Introductie

Het lectoraat Circular Business ontwikkelt en verstrekt hulpmiddelen voor het modelleren van bedrijfsprocessen die op verschillende manieren waarde weten te creëren.

De groep richt zich vooral op de circulariteit van het ecosysteem; (cross-sectorale) samenwerking binnen en buiten de waardeketens die nodig zijn om de cirkel rond te maken.

Over het lectoraat

dr. Kim Poldner

Over de lector

dr. Kim Poldner

Kim is sinds 1 januari 2019 lector bij de faculteit Business, Finance & Marketing (BFM) aan De Haagse Hogeschool. Ze is ook aangesloten bij de Universiteit van Wageningen, waar ze het Circular Fashion Lab heeft opgericht. Door het samenbrengen van wetenschappers en ontwerpers levert het Circular Fashion Lab een bijdrage aan het creëren van nieuwe ‘categorieën’ materialen die voorheen onbekend waren in de mode-industrie, baanbrekende technologieën die de leveringsketen in de textielsector herdefiniëren en geïnspireerde organisatorische processen waardoor concurrenten veranderen in gelijkwaardige partners. Kim is gepromoveerd aan de Universiteit van St. Gallen in Zwitserland en heeft negen jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Ze heeft omvangrijke onderzoekservaring en kennis op het gebied van ondernemerschap, esthetica en duurzaamheid. Ook heeft ze bekroonde case studies geschreven over duurzame modepioniers zoals Veja en Osklen. Voorafgaand aan haar academische carrière richtte Kim in 2005 de eerste ecologische modewinkel in Nederland op en was ze de initiatiefneemster van het online platform Eco Fashion World. Haar groene garderobe, met onder meer haar geupcyclede trouwjurk, werd tentoongesteld in de expositie Wear I Am in 2017. Zie: www.wur.eu/circularfashion  

+31 (0)6 - 39 08 20 85
k.a.poldner@hhs.nl

LinkedIn profiel  Twitter account

De transitie naar een circulaire economie is minder een transitie van materialen en technologieën, en meer een transitie van mensen en waarden.

Team

Wander Colenbrander

Wander Colenbrander

Wander Colenbrander

Hij is docent en doet onderzoek naar de verbanden tussen onderwijs, verpakkingen, het ontwerp van verpakkingen, duurzaamheid en circulariteit.

w.h.colenbrander@hhs.nl

Go to Wander Colenbrander
Albert Kraaij

Albert Kraaij

Albert Kraaij

Als onderzoeker bestudeert hij de transitie van bestaande business modellen richting een duurzamer model.

a.kraaij@hhs.nl

Go to Albert Kraaij
Rachel Kuijlenburg

Rachel Kuijlenburg

Rachel Kuijlenburg

Rachel onderzoekt de relatie tussen duurzaamheid en algemene bedrijfsprocessen zoals schoonmaak en afvalstromen.

Go to Rachel Kuijlenburg
Frans Lodders

Frans Lodders

Frans Lodders

Frans coördineert de minor Circular Business waarin studenten met bedrijven onderzoek doen naar concrete handelingsperspectieven voor circulaire bedrijfsvoering.

f.lodders@hhs.nl

Go to Frans Lodders
Laura Stevens

Laura Stevens

Laura Stevens

Laura Stevens is hogeschooldocent aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen binnen de TIS faculteit en doet haar promotieonderzoek aan de TU Delft.

l.l.stevens@hhs.nl

Go to Laura Stevens
Dr. Elise van der Laan

Dr. Elise van der Laan

Dr. Elise van der Laan

Elise van der Laan is projectleider en onderzoeker binnen het onderzoeksproject Next Fashion Retail, en put daarbij uit haar praktijkervaring in de modebranche en achtergrond als cultuursocioloog.

Go to Dr. Elise van der Laan
Ishawari Thopte

Ishwari Thopte

Ishwari Thopte

Ishwari, genoemd als een van de '25 vooruitstrevende denkers die de toekomst van mode bepalen' en opgenomen in de Top 100 vrouwen in modetechnologie, is een gecertificeerde zakelijke mentor en coach.

Projecten

Trashure: Ontwerp als vliegwiel van lineaire naar circulaire bedrijfsmodellen

Doel van het project is het vergroten van bewustzijn aangaande textielconsumptie en het herwaarderen van textielafval en het vercommercialiseren van een toegankelijke productlijn met als primaire grondstof textielafval.

Lees meer

Next Fashion Retail

Het aanbod duurzame kleding van MKB multi-brand fashion retailers verkoopt slecht. Hoe kunnen mkb multi-brand fashion retailers hun customer journey inrichten om de verkoop van duurzam(er)e kleding te vergroten?
Lees meer

ReLead: Transforming leadership in the fashion industry

Designers, the creative heartbeat of the fashion and textile industry, often see themselves as the masterminds behind innovative creations, while relying on others to handle the business side and lead their teams. Unfortunately, this often translates into conventional leadership models that prioritise profits above the well-being of our planet and its people.
Lees meer

Publicaties

Whitepaper

Retailers, zet je personeel in als duurzame influencers

De klant wil wel, de medewerker wil ook. Graag zelfs. Wat eraan schort is aanmoediging. Oproep aan alle moderetailers: je klant heeft interesse in duurzame kleding en wil er graag meer over weten.

Download PDF

Whitepaper

Handelingsprotocollen voor een circulaire bedrijfsvoering

Nederland circulair in 2050! Een ambitieus en bovenal noodzakelijk streven met als doel een volledige circulaire economie.

Whitepaper

Policy brief 2023 Circular Business Operations

Our predominantly linear economy based on a take-make-dispose model of consumption is incompatible with the finite resources available to us on Earth.

Whitepaper

De toekomst van duurzame mode bij mkb multi-brand retailers

Hoewel consumenten aangeven duurzame aspecten van kleding belangrijk te vinden, vertaalt
dit zich niet direct in de aankoop van meer duurzame kleding.
Download PDF

Whitepaper

Regeneratief Onderwijs: samen op onderzoek uit

Onderwijs dat het beste haalt uit onszelf en onze studenten, op weg naar herstel van de aarde. Hoe komen we daar? Die vraag onderzoeken we in deze publicatie.

Artikel

Ontwerp van een mondmasker met een hoge filtratiegraad

Het probleem van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor eenmalig gebruik en gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen die het milieu vervuilen, zette aan tot het ontwerpen van een circulair mondmasker.
Lees meer

Boek

Circular Economy - Challenges and Opportunities for Ethical and Sustainable Business

How can we design circular business models? How can we organize the transition from a linear to a circular economy? And how can we imagine circular futures that help us transform current realities?
Lees meer

Nieuws

17 mei 2023

De kansen van duurzame mode in de retail

Onderzoek

Uit een recent onderzoek van het Next Fashion Retail (NFR) project blijkt dat klanten wel degelijk geïnteresseerd zijn…
Lees meer
11 mei 2023

Onderzoek in het teken van een duurzame kledingindustrie

Onderzoek

De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën ter wereld. Kim Poldner is lector bij het lectoraat…
Lees meer
15 maart 2023

De Maand van Circular Business

Onderzoek

Tijdens De Maand van zetten we bij Mission Zero iedere maand één van onze onderzoeksonderwerpen in de schijnwerpers.
Lees meer