg met de financiering.

Ben je tevreden met onze oplossing en is de financiering rond? Dan maken we het hulpmiddel op maat voor jou. Zodat jij ook veilig en met plezier kan bewegen en sporten.

Op afspraak

 • Heb je een fysieke beperking?
 • Woon je in de regio Haaglanden?
 • Wil je graag sporten of bewegen maar is er geen geschikt sporthulpmiddel?

Maak dan een afspraak bij de Sporttechpoli.

 • Tijdens de eerste afspraak bespreken we je wensen en je mogelijkheden.
 • Bestaat er geen hulpmiddel waarmee jij kunt bewegen of sporten? Dan schakelen we de studenten Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool in.
 • Je hebt geen verwijzing nodig voor een eerste afspraak.
 • We adviseren je om vooraf te onderzoeken welke sport je wilt doen en welke hulpmiddelen daarvoor beschikbaar zijn. Dat kan via het Beweegloket en de Mobilitheek.

 

Ik wil een afspraak maken

 

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan:

 • De gesprekken met de specialisten van de Sporttechpoli.
 • Het aanvullend onderzoek door studenten Bewegingstechnologie.
 • Het advies over een hulpmiddel op maat.
 • Het maken van een offerte voor een sporthulpmiddel op maat.

Gaan we een aangepast hulpmiddel voor je maken en testen? Dan krijg je vooraf een offerte van ons. Je kunt de kosten zelf betalen of een aanvraag voor financiering indienen bij je zorgverzekeraar of je gemeente. Meer informatie over de financiering van sporthulpmiddelen vind je op www.unieksporten.nl/hulpmiddelen.

Samenwerking

De Sporttechpoli is een samenwerking tussen Basalt en van De Haage Hogeschool de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie en het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport.

Praktijkvoorbeelden

Honkballen met aangepaste handschoen

Een jongetje met Cerebrale Parese wil graag samen met zijn vader en broertje kunnen honkballen. Vanwege zijn spastische pols/hand is het aantrekken van een standaard honkbalhandschoen erg lastig. Deze blijft  niet goed zitten en heeft hij te weinig controle over de bal. Na een uitgebreide probleemanalyse heeft een student van de opleiding Bewegingstechnologie verschillende concepten bedacht en via prototypes getest. De succesvolle concepten zijn samengevoegd tot een op maat gemaakte en aangepaste honkbalhandschoen. Nu kan hij samen met zijn broertje oefenen met overgooien en zo zijn ‘moeilijke’ hand trainen.

Zwemtraining met aangepaste zoomers

Een meisje met spitsvoeten doet aan wedstrijdzwemmen en hoopt over een aantal jaar aan de Paralympische spelen mee te doen. Tijdens de zwemtrainingen wordt er regelmatig gebruikgemaakt van zoomers (zwemvliezen), zodat er meer variatie aangebracht kan worden in de trainingen en voor het trainen van haar benen. Vanwege haar spitsvoeten blijven standaard zoomers niet goed zitten. Via interviews en een bewegingsanalyse is onderzocht wat het probleem precies is. Als antwoord hierop zijn verschillende concepten bedacht. Na testen in het zwembad is een eindontwerp ontstaan en deze is uitgewerkt tot een werkzaam product. Met deze aangepaste zoomers kan dit zwemtalent meedoen met haar baangenoten en nog effectiever trainen op weg naar de Paralympische spelen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is de Sporttechpoli?

De Sporttechpoli is er voor:

 • alle mensen uit de regio Haaglanden met een fysieke beperking
 • die graag willen sporten en bewegen
 • en die een hulpmiddel op maat nodig hebben
Hoe werkt de Sporttechpoli?

De Sporttechpoli werkt op afspraak. Tijdens het eerste gesprek bepalen we je wensen en je mogelijkheden. Als er aanvullend onderzoek nodig is, dan schakelen we de studenten Bewegingstechnologie in.

Wat kost de Sporttechpoli?

Er zijn geen kosten verbonden aan:

 • De gesprekken met de specialisten van de Sporttechpoli
 • Het aanvullend onderzoek door studenten Bewegingstechnologie
 • Het advies over een hulpmiddel op maat
 • Het maken van een offerte

Gaan we een aangepast hulpmiddel voor je maken en testen? Dan krijg je vooraf een offerte van ons. Je kunt een aanvraag voor een vergoeding indienen bij je gemeente of zorgverzekeraar. Je kunt de kosten ook zelf betalen.

Wat kost een op maat gemaakt hulpmiddel?

Dat is afhankelijk van wat je nodig hebt.
Als we een aangepast hulpmiddel voor je gaan maken, dan krijg je vooraf een offerte van ons.

Wat is de opleiding Bewegingstechnologie?

Mens en Techniek | Bewegingstechnologie is een hbo-opleiding bij De Haagse Hogeschool. Tijdens deze opleiding leren studenten hoe ze techniek kunnen inzetten om het menselijk lichaam zo goed en veilig mogelijk te laten bewegen. Ze doen onderzoek en ontwerpen, ontwikkelen en testen onder andere sporthulpmiddelen. De opleiding heeft een grote, moderne werkplaats met o.a. 3D printers én een Beweeglab waar getest kan worden.

Logo Sporttechpoli

Locatie

Sportcampus Zuiderpark
mr, P. Droogleever Fortuynweg 22
2533 SR Den Haag