Introductie

Werken met Europa is een vak. Lectoraat ‘Changing Role of Europe’ doet onderzoek naar de praktijk van Europees werk en draagt met deze kennis bij aan het opleiden van een nieuwe generatie Europa-vaardige professionals. 

Over het lectoraat

Hoe ziet Europees werk er in de praktijk uit? De onderzoekers van ‘Changing Role of Europe’ houden zich bezig met relevante vraagstukken met betrekking tot Europese samenwerking op regionaal, nationaal en mondiaal niveau. 

Hiervoor is het lectoraat het initiatief European Impact gestart waarin verschillende activiteiten zijn samengebracht. European Impact biedt concrete, praktijkgerichte kennisproducten voor organisaties en hun (toekomstige) professionals. Het team integreert kennis van de vakgebieden Europese studies, bestuurskunde, bedrijfskunde, politicologie, communicatie en (internationaal) recht. Docenten, studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool worden in het lectoraat uitgenodigd om Europese kennis te ontwikkelen en te delen.   

Mendeltje van Keulen

Over de lector

dr. Mendeltje van Keulen

Dr. Mendeltje van Keulen leidt het lectoraat 'Changing Role of Europe'. Ze onderzoekt het Europabeleid van organisaties, professionals en de rol van regio's in de EU-belangenbehartiging. Mendeltje is een gedreven bestuurskundige met de ambitie om met het lectoraat het Europese werkveld te verbinden met het hoger onderwijs en de academische wereld.   

Mendeltje heeft een PhD in Europese bestuurskunde en deed een Masteropleiding aan het College of Europe in Brugge. Haar proefschrift ('Going Europe or Going Dutch', 2006) onderzocht de voorwaarden voor effectieve Europese belangenbehartiging van de Nederlandse overheid op het gebied van aardgas en biotechnologie. Ze werkte van 1998 tot 2009 als (senior) research fellow voor het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ en was als onderzoeker gedetacheerd bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Als griffier en hoofd EU-staf bij de Tweede Kamer (2009-2018) deed ze praktijkervaring op in de Europeaniseringsprocessen en verandermanagement. Van 2020 tot 2024 was ze onderzoeker EU-beleid bij het IOB. Sinds maart 2024 is ze lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.

+31(06) - 39 76 53 21
m.vankeulen@hhs.nl

LinkedIn profiel

Maak werk van Europa

team Changing Role of Europe

Team

Binnen ons lectoraat Changing Role of Europe werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om organisaties en (toekomstige) professionals vaardig te maken in de Europese component in hun dagelijkse werk. Dit doen we met behulp van trainingen, onderzoek en evenementen. 

 

Ontmoet het team Changing Role of Europe

Projecten

Jean Monnet-leerstoel EU-ACT DIGITAL

Kan big tech gecontroleerd worden? Kan de overheid ervoor zorgen dat bankkaarten veilig blijven in een e-wallet op je smartphone?
Lees meer

EU Mobile Citizens

Wat is de situatie van EU-arbeidsmigranten binnen de EU en hoe kunnen we die verbeteren?
Lees meer

Haagse jongeren als wereldburgers

Hoe kunnen Haagse jongeren, bestuurders en internationale instellingen dichter bij elkaar komen rondom de thema’s ‘vrede, recht en internationale samenwerking’?
Lees meer

Nieuws

12 juni 2024

Digitale veiligheid van Nederlandse gemeenten

Onderzoek

De Haagse Hogeschool verkende hoe goed technologieën die onze openbare ruimte draaiende houden digitaal zijn beveiligd.
Lees meer

14 december 2023

Bijdrage van dr. Mendeltje van Keulen aan het Jahrbuch der Europäischen Integration 2023

Onderzoek

In deze editie schreef Mendeltje een hoofdstuk waarin ze de positie van Nederland binnen de Europese Unie verkent.
Lees meer

12 september 2023

Impact Maken op de EGPA-Conferentie in Zagreb

Onderzoek

Onderzoekers Rosa Groen en Gijs Giesen hebben op de EGPA conferentie in Zagreb een zichtbare rol kunnen spelen. 
Lees meer

Publicaties

Paper

EU Mobile Citizens: Challenges and successes. How small to medium-sized towns and businesses deal with EU Mobile Citizens

Dit artikel onderzoekt de situatie van EU mobile citizens (arbeidsmigranten binnen de EU) in kleine tot middelgrote steden in de EU.

Lees meer

Artikel

EU awareness: unlocking the European potential of cities and regions

Dit artikel geeft inzichten uit een Community of Practice die zich richtte op het vergroten van het EU-bewustzijn, gevormd door Lectoraat Changing Role of Europe met de provincie Zuid-Holland.

Lees meer