Introductie
Voor mensen met een fysieke beperking of een chronische aandoening is sporten niet altijd vanzelfsprekend. Lichamelijke beperkingen of pijn tijdens het sporten kunnen het plezier in bewegen in de weg staan. Ook is het aanbod niet altijd afgestemd op hun wensen en mogelijkheden.
Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport zet zich in om mensen met een beperking net zo veel kansen te geven te bewegen en te sporten als mensen zonder beperkingen.
Over het lectoraat
Het lectoraat onderzoekt op welke wijze nieuwe technologieën mensen met een beperking kunnen stimuleren om (meer) te bewegen. Dat doen we door het ontwikkelen, testen en implementeren van technologische innovaties en hulpmiddelen voor aangepast sporten.
Doelgroepen
Het lectoraat richt zich op mensen die vanwege klachten of chronische aandoeningen (bijvoorbeeld artritis of overgewicht), mobiliteitsbeperkingen of beperkingen aan het bewegingsapparaat minder mobiel zijn, minder kunnen bewegen en sporten dan zij willen of wenselijk is.
Het onderzoek richt zich op de volgende thema’s met bijbehorende onderzoeksvragen:
Stimuleren van bewegen
Wat zijn effectieve (technische) hulpmiddelen om bewegen en sport te stimuleren bij mensen met een fysieke beperking?
Registreren en analyseren van bewegen
Hoe kunnen we beter inzicht geven in beweeggedrag en prestaties bij mensen met een fysieke beperking om daarmee bewegen te stimuleren en te optimaliseren?
Ondersteunen en optimaliseren
Welke technologische innovaties en verbeteringen van bestaande mobiliteitshulpmiddelen kunnen ondersteunen in het vergroten van beweegdeelname en sportparticipatie van mensen met een fysieke beperking?


Over de lector
dr. Monique Berger
Monique Berger studeerde af als Bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vanaf 1993 heeft Monique verschillende functies vervuld binnen de opleiding Bewegingstechnologie en als senior onderzoeker bij het lectoraat Revalidatie Vanuit deze opleiding heeft zij het onderzoek vormgegeven in het Expertisecentrum Bewegingstechnologie. Veel van die projecten zijn gericht op aangepast sporten en dan voornamelijk rolstoelsporten. In deze projecten wordt er samengewerkt met de TU Delft, de faculteit Gedrags-en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam, het UMCG Groningen, NOC*NSF, Nederlandse Basketball Bond, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Gemeente Den Haag en verschillende revalidatiecentra, in het bijzonder Basalt Revalidatie, waarmee de samenwerking met andere partijen goed geborgd is.
06 - 19 40 67 65
m.a.m.berger@hhs.nl
Met slimme hulpmiddelen en nieuwe technologieën maken we sporten en bewegen voor iedereen mogelijk.