Applied Data Science & Artificial Intelligence - Voltijd

Luister je toevallig naar Spotify terwijl je dit leest? Of heb je gister iets gekocht in een webshop? Bij alles wat je online doet, produceer je data. Met die data kunnen organisaties allerlei slimme voorspellingen doen. Zo weet Netflix welke series jij leuk vindt en kan een creditcardmaatschappij fraude opsporen. En dankzij slim gebruik van data weet je als vrouw precies wanneer je op je vruchtbaarst bent. Ben jij nieuwsgierig naar hoe dit allemaal werkt? En wil jij als data scientist het leven makkelijker maken voor ons allemaal? Volg dan de hbo-opleiding Applied Data Science & AI en leer het verschil maken in allerlei sectoren. Van gezondheidszorg tot landbouw en van marketing tot recht of ontwikkelingshulp!


Al snel zul je zien: werken met data en artificial intelligence houdt veel meer in dan alleen techniek. Het gaat verrassend vaak over mensen in deze data science opleiding. Wat beweegt mensen om bepaalde keuzes te maken en hoe kun jij ze zo goed mogelijk van dienst zijn? Natuurlijk leer je ook programmeren en doe je kennis op over machine learning, maar al die kennis gaat pas goed werken als je je verdiept in de organisatie waarvoor je werkt. Bij ons leer je daarom aan de hand van echte opdrachten uit de praktijk. Welk probleem wil de organisatie oplossen en voor wie? Welke data is beschikbaar en wat kom je daarmee te weten? En tasten jouw oplossingen niet onbedoeld de privacy van personen aan? Je leert bij ons door te doen, dus je begrijpt meteen waarom iets belangrijk is.  
 

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Bekijk de opleidingsfilm en opleidingspresentatie van voorafgaande aan de Online Open Dag
  Bekijk hier de film en de presentatie van de opleiding.
 • Laat je informeren over het vakgebied: wat is data science & AI en wat doet een specialist op dit gebied eigenlijk?
  Eén van onze docenten praat je bij in een podcast. Beluister de podcast op Spotify of op Apple Podcasts
 • AI kan overal worden toegepast, dus ook in het onderwijs! Onze docenten delen hun ideeën in deze podcast: 
  Beluister via Spotify of via Apple Podcasts.

 • Volg ons op Instagram!
  Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons op Instagram

Toelatingseisen

Applied Data Science & Artificial Intelligence 2023-2024

Om te kunnen starten met de bacheloropleiding Applied Data Science & AI moet je een havo- of vwo-diploma hebben. Alle profielen zijn welkom, mits je bent geslaagd met Wiskunde A of B in je vakkenpakket. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Het is dan wel verstandig als je rekenen in je onderwijsprogramma hebt gehad. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel met toelatingseisen wat voor jou geldt. En wil je weten of de stof jou ligt? Op verzoek kunnen we je materiaal sturen zodat je alvast kunt ‘proeven’.
HAVO
C&M (Wiskunde A of Wiskunde B)
E&M
N&G
N&T
VWO
C&M (Wiskunde A of Wiskunde B)
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.
Zit je nu op een andere (technische) universiteit of hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan, maar alleen aan het begin van het schooljaar. Voor meer informatie kun je terecht bij de opleiding Applied Data Science & AI door een mail te sturen naar ads-ai@hhs.nl.

Je mist wiskunde A of B

Als je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+ Toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 
Je hebt een buitenlands of internationaal diploma
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

 

Veel gestelde vragen Applied Data Science & Artificial Intelligence

Dat klopt voor het grootste deel. We spreken bij de opleiding Nederlands en de producten die je oplevert schrijf je ook in het Nederlands. Bij het lesmateriaal gebruiken we zowel Nederlandstalige als Engelstalige video’s en artikelen. Ook kan het voorkomen dat je docent Engels spreekt, maar de toetsing is gewoon in het Nederlands.
Statistiek en andere wiskundige toepassingen zijn belangrijk bij Applied Data Science & AI. Daarom is de instroomeis dat je Wiskunde A of B in je pakket hebt. We behandelen alles stap voor stap en je hoeft geen kei in wiskunde te zijn, maar enige aanleg moet je er wel voor hebben. Wil je zeker weten of je het niveau aankunt? Voor de start van de opleiding kun je een toets maken en voor jezelf bepalen of jouw kennis aansluit.

We leren je programmeren in Python omdat dat erg geschikt is voor datatoepassingen. Later in de opleiding zul je wellicht andere talen leren als die beter passen bij het probleem dat je oplost.

Geen enkel probleem! Je leert stap voor stap en vanaf de basis programmeren. Maar je moet het natuurlijk niet erg vinden om met een computer te werken. 
In de propedeuse is er sprake van een aantal schriftelijke en praktijktoetsen. Dit om te kijken of de opleiding je echt aanspreekt én of je het aankunt. Vanaf het tweede jaar zijn de vakken uitgebreider, waardoor je minder toetsen hebt. Bovendien ligt de nadruk dan op praktijktoetsen.
Je zult merken dat wij geen hoorcolleges geven. Over het algemeen bestudeer je thuis de lesstof door middel van filmpjes, oefeningen en artikelen. In de les kun je volop vragen stellen en oefen je verder. Daarnaast werk je samen met je medestudenten en onder begeleiding van een docent op school aan projecten. Zo pas je al het geleerde direct toe in de praktijk. 

Student voor een dag

 

4 februari 2023

Bezoek onze Open Dag

Kom naar ons toe op zaterdag 4 februari tussen 10.00 en 14.00 uur en maak kennis met onze docenten, studenten en locaties. Onze Open Dag staat in het teken van ontmoeten, doen en kijken of De Haagse het voor jou heeft.

15 december 2022

Proefstuderen

Kom tijdens onze proefstudeerdagen op donderdag 15 en vrijdag 16 december 2022 ervaren hoe een studie is. Hiervoor kan je je nu aanmelden bij de opleiding(en) van jouw voorkeur.

Meelopen

Wil jij weten hoe de studie écht is. Gewoon een dagje meekijken in het leven van een huidige student bij de opleiding die jou interessant lijkt. Dat kan! Met onze meeloopdag die kosteloos en vrijblijvend door onze opleidingen wordt aangeboden.

Evenementen

 1. 15 december 2022
  Proefstuderen
 2. 16 december 2022
  Proefstuderen
 3. 4 februari 2023
  Bezoek onze Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Geïnteresseerd in
Applied Data Science & Artificial Intelligence - Voltijd?